Intel neden hep pahalı ve iyi olan oldu?

AMD 7nm teknolojisine hem işlemcide hem de ekran kartında rakiplerinden önce geçti. Doğal olarak Ryzen 3000 ve Radeon 5000 serisinin performans, güç tüketimi, ısınma değerlerine bu çok büyük bir etken.

Rakipleri Nvidia 12nm, Intel ise 14nm kullanıyor şu anda bu çok büyük ihtimalle bir sonraki nesillerinde değişecek. Tabii AMD şu anda 7nm ve fiyat performansını çok güzel kullanıyor bu yüzden 2019-2020 tam AMD için parlama zamanı oldu.

Şu anki durumla firmalar arasında direkt kıyas yapmak için henüz çok erken. Günümüzde bir sistem alınacaksa AMD tabanlı gitmek daha makul. Intel 14nm inadını kırdığında ve Nvidia ise 7nm Ampere serisini piyasaya sürdüğünde daha eşit seviyede kıyaslamalar olacaktır.

Marka fanatikliği kişileri olgunlaşmamış gösteriyor, bu çerçevede bakarsak daha sağlıklı olur kanısındayım.
 
Son düzenleme:
Ben keşke bunları demeseydim ya, direkt, "Intel neden bu kadar pahalı?" Deyip konuya girseydim. Konu sabaha kadar çok uzar şimdi.

Intel neden pahalı sorusunu değil de AMD neden ucuz sorusunu cevaplamak istiyorum.
İlk olarak AMD'nin pazar payı almak için fiyatları ucuz tuttuğunu düşünüyorum.
Ayrıca AMD tsmc 7nm üretiminden yüksek getiri elde ediyor, ayrıca AMD'nin 8 çekirdekli chiplet mimarisi de yüksek çekirdek sayılı işlemciler için çok fayda sağladı.
Intel'in 10Nm'ye geçememesi de getiriler yüzünden, üretilen işlemcilerin çoğu arızalı çıkıyor, kar etmek çok mümkün olmuyor. Bu yüzden 14Nm'de kaldılar şu anlık.

AMD'nin şu an Zen 3 ve büyük ihtimalle 5nm Zen 4 mimarisi ile ilgili planları var. Intel'in ise seneye Skylake benzeri mimariden kurtulup yeni bir mimari ile 11. jenerasyonu çıkaracağı iddia ediliyor. 11. jenerasyonun da 14nm olacağı söyleniyor ancak çekirdek mimarisi yeniden tasarlacağı için performans artışı olması bekleniyor.
İşlemci pazarının geleceği bence parlak görünüyor, tahmince özellikle önümüzdeki senelerde Intel ve AMD arasındaki rekabet iyice kızışacak.
 
OC potansiyelinden bana ne, işlemcisini alan Mahmut Abiye ne? Türkiye'de OC'yi hayatında duymamış tonla insan var. Aynı şekilde tek çekirdek performansı olarak da Intel'in ensesine yapışmış durumda AMD.

Ayrıca 10.nesil Intel'in rakibi 3000 serisi değil, 4000 serisi olacak. 10600K'yla aralarında abartılacak kadar fark olmasa da 10600K'nın 3600X'den daha iyi olması normal.

K ve X serileri özellikle OC'e daha yatkın CPU'lar olarak biliniyor ama. Mahmut Abi'nin ne işi var 10600K ile zaten? Gider R3 3100/4100 alır keyfine bakar. AMD'nin weak point'i OC, XT ile bu konudaki başarısını kanıtlayabilirse genel olarak her bütçede AMD önerilmemesi için çok bir neden kalmaz diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Intel hep hile hurda ile lider oldu sabotelerle AMD'yi sabote etti.

Katılıyorum, özellikle 2000'li yıllarda İntel, bilgisayar OEM'lerine AMD işlemci kullanmamaları için rüşvet verdi. Tabi bunun cezasını Intel ağır ödedi ama AMD'ye olan olmuştu çoktan. Olayın detayını merak ediyorsanız bu linkte yabancı dilde bir makale var konu hakkında.

Tabi Intel'in lider olmasındaki başka bir etken de 2010'lu yıllarda AMD'nin büyük iddialarla pazarladığı FX işlemcilerinin beklentilerin altında çıkması, ve İntel'in Sandy Bridge ile yaptığı atak.
 
Şimdi konudan çıkarmamız gerekenler:

1- AMD, tekli çekirdekte de, çoklu çekirdekte de Intel'i çoğu zaman tokatlıyor.
2- Ryzen 9 3950X'in segmentinde hala bir rakibi Intel tarafında yok.
3- Intel sıcaklık ve güç tüketimi konusunda AMD'den, kötü.
4- Intel kullanıcı dostu değil.
5- 3-5 FPS için Intel almak mantıklı değil.
6- Intel'in OC potansiyeli, AMD'ye göre daha iyi, fakat AMD ileri bir adım yapacağa benziyor.

Başka aklıma gelmiyor. Konu kilitlenebilir bence, alacağım cevapları az çok tahmin ediyordum, benzer veya aynı cevaplar çıktı.

@Shimada Sensei Konunun daha uzamaması için konu kilitlensin bence.
 
@301230 Konuya tam cevap vermemişim. Çok geçmişe gitmeyeceğim örneğin 2000'lerin başında ve ortasında AMD Athlon serisi zamanları yine Intel ile kafa kafaya gidiyorlardı.

Sonrasında Intel'in rakibini safdışı bırakma hamleleri kadar AMD'nin kendi yanlışları da var Bulldozer serisinin vasatlığı gibi. Ryzen serisi ile AMD tekrar yarışa ortak oldu. Bu grafikte zaten gösteriyor pazar paylarının nasıl gittiği.

AMD-Jan-2020-CPU-Market-Share-PassMark.jpg
 
Şimdi konudan çıkarmamız gerekenler:

1- AMD, tekli çekirdekte de, çoklu çekirdekte de Intel'i çoğu zaman tokatlıyor.
2- Ryzen 9 3950X'in segmentinde hala bir rakibi Intel tarafında yok.
3- Intel sıcaklık ve güç tüketimi konusunda AMD'den, kötü.
4- Intel bütçe dostu değil.
5- 3-5 FPS için Intel almak mantıklı değil.
6- Intel'in OC potansiyeli, AMD'ye göre daha iyi, fakat AMD ileri bir adım yapacağa benziyor.

Başka aklıma gelmiyor. Konu kilitlenebilir bence, alacağım cevapları az çok tahmin ediyordum, benzer veya aynı cevaplar çıktı.

@Shimada Sensei Konunun daha uzamaması için konu kilitlensin bence.

1. maddede yer alan ifade biraz genel olmuş, şu an için hala tek çekirdek performasında çoğu model işlemci segmenti bazında Intel önde, istisnalardan biri olan 3950X-9900K kıyaslamasında da her ne kadar kağıt üzerinde 3950X'in üstünlüğü olsa da pratikte uygulama ve oyunların optimizasyonu Intel lehine çevrildiği için 9900K'nın daha başarılı olduğu hala bir gerçek. Multicore performansına da değinmek zaten istemiyorum, bu konuda AMD delik deşik ediyor zaten Intel'i.
2. ve 3. madde; kesinlikle katılıyorum, bu noktada diyecek söz yok.
4. madde; Türkiye ve Türkiye gibi ülkelerin kaderi maalesef.
5 madde; 1080p'de rekor FPS elde etmek veya 240/280 Hz oyunculukta profesyonel anlamda çok daha stabil ve yüksek değerler elde edilmek isteniyorsa kullanıcının bütçesine bağlı olarak Intel tercih edilebilir.
6 madde; OC işinde Intel zaten lider bir konumda, XT serisini ben de heyecanla bekliyorum, bakalım umarım güzel bir şey çıkar.
 
Fx zamanında Intel sistemler populer iken, Ryzenlerden sonra AMD toparladı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı