İnsanların özünde kötülük mü vardır iyilik mi?

Bencillik, diğeri anlamı Egoizm, bireyin kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesidir. Ben şahsen insanın özünde bencillik olduğuna inanıyorum. Bencillik bana göre kötü bir davranış, o yüzden ben kötülük vardır diyorum. Herkesin bakış açısı farklıdır, felsefede kesin doğru diye bir şey yoktur.
Peki neden başka insanlara yardım etmek "iyilik" de kendimize yardım etmek "kötülük"?
 

Açmak lazım tabii, insanı var eden ana olgu; sevgidir. İlginçtir ki sevgi kavramını kötü ile eşleştirebilmek pek de mümkün değildir. Diğer tarafta da insanın ihtirasları ya da dürtüleri mevcuttur ve bunların iyi ya da kötü ile ilişkisi ise kişisel bakışlara kurban gidebilmektedir. Hatta sevginin yok olmasına bile vesile olabilmektedir. Bu minvalde insan; iyi ve kötüyü içinde barındıran, lakin anlamı ve etkisi de yine kendi elinde olan varlıktır.
 
Son düzenleme:
Çıkarcı olmak neden kötülüktür? İnsanın kendi çıkar ve menfaatlerini önde koyması normal ve sağlıklı olan bir durum değil midir? Diğer insanların menfaatlerini kendininkinin önüne koymak oldukça mantıktan uzak bir hareket değil midir? Bunun haricinde kötülük nedir?

İnsan çıkarcı olarak mı doğar, yani özünde bu mu vardır? Yoksa büyüdükten sonra mantıklı olanın bu olduğuna karar verip bunu mu seçer? Öz varoluştan önce mi gelir, yoksa sonra mı?
Çıkarcılık,bunu yapan kişiye fayda sağlar yani kişinin kendisi için iyi birşeydir. Ama karşı taraf için kötü bir şeydir. Aslında buradan da kötülüğün göreceli olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Doğuştan mı gelir sorusuna gelirsek bence öyle. Küçük çocuklara baktığımızda çoğunun güçlünün yanında durduğunu yani çıkarcı olduğunu görüyoruz.
 
Yasadigi hayata gore degisir. Psikolojik durumuna bagli. Hiçbir insan dogdugunda iyi veya kotu olmaz. Gordukleri ve yasadiklari ile kendini sekillendirir.
 
Bence insanın özünde kötülük vardır.
Eline fırsat geçtiği takdirde bunu herkeste görebiliriz.
İnsanın kötülüğünü sınırlayan şeyler vardır yasalar, ahlak kuralları, dini yargılar vs
* Bu da dahil bütün genellemeler yanlıştır ama istisnalar kaideyi bozmaz.
 

Geri
Yukarı