Intel Arc B580'in çöp olduğu gerçeği

Vallahi haklısın. Potansiyeli yüksek ama potansiyelini ortaya çıkartabileceklerini hiç düşünmüyorum ben bu gidişle. Geçen kaç senelik oyun Metro 2033'ü indirdim Metro Exodus'tan daha düşük FPS aldım nasıl oluyorsa artık. Dediğin gibi yüksek ihtimal Max 7-8 ay daha beklerim ona rağmen hala sorunlar devam ederse satıp üstüne ekleyip başka sistem alırım. Bundan önceki sistemimde 1050 vardı Minecraft oynuyordum sabah akşam. Parayla ekran kartı övenlerin gazına geldik işte.

Ekran kartı kötü değil ama 4060'ın rakibi de değil kesinlikle o yüzden benim gözümde kötü duruma düşüyor. Bu kart 3060 la falan kapışır ve verilen para göz önüne alınırsa ben 4060'ı tercih ederim.
Aslında söylenenler gibi, adam gibi sürücü, optimizasyon vs gelse canavar olacağından hiç şüphem yok.

Gelmiyo ayrı mesele.

Ya reis iyi diyosunda araştırdım zaten. Kart ilk çıktığında piyasadaki yerli yabancı tüm videoları izlemeye çalıştım hemen hemen herkes bu kartı övüyordu işte 4060ı şöyle geçiyor böyle yapıyor diye övüp durdular. Kartla ilgili hazır sistem ne zaman stoklara eklendi bende gaza gelip hemen aldım. Çıktığında 20 bin liraya aldım sistemi ve gerçekten uyguna almıştım 4060 sistemler o sıra 25 bin falandı. Herkes övünce bende F/P deyip geçiştirip aldım aldıktan 1 hafta sonra B580 şöyle patladı böyle oldu overhead sorunları diye videolar çekilmeye başlandı.

Onu da beceremez bunlar.

Hocam B580'e özgü değil ama genel olarak bir şey olabileceğinden çok daha iyiyse emin ol onda sorun vardır.

Bu kartı kullanmayan anlamaz zaten. Testlerde Ryzen 9 takıyorlar B580 alan adam Ryzen 9 takmayacak ki.

Aslında söylenenler gibi, adam gibi sürücü, optimizasyon vs gelse canavar olacağından hiç şüphem yok.

Gelmiyor ayrı mesele.

Ben 3-4 aya düzelir diye düşünüyordum neredeyse 5 ay oldu düzelmedi umudu kestim bundan sonra bir 8-9 ay daha düzeleceğini de zannetmiyorum. Birkaç aya da satmayı düşünüyorum zaten.

Intel ekran kartlarının birçok sorunu var maalesef. Özellikle eski oyunlarda çok problem çıkartıyor. Fizik birimi ve Direct play desteği olmadığı için benim gibi eski toprakların oyunlarının hiçbiri oynanmıyor. 90'lı 2000'li yılların oyunlarının bir kısmını hiç açmıyor ya da açsa bile bir şey parçalandığında (Örnek olarak Blade of darkness oyununda fıçı parçalayınca) FPS bir anda 500-600 civarındayken 3-5'e düşüyor. Maalesef Intel'in GPU tarafında gideceği çok yol var.

Son düzenleme:
Intel ekran kartlarının birçok sorunu var maalesef. Özellikle eski oyunlarda çok problem çıkartıyor. Fizik birimi ve Direct play desteği olmadığı için benim gibi eski toprakların hiçbiri oynanmıyor. 90'lı 2000'li yılların oyunlarının bir kısmını hiç açmıyor ya da açsa bile bir şey parçalandığında (örnek olarak Blade of darkness oyununda fıçı parçalayınca) FPS bir anda 500-600 civarındayken 3-5'e düşüyor. Maalesef Intel'in GPU tarafında gideceği çok yol var.

Hocam dediğiniz gibi Intel bu konularda iyi değil ve iyi olmasını beklemek de saçma çünkü kendim RTX 4080 Super kullanıyorum ve Metro Exodus'ta aldığım FPS Metro 2033'e göre daha fazla. Eski oyunlarda NVIDIA kartlı sistemlerde bile problemler yaşayabiliyorken Intel gibi GPU sorunlarına karşı umursamaz bir markadan bir iş beklememek gerekiyor bu konularda.

Intel ekran kartlarının birçok sorunu var maalesef. Özellikle eski oyunlarda çok problem çıkartıyor. Fizik birimi ve Direct play desteği olmadığı için benim gibi eski toprakların hiçbiri oynanmıyor. 90'lı 2000'li yılların oyunlarının bir kısmını hiç açmıyor ya da açsa bile bir şey parçalandığında (örnek olarak Blade of darkness oyununda fıçı parçalayınca) FPS bir anda 500-600 civarındayken 3-5'e düşüyor. Maalesef Intel'in GPU tarafında gideceği çok yol var.

Sanırım bu anlattığın sorun internetten rastgele videosunu gördüğüm kadarıyla RTX 5090'da da yaşanıyordu sonradan düzeltmişlerdi. Umarım bende de düzelir çünkü ben 2010'larda çıkmış oyunları oynamayı seviyorum ve bu durum canımı çok sıkıyor. DXVK indirip bir miktar optimize edilebiliyor yine de fakat geliştiriciler kadar yapılamıyor maalesef.

Hocam dediğiniz gibi Intel bu konularda iyi değil ve iyi olmasını beklemek de saçma çünkü kendim RTX 4080 Super kullanıyorum ve Metro Exodus'ta aldığım FPS Metro 2033'e göre daha fazla. Eski oyunlarda NVIDIA kartlı sistemlerde bile problemler yaşayabiliyorken Intel gibi GPU sorunlarına karşı umursamaz bir markadan bir iş beklememek gerekiyor bu konularda.

Haklısın bende bunu acı bir şekilde tecrübe etmiş oldum. 1050 Ti'lı sistemim vardı yeni sisteme geçmenin heyecanıyla gaza gelip aldım durum bu maalesef. Yapacak bir şey yok artık elimizde patladı. İleride de bir daha Intel'e bulaşmayı düşünmüyorum.

Sanırım bu anlattığın sorun internetten rastgele videosunu gördüğüm kadarıyla RTX 5090'da da yaşanıyordu sonradan düzeltmişlerdi. Umarım bende de düzelir çünkü ben 2010'larda çıkmış oyunları oynamayı seviyorum ve bu durum canımı çok sıkıyor. DXVK indirip bir miktar optimize edilebiliyor yine de fakat geliştiriciler kadar yapılamıyor maalesef.

Bir bakıma farklı bir durum (PhysX öncesi 3Dfx'te geliştirilen fizikde var). Aslına bakarsak NVIDIA PhysX olmadan önce en başta 3dfx firması tarafından gelmişti (voodoo ekran kartlarında kullanılıyordu). Bunu satın alıp (2002'de 3dfx iflas etti sonra NVIDIA satın aldı) geliştirip NVIDIA ekran kartlarında gelişmiş bir PhysX birimi yaptılar. AMD ekran kartlarındaki fizik birimide bu eski fizik komutlarını kullanıyor ve sorun yaşatmıyor. AMD ekran kartlarında PhysX oyunları pek oynanmıyor ama normal fizik birimi normal fizik işlemleri gereken oyunları rahat oynatıyor. Intel ise hiç destek vermiyor bu fizik olayına. 5000 serisinde de PhysX kaldırıldı fakat yine de eski fizik işlemlerini yapan birim yine işlem yapmaya devam ediyor. Tabii PhysX gerektiren Mafia 2 oyunu gibi oyunlarda ise dediğiniz gibi bir durum yaşanıyor. 10'da biri kadar performans verir hale getirdiler maalesef.

@efebatiin hocam öneriyordu arcb580, niye önerdiğini anlamadım. Hocam niye iyi olduğunu düşünüyorsunuz konuyu görünce merak ettim.

O fiyat bandında performans olarak daha iyi bir kart yok çünkü. B580 sürücüleri hâlâ sorunlu fakat ilk çıkışına nazaran azalmalar olduğu her şekilde belli bence ben zamanla daha da düzelteceklerine inanıyorum. Son zamanlarda B580 önerdiğim ve kullananlar hiçbir sorun yaşamadı bu demek olmuyor ki kart sorunsuz fakat ilk baştaki driver hatalarına göre azalmalar var.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çoğu oyunda B580 önde fakat 1080p de çok iyi sonuç veremiyor kendisi ve %1 düşüşler biraz fazla. 2K kullanacaklar için B580 daha mantıklı gibi duruyor.
B580 ya da 4060 arasında kalsam benim seçimim B580 olurdu eğer işlemcim iyiyse. 8 GB VRAM günümüzde yetersiz kalıyor ve fiyatı da gereksiz pahalı 4060'ın.
Ben zamanla daha iyi bir hale getireceklerine inanıyorum. B580 ile R5 5600 iyi bir ikili sayılmaz ileride yükseltme yaparım diyorsan mesela AM5 geçmek gibi o zaman mantıklı olur fakat herhangi bir yükseltme yapmam diyorsan bence B580 yanlış tercih olmuş. Onun yerine 2. elden 6800 XT alabilirdin.

Son düzenleme:
O fiyat bandında performans olarak daha iyi bir kart yok çünkü. B580 sürücüleri hâlâ sorunlu fakat ilk çıkışına nazaran azalmalar olduğu her şekilde belli bence ben zamanla daha da düzelteceklerine inanıyorum. Son zamanlarda B580 önerdiğim ve kullananlar hiçbir sorun yaşamadı bu demek olmuyor ki kart sorunsuz fakat ilk baştaki driver hatalarına göre azalmalar var.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çoğu oyunda B580 önde fakat 1080p de çok iyi sonuç veremiyor kendisi ve %1 düşüşler biraz fazla. 2K kullanacaklar için B580 daha mantıklı gibi duruyor.
B580 ya da 4060 arasında kalsam benim seçimim B580 olurdu eğer işlemcim iyiyse. 8 GB VRAM günümüzde yetersiz kalıyor ve fiyatı da gereksiz pahalı 4060'ın.
Ben zamanla daha iyi bir hale getireceklerine inanıyorum. B580 ile R5 5600 iyi bir ikili sayılmaz ileride yükseltme yaparım diyorsan mesela AM5 geçmek gibi o zaman mantıklı olur fakat herhangi bir yükseltme yapmam diyorsan bence B580 yanlış tercih olmuş. Onun yerine 2. elden 6800 XT alabilirdin.

B580'in driverları düzgün olsa ben 5600'ün rahatlıkla kartı besleyebileceğini düşünüyorum. Dediğim gibi i5 12400F gibi gücü fena olmayan bir işlemci de bile darboğaz sorunları yaşanmaya devam ediyor. Kartın fiyatı ortada. Bu fiyattaki bir karta gidip son nesil işlemci takmakta bana mantıklı gelmiyor. Kartı alalı 5 ay oldu ve hala eski oyunları oynayamıyorum FPS düşüşleri yaşıyorum sürekli. Bu kart benim çoluğum değil çocuğum değil bu kartın gelişimini seyredeceksem neden aldım ki? 4060 8 GB ama yeni nesil oyunlarda performansı B580'den daha iyi. Testlerde AVG. FPS'e bakıpta aldanmayın bu karta. 4060 la oynuyorsun oyunun hemen hemen her yerinde 80 FPS alıyorsun. B580 ile oynuyorsun bazen 100'e çıkıyor bazen 40-50'ye düşüyor ama testlere baktığın zaman sanki aynı güçtelermiş gibi görünüyor. Bu kart kesinlikle alınacak bir kart değil. Belki 8-9 ay sonra düzeldiğinde önerilebilir ama o zaman da kart ömrünü yavaş yavaş doldurmaya başlayacak.

Her gördüğünü ak sakallı deden sanmıcan işte. İntel daha önce ekran kartı üretmedi ki. Nerden bilsin ekran kartı üretmesini ? Tecrübesi yok. Geçmiş olsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı