Merhaba arkadaşlar,
Yakın zamanda sistemimi tamamen yükselttim ancak kurulum sonrası ciddi kararsızlık ve stabilite problemleri yaşıyorum. Donanım bilgilerim ve yaşadığım sorunlar aşağıdaki gibi:
Eski sistemim:
1. aşırı ısınma & gürültü:
3. Windows sorunları:
Denediğim adımlar:
Sorularım:
Her türlü öneri, benzer sorun yaşayan varsa tecrübeleri çok değerli olur. Şimdiden teşekkürler.
Yakın zamanda sistemimi tamamen yükselttim ancak kurulum sonrası ciddi kararsızlık ve stabilite problemleri yaşıyorum. Donanım bilgilerim ve yaşadığım sorunlar aşağıdaki gibi:
Eski sistemim:
- Anakart: ASUS H610M-K
- İşlemci: Intel i5 12400F.
- RAM: 16 GB DDR4.
- RTX 4070 (güncellemedim hala aynı)
- 700W Gold sertifika PSU olması gerekiyor kaliteli markaydı tam hatırlamıyorum.
- Anakart: MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi (BIOS güncel)
- İşlemci: Ryzen 7 7700 (stok soğutma değil)
- RAM: Patriot Venom DDR5 6400MHz CL32.
- Soğutucu: Gigabyte Aorus waterforce II 360mm sıvı soğutma.
1. aşırı ısınma & gürültü:
- İlk montajdan sonra stres testinde işlemci 95°c'ye kadar çıktı.
- Termal macunu yeniden sürdüm, montajı kontrol ettim.
- Ancak fan RPM'lerini %100'e çekmeden sıcaklık düşmüyor.
- Bu da aşırı gürültüye neden oluyor. Bu normal değil.
- Rpm%100 ve macun ile 73-74 derecelerde sabit tutabiliyorum fakat Google açınca anlık sıcaklık 70 derecelere fırlıyor.
- BIOS'a girip herhangi bir ayarı değiştirdiğimde (RPM ayarı bile olsa) ekran siyah kalıyor sistem açılmıyor bir süre takılı kalıyor aç kapa yapıyorum.
- EZ Debug LED'de DRAM veya CPU ışığı yanıyor, sistem takılıyor.
- RAM slotlarını tekli/ikili olarak farklı kombinasyonlarda denedim.
3. Windows sorunları:
- Sistem açıldığında artık pın kodumu kabul etmiyor.
- Microsoft hesabına giriş yapsam da Windows benden pın sıfırlama istiyor.
- Anakart değişikliği sonrası Windows yeniden etkinleştirme hatası da alıyorum (bu normal sanırım)
Denediğim adımlar:
- BIOS sıfırlama (CMOS reset) yaptım.
- RAM'leri tekli kullanmayı denedim (slot değişimi dahil).
- Soğutucu montajı ve termal macun tekrarlandı.
- Farklı fan profilleri denendi (BIOS & yazılım üzerinden.
Sorularım:
- 95°c civarı değerler Ryzen 7700 için normal mi? Soğutucum 360mm olmasına rağmen neden bu kadar zorlanıyor?
- Patriot Venom CL32 6400MHz RAM'lerin uyumsuzluk/kararsızlık gibi bir durumu olabilir mi?
- DRAM ışığı yanıp ekran gelmemesi RAM'le mi ilgilidir yoksa CPU oturmasıyla mı alakalı olabilir?
- Windows etkinleştirme ve pın problemi bu donanım değişikliği sonrası normal mi? Nasıl çözebilirim?
- BIOS'a hiç girememek (sürekli siyah ekran) donanımsal mı yoksa UEFI/Fast boot ile mi ilgili olabilir?
Her türlü öneri, benzer sorun yaşayan varsa tecrübeleri çok değerli olur. Şimdiden teşekkürler.