Intel Arc B580'in çöp olduğu gerçeği

Mantıklı Intel ekran kartları harbiden dedin gibise ben Intel ekran kartlarını pek takip etmiyorum ama sıkıntılı oldunu duymuştum. Geçmiş olsun.

Ben genel olarak yaşadığım sorunları anlatmıştım fakat en son 10 senelik oyunda bile benzeri sorun yaşayınca fıttırdım o yüzden biraz abartılı yazmış olabilirim fakat yazdıklarım kendi tecrübelerim. İşlemcisi yüksek olanlar veya yüksek çözünürlüklü monitöre sahip olanlar benim yaşadığım sorunu yaşamamış olabilirler.

Ben genel olarak yaşadığım sorunları anlatmıştım fakat en son 10 senelik oyunda bile benzeri sorun yaşayınca fıttırdım o yüzden biraz abartılı yazmış olabilirim fakat yazdıklarım kendi tecrübelerim. İşlemcisi yüksek olanlar veya yüksek çözünürlüklü monitöre sahip olanlar benim yaşadığım sorunu yaşamamış olabilirler.

Bayağı sorun varmış bende sistemi toplarken yanlış dizdim için monitör almak zorunda kalmıştım 5600X e aşırı kaçmışti 1080P'de 4070 2K ya alınca düzeldi bir nebze 5 aydir sürücüler bozukmu Intel'de.

Sağ olun hocam. İşlemci ekran kartı değiştirmekle uğraşmak istemiyorum artık. Monitöre zaten ihtiyacım vardı şu an kullandığım Xiaomi 75Hz 1080p monitör ve gerçekten kötü :) o yüzden yeni monitörü 2K almayı düşünüyorum. 2K monitör alırsam hem darboğaz bir miktar azalmış olur hem de belki daha stabil bir oyun deneyimi yaşayabilirim umarım.

Hocam stabilitenin önemini tekrar görüyoruz. Intel bu konuda çok kötü bir iş çıkartmış ortaya, ben RTX 4080 Super ile 1080p kullanıyorum ve problem yaşamıyorum darboğaz veya kararsızlık yok :) 2K monitör almak en azından hem görsel zevkinizi hem işlemcinizin size olan güzel sözlerini değiştirecektir mantıklı tercih.

Kartı çakallık yapıp satmaktan önce açık açık eleştirdiği için konu sahibine teşekkür ederim. Araştırıp alsaydın diyen arkadaşların da ne kendisine, ne de foruma bir gram faydaları yok. Ciddiye alıp böyle insanlara yazmayın. Verdiğiniz emek çok daha önemli olacaktır. Umarım kartınızın sorunları en kısa sürede çözülür. Bu sorunun çözülmesi hem size hem de rekabetin artması sebebiyle bize yararlı olacaktır.

Hazır sistem mi karşılaştırıyoruz, yoksa ekran kartı mı? :D madem gelişimini izlemek istemiyordun, 4060 çok daha iyiydi, onu alsaydın? Kimse driver sorunları olacağını senden saklamadı. Teknoloji gibi yarının bile belli olmadığı bir sektörde, nasıl '5 ayda driver sorunları hâlâ çözülememişse bu sorun değil, artık kronik olmuştur 🤓☝️' demenin en ufak mantığı yok? AMD neredeyse 10 yıl, farklı farklı jenerasyonlarda driver sorunları yaşadı. NVIDIA zaten 30 yıldır GPU üretiyorken (5000 serisi bile kendi çapında fiyaskoydu), sen daha dünden beri maksimum Intel HD 4600 üreten firmanın, AMD-NVIDIA kadar iyi performans gösterip Driver'ları komple 5 ayda düzeltmelerini bekliyorsan, ütopyanda takılmaya devam et (ki bu yine de Intel'i haklı kılmaz daha gidecekleri çok yol var fakat senin dediğin ve yaptığın şeyleri tutarsız kılar). 'AMD hızla sorunları çözdü' deyip, hâlâ AMD'nin kirli driver geçmişinden dolayı AMD almayan insanları görmezden gelmek için kör olman lazım. Kendinle çelişiyorsun sürekli: Hem '4060 daha iyi' deyip B580 alman, 'kartlar kronik sorunlu, düzelmez' deyip 'kartın düzeldiğini gördüğüm zaman burayı güncellerim.' demen ve AMD'nin 'hızla' sorunları çözdüğünü iddia etmen, beni 2025 yılında Intel fanboyu ilan etmen cidden o kadar komikti ki akşam akşam güldürdün beni. Allah da seni güldürsün. Haklısın Intel kesinlikle kendini acilen geliştirmeli atıp tutup geri kalmak saçmalık ama bunu zaten bilerek almış olman gerek. Intel kesinlikle çıktığından beri güncellemelerle ilerleme kat etti bunu da görmemek için kör olmak gerek sadece NVIDIA kadar olgun sürücüler beklemek zor ama tüketici olarak senin en doğal hakkın çünkü sen buna para ediyorsun fakat senin sorunun zaten pembe oyuncak alıp oyuncağım pembe diye ağlayan bir çocuğa benziyor.
Nvidia bile 5000 serisi ile tökezledi, AMD ise 10 yılda anca toparladı demişsiniz de... Bende şunu merak ettim; Nvidia ve AMD nın driver güncellemesi getirdiği kaç kart var? Ona karşılık Intel de kaç var?

Yorumlardan okuduğum kadarı ile Intel de 2 kart var.
( Laptoplardaki dahili Intel bilmem neler hariç )

B580 i konu alarak soruyorum, milyar dolarlık bir firma sadece bir kartı 5 ayda düzeltemiyor ve düzeltemeyecek gibi duruyorsa, kapatsın gpu bölümü daha iyi değil mi?

GPU bölümünde çok bir iddiaları olan bir firma olduğunu düşünmüyorum sadece fiyatla birlikte mücadele etmeye çalışıyor. Donanımsal olarak eski DirectX sürümüne sahip oyunları zaten desteklemiyor. Bildiğim kadarıyla oyunu yeni DirectX sürümüne geçirerek oynatiyor. DX 12 ve üstünde gelecek hiçbir oyunda sorun yaşamayacağını düşünüyorum. Çok güncel oyunları oynarsanız ve eski oyunlarda YouTube'dan performansını bilip alın.

Vallahi ekran kartı çöp hocam. Gördüğüm herkese almamasını söylüyorum zaten. Ben aldım pişman oldum. 12 GB VRAM'i vardır dedik iyidir dedik böğrümüze bastık sırtımızdan vurdu bizi. Ben normal kullancıyım bu karta o kadar yüksek işlemci takılacağını bilmiyordum aldıktan 1 hafta sonra fark ettim ki bunu bilsem zaten bu kartı almazdım.

Haklısın aynı şeyi bende yaşamaya başladım her sürücü güncellemesi geldiğinde notları falan okuyorum da gözle görülür hiçbir fark yok daha. Black Ops 6 da performansı %10 arttırdık diyorlar oyuna giriyorum FPS'te hiçbir şey değişmemiş.
Benimde aklıma gelmişti almaya ama sonrada akıllılık yapıp rx6600 aldım

NVIDIA bile 5000 serisi ile tökezledi, AMD ise 10 yılda anca toparladı demişsiniz de... Bende şunu merak ettim; NVIDIA ve AMD'nın driver güncellemesi getirdiği kaç kart var? Ona karşılık Intel de kaç var?

Yorumlardan okuduğum kadarı ile Intel de 2 kart var.
( Laptoplardaki dahili Intel bilmem neler hariç )

B580'i konu alarak soruyorum, milyar dolarlık bir firma sadece bir kartı 5 ayda düzeltemiyor ve düzeltemeyecek gibi duruyorsa, kapatsın GPU bölümü daha iyi değil mi?

Intel Arc serisinin birçok kartı var, A310, A380, A580, A750, A770 8 GB, A770 16 GB bunlar sadece ilk nesil bunların mobil sürümleri ve iş istasyonu versiyonları da var Arc Pro series adı altında A60 vs. sadece b serisinde B580 ve B570 çıktı henüz 4-5 aylık kartlar ve Intel muhtemelen 24 GB VRAM kapasitesine sahip B770 hatta belki B980 üzerine çalışıyor Intel sadece b serisinden ibaret değil fakat çok genç NVIDIA ile karşılaştırmak saçma.

Selam. Bende zamanında Amazon'dan Sparkle A750 almıştım 6K'ya. Üstelik 6 taksit 0 faiz ile iyi bir kart aldığımı düşünüyordum. Çok pişman olup iade ettim. Çünkü kart kötü yani. Onun düzelmesini bekleyemem sonuçta değil mi?

Gittim RX6700 aldım çok memnun kaldım. Şifa gibi gelmişti. Sonradan o bozuldu. Aslında üretim kaynkalı bozukmuş iade oldu. Küçük bir RX7600 maceram oldu. O kartta daha önce kullanılmış şekilde geldi iade edip Amazon'dan 5 Şubat 2025'de 12K'ya RTX 4060 aldım ve dünya varmış dedim. Neredeyse her oyunda farkını o kadar iyi görüyorum ki.

Sana önerim o kartı satıp düzgün bir kart alman. Mesela RX6700 ve RX7600'de Cyberpunk'da FSR + FG açınca FPS'im 90-100 falan ancak pek tatmin etmiyordu. FSR ciddi bulanıklaştırıyor ve FG ise akıcı gelmiyordu. 4060 ile DLSS + FG açınca DLSS'i zaten fark etmiyorum bile, FG ise öyle bir akıcı yapıyor ki. FPS'im de 120 falan bu arada. Baya fazla. Ayarları ortaya çekiyorum, DLSS + FG ile 150 FPS falan alıyorum. Gerçekten Intel kartı alınmaz. Adam olana kadar alınmaz. Geçmiş olsun.

Bu arada bütün yaşadığın şeyleri de yazmıştım;

Mesela GoW olan videoya bak. Sürekli FPS düşüyor ve zaten sürünüyor. Aynı sistem sadece RTX 4060 taktığım sistemde orada 2K'da 100 FPS oynadım geçen gün. Ama A750 ise 1080p'de 30 FPS veriyordu.

Mesela A750 ile Batman oyunları ölüm gibiydi. Yine aynı sürekli FPS dalgalanması ve o FPS'lerde 30-40 arası. Oynayamamıştım. Sonra aldığım RTX 4060 ile tüm seriyi 4K60FPS bitirdim.

Benim tek istediğim düzgün bir şekilde oyun oynamak yani? Zaten tüm günlerim saçma salak kötü geçiyor bir de Intel'in adam olmasını mı izleyeceğim / bekleyeceğim? Günde bir kaç saat stress atcam onda bile zulüm olmuştu. Ha aldığım zaman fiyatı gerçekten iyiydi ancak ortada performans yok yani.

Bu yüzden seni anlıyorum. B580 çıktığında herkes overhype olmuştu. Almayın demiştim yine kötü yorum yemiştim. Çözümün ortada. Satmak.

Sağ olun hocam. İşlemci ekran kartı değiştirmekle uğraşmak istemiyorum artık. Monitöre zaten ihtiyacım vardı şu an kullandığım Xiaomi 75Hz 1080p monitör ve gerçekten kötü :) o yüzden yeni monitörü 2K almayı düşünüyorum. 2K monitör alırsam hem darboğaz bir miktar azalmış olur hem de belki daha stabil bir oyun deneyimi yaşayabilirim umarım.
Nvidia'da ve AMD'de VSR tarzı teknolojiler var. Intel de zamanında yoktu ancak gelmiş olabilir. Monitörün 1080p'de olsa 2K gibi yapabilirsin. O şekilde FPS ve darboğaz durumuna bakabilirsin.

Mesela bende R3 3100 ve RTX 4060 var. Haliyle çok darboğaz oluyor. Bende G2722HS monitörüm 1080p olmasına rağmen DSR ile 2K yapıyorum ve oyunları öyle oynuyorum. Darboğaz azalıyor ve görüntü ciddi anlamda iyileşiyor.

Son düzenleme:
Kartı çakallık yapıp satmaktan önce açık açık eleştirdiği için konu sahibine teşekkür ederim. Araştırıp alsaydın diyen arkadaşların da ne kendisine, ne de foruma bir gram faydaları yok. Ciddiye alıp böyle insanlara yazmayın. Verdiğiniz emek çok daha önemli olacaktır. Umarım kartınızın sorunları en kısa sürede çözülür. Bu sorunun çözülmesi hem size hem de rekabetin artması sebebiyle bize yararlı olacaktır.

Teşekkürler.

Selam. Bende zamanında Amazon'dan sparkle A750 almıştım 6K'ya. Üstelik 6 taksit 0 faiz ile iyi bir kart aldığımı düşünüyordum. Çok pişman olup iade ettim. Çünkü kart kötü yani. Onun düzelmesini bekleyemem sonuçta değil mi?

Gittim RX6700 aldım çok memnun kaldım. Şifa gibi gelmişti. Sonradan o bozuldu. Aslında üretim kaynkalı bozukmuş iade oldu. Küçük bir RX7600 maceram oldu. O kartta daha önce kullanılmış şekilde geldi iade edip Amazon'dan 5 şubat 2025'te 12K'ya RTX 4060 aldım ve dünya varmış dedim. Neredeyse her oyunda farkını o kadar iyi görüyorum ki.

Sana önerim o kartı satıp düzgün bir kart alman. Mesela RX6700 ve RX7600'de Cyberpunk'da FSR + fg açınca FPS'im 90-100 falan ancak pek tatmin etmiyordu. FSR ciddi bulanıklaştırıyor ve fg ise akıcı gelmiyordu. 4060 ile DLSS + fg açınca DLSS'i zaten fark etmiyorum bile, fg ise öyle bir akıcı yapıyor ki. FPS'im de 120 falan bu arada. Bayağı fazla. Ayarları ortaya çekiyorum, DLSS + fg ile 150 FPS falan alıyorum. Gerçekten Intel kartı alınmaz. Adam olana kadar alınmaz. Geçmiş olsun.

Bu arada bütün yaşadığın şeyleri de yazmıştım;

Mesela GoW olan videoya bak. Sürekli FPS düşüyor ve zaten sürünüyor. Aynı sistem sadece RTX 4060 taktığım sistemde orada 2K'da 100 FPS oynadım geçen gün. Ama A750 ise 1080P'de 30 FPS veriyordu.

Mesela A750 ile Batman oyunları ölüm gibiydi. Yine aynı sürekli FPS dalgalanması ve o FPS'lerde 30-40 arası. Oynayamamıştım. Sonra aldığım RTX 4060 ile tüm seriyi 4K60FPS bitirdim.

Benim tek istediğim düzgün bir şekilde oyun oynamak yani? Zaten tüm günlerim saçma salak kötü geçiyor bir de Intel'in adam olmasını mı izleyeceğim / bekleyeceğim? Günde birkaç saat stress atacağım onda bile zulüm olmuştu. Ha aldığım zaman fiyatı gerçekten iyiydi ancak ortada performans yok yani.

Bu yüzden seni anlıyorum. B580 çıktığında herkes overhype olmuştu. Almayın demiştim yine kötü yorum yemiştim. Çözümün ortada. Satmak.

NVIDIA'da ve AMD'de VSR tarzı teknolojiler var. Intel de zamanında yoktu ancak gelmiş olabilir. Monitörün 1080P'de olsa 2K gibi yapabilirsin. O şekilde FPS ve darboğaz durumuna bakabilirsin.

Mesela bende R3 3100 ve RTX 4060 var. Haliyle çok darboğaz oluyor. Bende G2722HS monitörüm 1080p olmasına rağmen DSR ile 2K yapıyorum ve oyunları öyle oynuyorum. Darboğaz azalıyor ve görüntü ciddi anlamda iyileşiyor.

Dediğini dikkate alacağım ve sende benimle aynı sorunları yaşamışsın. Benim yaşadıklarımı yaşayan, tecrübe eden insanları görmek beni mutlu etti açıkçası. 7 bine 2K monitör mü alsam yoksa kartı ikinci elden satıp üstüne 7 bin ekleyip 4060 veya AMD'den muadili bir kart mı alsam karar veremedim.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı