Intel CEO’su: “AMD’nin Liderliği Bitti”

Fikrim değişecek mi? Hayır. Boş boş konuşup rekabet başlatacağını sanıyor. Kullanıcı aynı markayı kullanmaya devam eder.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İnterneti ilk 1997 yılında kullandım, ilk olarak bir foruma 2001 yılında üye oldum.

Üstünden 20 sene geçti. Hala AMD, Intel sidik yarışı devam ediyor.

AMD tercih edene göre Intel geride, Intel tercih edene göre AMD geride.

Kimisi sıcaklığa bakıp yorum yapar (Athlon zamanından beri), kimisi fiyata bakarak yorum yapar, kimisi dalga geçer, kimisi düzgün düzgün yazar, kimisinin umrunda olmaz, kimisi babasının şirketi olsa böyle savunmaz, kimisi fanboydur toz kondurmaz......

20 senedir bunu tartışan binlerce kişinin eline ne geçti?

Günün sonunda gidip eşek yüküyle para verip sistem alıyor musunuz? Bitmiştir. O 50 TL daha ucuz, bu 10 derece daha sıcak çalışıyor. Eeeee? Günün sonunda %95'iniz bilgisayarını günlük kullanıyor. İş üreten, para kazanan adamda ölçüp tartıp ona göre sistem topluyor.

Bu kadar!

Bir 20 sene daha tartışılır.

Nam-ı diğer sidik yarışı. Ama bu yarış bizim gençlerin arasında. Markaların işine gelen türden...
 
🤣🤣 Bunu 14nm işlemci üreten Intel mi söylüyor her sene soket değiştirdiğiniz sürece o liderliği falan unutun her sene soket değiştir hala 14nm işlemci üret AMD'nin liderliği bitmiş daha çok beklersiniz.
 
Gördüğüm kadarıyla kimse ne 12. Nesil'den, Ne Intel'in yeni yatırımlarından, ne de ARM tarzı mimariden haberdar değil.

Intel herkese saldırıyor bu aralar, mimari yapıyı iyileştirmek yerine AMD'ye Apple'a oynuyor. :D

Mimari yapıyı iyileştirdiler zaten sayın M1 kullanıcısı. :D Direkt olarak ARM tarzı mimariye geçtiler ki bana göre 2030'a kadar RISC-V'ye de geçiş yapmış olacaklar. Yeni Intel FPGA'lar RISC-V mimarisi ile çıktı. Bu, malumun bir göstergesi.

Apple'a gelince; Apple doğru olanı yaptı ve Intel ya da AMD'nin zayıf modil işlemcileri yerine kendine en iyi uyan ve gelecek vaad eden ARM, yani M1 çipine yatırım yaptı.

AMD mi Intel mi kral olur bilmem ancak ikisi için de özellikle mobil platformlarda sancılı günler kapıda.
 
Io0d68NgnNPrL0Uo.jpg
 
Gördüğüm kadarıyla kimse ne 12. Nesil'den, Ne Intel'in yeni yatırımlarından, ne de ARM tarzı mimariden haberdar değil.

Mimari yapıyı iyileştirdiler zaten sayın M1 kullanıcısı. :D Direkt olarak ARM tarzı mimariye geçtiler ki bana göre 2030'a kadar RISC-V'ye de geçiş yapmış olacaklar. Yeni Intel FPGA'lar RISC-V mimarisi ile çıktı. Bu, malumun bir göstergesi.

Apple'a gelince; Apple doğru olanı yaptı ve Intel'ya da AMD'nin zayıf modil işlemcileri yerine kendine en iyi uyan ve gelecek vaat eden ARM, yani M1 çipine yatırım yaptı.

AMD mi Intel mi kral olur bilmem ancak ikisi için de özellikle mobil platformlarda sancılı günler kapıda.

Ben bu kavganın dışındayım. 😅
Bilgiler için teşekkürler.
 
Nam-ı diğer sidik yarışı. Ama bu yarış bizim gençlerin arasında. Markaların işine gelen türden...

Kesinlikle. Burada sabah akşam birileri nm, TDP ya da FPS karşılaştırıp duruyor. Render için sistem alacak adamlar sentetik testlere bakarak karar veriyor ki bu gülünç bir durum.

İlk önemli olan şey para. Laptop kullanıyorsan buna güç tüketimi ekleniyor. Bunu anlamıyor insanlar. Çünkü işlerine gelmiyor. :D Sentetik testlere bakarak birbirlerini tatmin ediyorlar, benim babam senin babanı döver tarzından. :D

İşlemcinin içini bilmiyorsun ki bir kere. 14 nm dediğin işlemci belki 10 nm idi, belki hala 22 nm'den içinde kalanlar vardı. Ya da AMD tarafında, belki 7 nm işlemcileri, içlerinde 5 nm'den ön izlemeler taşıyordu. Belki onlar da önceki mimarilerinin yani 14 nm'nin ürünlerini kullandılar. Kim bilebilir ki bunu? Biri sana transistör genişliği olarak nm verir, diğeri sana iki transistör arasını, bir başkası ise transistörün iki gate'i arasını.

Gerçekten saçmalıktan başka bir şey. Mesela Windows 11 çıktı, AMD işlemcilerde performans düşüşü oldu. Yahu daha GHz'ye, nm'ye falan gelmeden, yanlış yazılım yüzünden senin işlemcin bir nesil geriye gidebiliyor. :D Aynısı oyunlarda da, testlerde de oluyor işte. Gerçekten bir çocuk kavgası, sidik yarışı gibi bir şey. Apple M1 ile düzgün bir işlemci + optimize bir OS'un neler yapabileceğini gösterdi çok güzel. M1, markette tek olduğu için bir örnek ama devamı gelecek. Biz de x86 işlemcilerimizle öyle bakacağız.

Ben neredeyse 5 senedir 6700K kullanıyorum. Şu an yeni bir işlemciye geçebilmem için, ister AMD, ister Intel olsun, 2016'da bilgisayarı aldığım kadar bir meblayı sadece işlemci ve anakarta vermem lazım. :D Bu bence tartışılması gereken asıl konu zira bu artış sadece Dolar kuru nedeniyle değil. Parça fiyatları da artıyor.

Burada Intel'in 12. Nesil'de ARM tarzı mimariye geçişi beni heyecanlandırıyordu, M1'in çıkması onu da bertaraf etti mesela. Yaptığım tek tahlil, Intel'in önde olacağı zira kendi fabrikaları ve teknoloji imkanları var. Bunlar, çip krizinin giderek arttığı şu günlerde önemli bir fayda. Ama genel pazarda iki firma da zamanla ARM'ye kaybedecek. Kaçışı yok çünkü. x86 mobil pazarı ele geçiremedi. Ancak ARM, mobil pazarı domine etmekle kalmadı, bilgisayar pazarına da yavaş yavaş etki etmeye başladı.

Ben bu kavganın dışındayım.

Intel Apple'ı değiştiremedi ama Apple Intel'i değiştiriyor. Asıl liderlik böyle bir şey bana göre. Bunu Apple fanboyluğu olarak algılamayın, ama liderlik demek, sentetik testlerde önde olmak değil bana göre. Endüstriye bir katkın olmalı. Bir şey yaptığın zaman insanlar vay be demeli.

Ryzen geldiğinde şaşırdık değil mi? Peki M1 gelene kadar benzer bir olay yaşadık mı hiç? Benzer bir şaşkınlık? :)
 
Intel daha avantajlı bu durumda, gelecek için.

Bu da doğru değil aslında. Daha düşük nm = daha fazla transistör demek değil. İşlemcinin onlarca bölgesi var. Her şirket her bölgeyi aynı Nm'de tasarlayamadığı gibi aynı yoğunlukta da paketleyemiyor.

Farklar ve Intel 14 Nm'nin TSCM 7 nm ile neredeyse aynı olmasının sebebi bu.

Intel 14nm+ milimetre kare basina 37 milyon transistor sigdirabilirken TSMC 7nm+ 90 milyon+ transistor sigdiriyor. Ayrica TSMC'nin cipleri cok daha guc efektif calisiyor testlerin de soyledigi gibi.

 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı