Intel Arc B580'in çöp olduğu gerçeği

Olabilir. Ben 5600'e PBO+co yaptım işlemci normalde Turbo Boost'ta 4.4 GHz'de çalışıyordu şu an ise 4.7 GHz'de çalışıyor ve sıcaklıklar maksimum 50 derece ona rağmen oyunlarda hiçbir şey değiştiğini görmedim şu an darboğaz açısından. Normalde 2K monitör almayı planlıyordum da bu kartın düzeleceğini düşünmediğim için 2K monitöre para da harcamak istemiyorum zaten seneye sınav senem üniversiteye geçerken de bu kasayı satar yeni sistem alırım fakat hayatım boyunca bir daha Intel kulllanacağımı zannetmiyorum işlemci dahil.

Her türlü 2K monitör almanı öneririm yeni sistem toplayacaksan ve şuankinden güçlü olacaksa 1080P'de tam verim almazsın zaten

Konu açıldığı tarihten itibaren güncellemelerle birlikte kart için olumlu bir gelişme oldu mu yoksa hala aynı mı durum acaba?

Aynı durumda dostum herhangi bir gelişme yok Intel desteği en son Support'ta açtığım konudan beni ayırıp özelden mailleştiler tüm bilgileri attım günler süren konuşma sonunda bana 2025 yılı içerisinde sürücülerimizi ve yazılımlarımızı geliştirmeye devam edeceğiz diye mesaj attılar. Gelişme var mı diye sorun yaşanan oyunlarda test ediyorum fakat değişen bir şey olmuyor. 6 aydır yaptıkları tek şey yeni çıkan oyunların profillerini drivera eklemek başka yaptıkları bir şey yok.

Konu açıldığı tarihten itibaren güncellemelerle birlikte kart için olumlu bir gelişme oldu mu yoksa hala aynı mı durum acaba?

Bu arada ben overclock ile 5600'ü 4.7 GHz'e çıkartmama rağmen darboğazda en ufak azalma olmadı. Yani i5 12400F ayarında bir işlemci bile alsan darboğaz yaşarsın bilgin olsun. Bu kart için minimum 7500F almak lazım o da minimumu. 12 GB VRAM diye kazıkladılar bizi kısaca.

Aynı durumda dostum herhangi bir gelişme yok Intel desteği en son Support'ta açtığım konudan beni ayırıp özelden mailleştiler tüm bilgileri attım günler süren konuşma sonunda bana 2025 yılı içerisinde sürücülerimizi ve yazılımlarımızı geliştirmeye devam edeceğiz diye mesaj attılar. Gelişme var mı diye sorun yaşanan oyunlarda test ediyorum fakat değişen bir şey olmuyor. 6 aydır yaptıkları tek şey yeni çıkan oyunların profillerini drivera eklemek başka yaptıkları bir şey yok.

Bu arada ben overclock ile 5600'ü 4.7 GHz'e çıkartmama rağmen darboğazda en ufak azalma olmadı. Yani i5 12400F ayarında bir işlemci bile alsan darboğaz yaşarsın bilgin olsun. Bu kart için minimum 7500F almak lazım o da minimumu. 12 GB VRAM diye kazıkladılar bizi kısaca.
Anladım hocam açıkçası İ5 14600KF ve B580 Titan şeklinde kombinleyecektim ancak yazınızdan dolayı bir süre bekleyeceğim.

Anladım hocam açıkçası i5 14600KF ve B580 Titan şeklinde kombinleyecektim ancak yazınızdan dolayı bir süre bekleyeceğim.

Hocam ben hiç bulaşma derim ya 9060XT al ya da 5060'a yönel. B580 de Frame Generation desteği bile yok. Sadece çok çok sınırlı oyunlarda XeSS 2 var onlar ile Frame Generation açabiliyorsun. Ayrıca B580 yazımda da belirttiğim gibi Detroit Just Cause 3 gibi oyunları desteklemiyor. Driverında DirectX12 ve OpenGL ile çalışan oyunları destekliyor sadeece. DirectX11, 10, 9 oyunlarını hiçbir şekilde driverda göremiyorsun.

Hocam ben hiç bulaşma derim ya 9060XT al ya da 5060'a yönel. B580 de Frame Generation desteği bile yok. Sadece çok çok sınırlı oyunlarda XeSS 2 var onlar ile Frame Generation açabiliyorsun. Ayrıca B580 yazımda da belirttiğim gibi Detroit Just Cause 3 gibi oyunları desteklemiyor. Driverında DirectX12 ve OpenGL ile çalışan oyunları destekliyor sadeece. DirectX11, 10, 9 oyunlarını hiçbir şekilde driverda göremiyorsun.

İkinci el RTX 3070 veya 3070 Ti'ler 8*10k arası mantıklı olan nedir B580 mi ikinci el 3070 mi?

Bence biraz sert bir eleştiri olmuş. Intel ekran kartı pazarında yeni ve birden sürücülerinin düzelmesini kimse bekleyemez doğal olarak. Ki bu kartı da alırken fazlasıyla araştırarak almak gerekliydi. Ben de bi' ara acaba B580'e geçsem mi diyordum merakımdan ilgimi çektiği için ama geçmedim. Sizin saydığınız sorunların benzerini yaşayacağımı bilerek alacaktım alacak olsaydım. AMD sürücü işini 9000 serisiyle tamamen toparlamış gibi kullanmıyorum ama şikayet görmedim. 6000 serisinden sonra şikayetler ciddi oranda azalmıştı ama 6000 serisi öncesindeki kartlar pek de stabil değildi. AMD 5000 serisi kartlara gelene kadar çok uzun süre geçti ekran kartı üretmeye başladığı tarihten itibaren ama kusursuz değillerdi. Intel GPU üretme işinde ciddiyse sürücüler elbet gelişir ama daha vakti var. AMD 9000 serisi işlemciye de gerek yok bu arada. 7000 serisi bir işlemci yeterli AMD tarafında 7500F ile bu kart kullanılabilir. Tabii normalde böyle bir kartın 5600 ile darboğaz yapmaması gerek ama sürücü işlemciye fazla yük bindiriyor. Karttan kurtulabilirseniz kurtulun kurtulamazsanız zamanla kartın iyileştiğini göreceksinizdir diye umuyorum.

Bence biraz sert bir eleştiri olmuş. Intel ekran kartı pazarında yeni ve birden sürücülerinin düzelmesini kimse bekleyemez doğal olarak. Ki bu kartı da alırken fazlasıyla araştırarak almak gerekliydi. Ben de bi' ara acaba B580'e geçsem mi diyordum merakımdan ilgimi çektiği için ama geçmedim. Sizin saydığınız sorunların benzerini yaşayacağımı bilerek alacaktım alacak olsaydım. AMD sürücü işini 9000 serisiyle tamamen toparlamış gibi kullanmıyorum ama şikayet görmedim. 6000 serisinden sonra şikayetler ciddi oranda azalmıştı ama 6000 serisi öncesindeki kartlar pek de stabil değildi. AMD 5000 serisi kartlara gelene kadar çok uzun süre geçti ekran kartı üretmeye başladığı tarihten itibaren ama kusursuz değillerdi. Intel GPU üretme işinde ciddiyse sürücüler elbet gelişir ama daha vakti var. AMD 9000 serisi işlemciye de gerek yok bu arada. 7000 serisi bir işlemci yeterli AMD tarafında 7500F ile bu kart kullanılabilir. Tabii normalde böyle bir kartın 5600 ile darboğaz yapmaması gerek ama sürücü işlemciye fazla yük bindiriyor. Karttan kurtulabilirseniz kurtulun kurtulamazsanız zamanla kartın iyileştiğini göreceksinizdir diye umuyorum.

Eski DirectX sürümüne sahip oyunlarda Ryzen 9000 serisi işlemci ile 7500F arasında fark ciddi oranda oluyor. DirectX12 oyunlarında taş çatlasa 7500F ile 9800x3D 15-20 FPS oynar belki ama eski DirectX oyunlarında FPS farkı minimum 60-70 oluyor. Kullandığım 5600 şu an 4.7 GHz'de çalışıyor fakat kartın performansında hiçbir şey değişmedi. Aradan geçen 6 ayda driverlar sayesinde değişen tek şey %1 FPS performansları. Normal FPS'lerde 5 FPS bile ilerleme kaydedemedi bu kart. Sadece %1 ve %0.1 FPS'lerde artış oldu o kadar. Bununla alakalı test videoları YouTube'da var. Intel GPU işine yeni girdi driverların sıkıntılı olması normal demek Intel'i haklı çıkartmıyor maalesef. Dünyanın en büyük firmalarından birisi biz bu işe yeni girdik acemiyiz diyerek işin içinden sıyrılamaz. Hadi 5600 eski bir işlemci kabul ediyorum ama i5 14400F de bile darboğaz oluşuyorsa burada sıkıntı büyüktür. Geçen 6 ayda da darboğaz açısında en ufak bir düzeltme bile yok.

Eski DirectX sürümüne sahip oyunlarda Ryzen 9000 serisi işlemci ile 7500F arasında fark ciddi oranda oluyor. DirectX12 oyunlarında taş çatlasa 7500F ile 9800x3D 15-20 FPS oynar belki ama eski DirectX oyunlarında FPS farkı minimum 60-70 oluyor. Kullandığım 5600 şu an 4.7 GHz'de çalışıyor fakat kartın performansında hiçbir şey değişmedi. Aradan geçen 6 ayda driverlar sayesinde değişen tek şey %1 FPS performansları. Normal FPS'lerde 5 FPS bile ilerleme kaydedemedi bu kart. Sadece %1 ve %0.1 FPS'lerde artış oldu o kadar. Bununla alakalı test videoları YouTube'da var. Intel GPU işine yeni girdi driverların sıkıntılı olması normal demek Intel'i haklı çıkartmıyor maalesef. Dünyanın en büyük firmalarından birisi biz bu işe yeni girdik acemiyiz diyerek işin içinden sıyrılamaz. Hadi 5600 eski bir işlemci kabul ediyorum ama i5 14400F de bile darboğaz oluşuyorsa burada sıkıntı büyüktür. Geçen 6 ayda da darboğaz açısında en ufak bir düzeltme bile yok.

Bu arada Xbox Series S ile Intel Arc'ı satılıca çıkaracağım ilgilenen varsa buraya yazabilir. İkisini satıp üstüne de bir miktar para ekleyip 5060 Ti 16 GB alacağım. Ryzen 5 5600 5060 Ti ile fazla darboğaz yapmıyormuş ki bende yapacağını zannetmiyorum 5600 overclocklu şekilde çalışıyor bende.

Son düzenleme:
Arkadaşlar sistemim 16 GB ram/intel Arc b580/ryzen5 5600/biostar B450M-H anakart/512gb SSD ve şu lanet kartı aldığıma pişman oldum. Kart çıkalı neredeyse 5 ay olacak ve hala driverlarda adamakıllı bir düzelme yok bu Intel'in çalışanları ne yapıyor anlam verebilmiş değilim. Geçen Detroit indireyim dedim oyun yüklendi mutluyum oyuna gireceğim bir de ne göreyim ekranda kocaman oyunun ekran kartını tanımadığıyla alakalı bir yazı çıktı. Görselini internetten bulduğum şekliyle bırakıyorum.

Eki Görüntüle 2484391

Buna rağmen devam ettim ve oyun artifactlerden dolayı oynanmıyordu. Aynı sorun sanırım Just Cause 3 ve Halo oyununda da varmış. Hadi Detroit oynamayıverelim dedim gittim Days Gone yükledim oyuna giriyorum normal motorla dolaşırken bile 60 FPS zor veriyor hele hele kamp alanlarına gittiğim zaman 20-30 FPS'lere düşüyor kafayı yiyeceğim resmen. Gidip DXVK yükleyip BIOS'tan bir sürü ayarla uğraşıp anca düzeltebildim 120 FPS'lere öyle çıktı fakat hala bazı kamp alanlarında 55-60 FPS'lere düştüğü oluyor. Sorunun sebebi de kartın 5 ay geçmiş olmasına rağmen DirectX11 ve diğer sürümlere optimize edilmemiş olması. Yalnızca DirectX12 oyunlarında düzgün çalışıyor ona da düzgün denirse.

Sonra gittim internetten testlere bakıyorum Black Myth: Wukong popülerdi testlere baktım 30-40 FPS anca veriyor. RTX 4060'a bakıyorum 60-70 FPS yağ gibi akıyor kasadan Intel'e bakıp küfür ediyorum firmaya.
Sonra gidip Stalker 2'ye bakıyorum ki çok fazla oynamak istediğim bir oyundur performans leş rakip kartlar hala çok daha yukarıda. Sonra gittim Spider-Man 2 satın aldım oyunu oynuyorum normal şehirde dolaşırken sıkıntı yok ne zaman sinematik girdi oyun 20FPS'lere düşüyor ve gariptir ki ağ attığım zaman ne zaman ağaçların içinden geçtim oyun deli dehşet kaşıyor. Central parka gidiyorum kasmaktan oynanmaz hale geliyor mesela. İyi hadi bunu da oynamayalım diyorum CS2 oynayacağım 150 FPS'lerden 60-70'lere düşüp kalkıp duruyor sürekli. Fortnite'a giriyorum 300 FPS'lerden 30 FPS'lere düştüğü oluyor. (artık düzeltildi son 1 aydır bu sorunu yaşamıyorum)
İşin özü kart çöp. Bu sistemi 20 bin liraya almıştım kart ilk çıktığı zamanlarda ve almış olduğum güne resmen lanet ediyorum. Keşke o gün elim kaysaydı da yanlışlıkla 4060 falan alsaydım en azından mutlu mesut oyunlarımı oynardım. Firma daha doğru düzgün Frame Generation bile getiremedi FSR kullanmak zorunda kalıyoruz. İşin özü bir gün kafanıza şu kartı almak falan yatarsa bu yazı aklınıza gelsin sakın ama sakın almayın. Kartı adam gibi kullanmak için 9. nesil Ryzen işlemci falan takmanız gerekiyor. i5 12400F'te bile zaman zaman darboğaz yaşatıyor bu kart. Samimi bir dille anlatmaya çalıştım umarım bu kartı alacağınız günleri görmezsiniz.
Intel = rezil firma.

Arkadaşlar bu arada kart hemen hemen her oyunda kötü. Geçen kaç senelik AC Odyssey indireyim dedim oyun 60 FPS zor veriyor. God of War'ı Lossless Scaling'le anca bitirebildim yoksa 50 fpsti o da. Ragnarok deniyorsun normal bölgede 90 FPS ara sıra garip garip yerlerde 50 FPS'lere düşüyor gözünü FPS'ten ayıramadan oyunu adam gibi oynayamıyorsun. Yani böyle tonla örnek var ve hemen hemen her oyun böyle ekran kartın iyi olduğu oyun sayısı bir elin parmağını geçmez. Ben bu kartı alırken 4060'ın rakibi diye aldım gidip Ryzen 9 takmam gerekeceğini müşteri olarak nereden bilebilirdim ki. 4060 Ryzen 5 5600 le yağ gibi akıp çalışırken şu lanet kartın ne gibi bir ayrıcalığı var da hayvan gibi işlemci istiyor?
Konunun açıldığı günden bu güne intel modlarıyla yazışıyorum. En sonunda bugün Ernestonun maili inboxuma düştü ve o şöyle diyordu. Sürücüyü güncellemeniz durumunda bu sıkıntıdan kurtulabileceğinizi düşünüyorum. Ben de güncelledim ve bum düzeldi. Konuşmamız burada

Technopat Haberler

Geri
Yukarı