Intel neden hep pahalı ve iyi olan oldu?

Biliyorsunuz ki Intel işlemciler, Ryzen işlemcilere göre pahalı. Ryzen düşük bütçede çok iyi iken Intel yüksek bütçe için çok iyi. AMD, Ryzen işlemciler için orta segment bir anakartta OC desteği sunsa bile, yapılan 0.2-0.3 GHz arttırmaktan başka bir şey değil, Intel ise sadece üst segment Z serisi anakartlarına OC desteği sunuyor ve K serisi bir işlemci ile yapılan OC ile 5.1-5.2 GHz'lerine, zaten yüksek olan 4.6-4.8 GHz'lerinden kolayca çıkılabiliyor. AMD 7nm litografisini kullanıyor, fakat Intel 14nm litografisinde AMD'nin 7nm Ryzen işlemcilerine kafa tutuyor. Bana göre yüksek bütçede tercih Intel'den yana olmalıdır, tabii araya Render gibi işler girer ise, AMD tercih edilebilir.

Şimdi soruyu soruyorum, Intel niye hep pahalı ve iyi olanı oldu?

Kendi üretim teknikleri ve yine özgün tasarımları, Core mimarisini parlatan oldu. Şimdi PCI-E 4.0 nasıl AMD ile geldiyse, dönemin özellikleri de öyle Intel ile geldi.

Broadwell ile tökezledi ama Skylake ile yeniden çıkış yaptı. Ama önemli bir hata da yaptı: Çekirdek sayısını sabit tuttu. 8. Nesil yerine 6. Nesil'de 6 çekirdeğe geçilseydi bu kadar kayıp olmazdı belki. Şirketin bu çekirdek inadı pahalıya patladı, üstüne 10. Nesil'in üretim sorunları da iyice AMD'nin işine yaradı.

12. Nesil, değişen çekirdek yapıları ve değişen nm ile Intel adına ümitleniyorum. Ama şu an 3 4 modeli dışında alınmaz.

Çekirdek sayılarını anca oturttular zaten. 6/12 8700'den sonra 8/8 9700... Şaka gibiydi 🙂
indir.jpg

Çekirdek sayılarını anca oturttular zaten. 6/12 8700'den sonra 8/8 9700... Şaka gibiydi 🙂
Eki Görüntüle 607699

Hocam 8700 ile 9700 serisinde zaten aman aman kayda değer bir çekirdek performans farkı yoktu, hatta 9700'ler bir tık daha öndeydi. Ama dediğiniz gibi Core ailesinde HT'siz ilk i7'yi de rakip markaya karşı yenik düştüğü zaman dilimi içerisinde çıkarması da ayrı bir olay olmuştu 🙂.

AMD ekran kartı tarafında (rakibine göre) iyi ve stabil değil. 7 nm olması pek bir şey değiştirmiyor. Nasıl önce geçti ekran kartında acaba, yeni bir model mi çıktı?

İşlemci kısmındaki zincirleme başarısıyla ekran kartı kısmını karıştırmamak gerek.

Mesajımda nerede "AMD ekran kartı tarafında rakibine göre iyi ve stabil" kısmının geçtiğini göremedim?

Evet 7nm'ye daha önce geçti AMD. Radeon 5000 serisi 7nm.

Nvidia, AMD'den önce 7nm'ye geçtiyse gösterebilirsin.

Mesajımda nerede "AMD ekran kartı tarafında rakibine göre iyi ve stabil" kısmının geçtiğini göremedim?

Evet 7nm'ye daha önce geçti AMD. Radeon 5000 serisi 7nm.

Nvidia, AMD'den önce 7nm'ye geçtiyse gösterebilirsin.

Önde olarak okuyup, yazmışım. Düzeltiyorum mesajımı.

Intel bence çok iyi firma ama ülkemizde aşırı pahalı olan bir firma. Şimdi soruyorum ülkede Intel ile AMD aynı fiyatta aynı rakip işlemci olsa gider AMD alır mıydınız?

Ben şahsen işlemci açısından tekrar AMD alırdım ama ekran kartından almazdım yazılım sorunları ile bıktım AMD Ryzen işlemciler gerçekten kaliteli.

Intel bence çok iyi firma ama ülkemizde aşırı pahalı olan bir firma. Şimdi soruyorum ülkede Intel ile AMD aynı fiyatta aynı rakip işlemci olsa gider AMD alır mıydınız?

Dürüst olmak gerekirse, söylemiş olduğunuz gibi sunmuş olduğu performans, fiyat, soket ömrü vb gibi konu bazlarında birbirleriyle benzer konumda olsalardı ve iki işlemci arasından seçim yapmak isteseydim tercihim büyük ihtimalle Intel'den yana olurdu.

Intel şu an sadece pahalıdır. AMD düşük Nanometresi sayesinde eş değer Intel işlemcilerinden daha az enerji tüketimi ve dolayısıyla daha az ısınması sebebiyle günlük kullanıcılar için idealdir. Intel'in üstünlüğü günlük kullanım açısından kullanıcı da pek önem arz etmiyor. Sıvı nitrojenle overclock yapma heveslisiyseniz iş değişir.

Intel'in en büyük artısı dolayısıyla AMD'nin en büyük handikapı dandik bile olsa dahili grafik birimine sahip olmamasıdır. Ekran kartı arıza yaptığında veya satıldığında Ryzen 7 işlemciler işlevsiz kalıyor. (Intel'in yeni F işlemcileri hariç)

Son düzenleme:
@Tokiler Böyle bir durum varsa konu açıp banlanan kişinin kullanıcı adını yazıp yetkililer tarafından incelenmesini talep edebilirsin, illaki kayıtlar vardır. Bir moderatörün sırf sevdiği markayı kötüledin diye birisini banlayacağını düşünmüyorum.

@UBerk örneğin kendisi burada, kaç kere saçma bulduğum noktalarda AMD'yi eleştirdiğimi bizzat görmüştür, bu benim hakkım hem ekran kartında hem de işlemcisinde müşterisi olarak. 1 tane bile uyarım yok 1000+ mesajıma rağmen 🙃

Not: Bu konun altında bu tartışmanın uzaması hoş değil boşuna kirlilik oluyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı