Rehber İnternette Anonim Ve Güvenli Kalmak

Merhaba

Bugün, internet kullanıcılarının ortak sorunu anonim ve internette güvende olamamaktır. Bu yüzden, İnternette Anonim Ve Güvenli Kalmak için bir rehber hazırlama kararı aldım. Tabii ki, rehber sizi tamamen devletten kurtarmaz. Yani, illegal işlerle uğraşıyorsanız hiçbir şekilde bu temel rehber ile kurtulamazsınız.

Rehberin İçeriği:
  • Detaylı sosyal medya kullanımı ve güvenliği.
  • Javascript, Telemetry datası ve Tracking'den kurtulmak.
  • GrapheneOS.
  • Tor ağı.
  • Raspberry Pi ile bir Tor proxy kurmak.
  • Tutanota Mail Kullanmak.
  • SimpleLogin.

Güçlü şifre oluşturmak ve Password Manager:
Günümüzün sorunu, basit şifreler ve o şifrelerin Notepad tarzı yerlerde saklanmasıdır. Bu tamamen sosyal medya hesaplarının güvenliğini ve anonimliğinizi tehdit etmektedir. Bundan dolayı, güçlü bir şifre ve bir password manager'a ihtiyacınız vardır. Bunun için, kullanıcı verilerini tutmayan KeepassXC kullanmanız lazım.

Detaylı sosyal medya kullanım:
Şimdi oyunun kurallarının dışına çıkma vakti. İlk önce sahte bir yüz yaratmalıyız. Bunu nasıl yapabiliriz? Öncelikle hiçbir şekilde gerçek adınızı yeni tanıştığınız kişilere vermeyin. İsminiz Eray ise, Murat diye tanıtacaksınız ve bu isme bir kişilik yaratacaksınız. Ancak asla Eray ile bağlantısı olmayacak. Kısaca, sizin yaşınız 16 ise Murat 18 olacak. Siz Bursa'da yaşıyorsanız, Murat İzmir'de yaşayacak. Tamam, bir kişilik yarattık, değil mi? Her şey güzel. Şimdi Murat'a bir sosyal medya hesabı açmamız gerekiyor, örneğin Instagram. Peki, nasıl bir Instagram? Tabii ki sahtelik üzerine kurulmuş sadece sosyal medyada kullanacağınız bir hesap olacak. Takipçileri ve takip ettikleri yarattığınız karakterin şehrinden olmalı. Peki, bu adam hiç fotoğraf paylaşmayacak mı? Tabii ki paranoyaklığı arttırmak için paylaşmanız lazım. Onun için normal bir fotoğraf çekilmeniz ardından FaceApp tarzı yüz değiştirme uygulamaları ile herhangi kişinin yüzünü kendi yüzünüze aktarıp öyle paylaşmanız ve arkaplanınızın yaşadığınız şehirle hiçbir alakası olmaması gerekiyor.

Sosyal Medya Hesaplarının Güvenliği:
Sosyal medya hesaplarını korumak için güçlü bir şifre oluşturduktan sonra ufak ancak önemli detaylar kalır.
  • Her platforma özel farklı bir eposta kullanın.
  • Hesabınız ile alakalı bir bağlantı bırakmayın. Yanlış ([email protected]) Doğru ([email protected])
  • Güvenlik sorularınızı şaşırtın yani gerçek hayvanınızın adını kullanmayın tahmin edilmeyecek bir hayvan adı kullanın.
  • Gizliliğinizi sağlamlaştırın. Birileri herkese açık gönderilerinizden, profillerinizden, iş başvurularınızdan, özgeçmişlerinizden, bloglarınızdan, resimlerinizden, üyeliklerinizden vb. çok sayıda kritik ve hassas bilgi elde edebilir ve bunu size Phishing saldırısı ile karşı atak olarak kullanılabilir.
  • Ublock Origin ve https everywhere kullanın. (Brave entegreli)
Javascript, Telemetry datası ve Tracking'den kurtulmak:

JavaScript ve tracker'lardan kurtulmak işin özünde çok basit: Tor Browser veya Brave kullanmanız yeterli olacaktır. Ancak, telemetry data'dan kurtulmak için doğrudan Windows'tan kurtulmanız gerekiyor. Kısaca, Tails veya Linux kullanmanız gerekiyor.
Brave
Screenshot_18.png

GrapheneOS:
İnternette anonim kalmak istiyorsanız sadece bilgisayarınızı ve internet ağınızı güvenli hale getirmeniz yetmez telefonununuza'da aynı şekilde gizliliği arttırmanız lazım ancak google servisleri ile bunu yapamazsınız bundan dolayı GrapheneOS işletim sistemine geçmeniz lazım.
  • İlk olarak, cihazınızın boot loader'ını açmanız gerekir. Bu işlem cihaza göre değişiklik gösterir. Cihazınızın boot loader'ını açmak için internet üzerinde bulabileceğiniz cihaz özelleştiricisi veya yönlendiricisi kullanabilirsiniz.​
  • Daha sonra, GrapheneOS'un son sürümünü indirmeniz gerekir. GrapheneOS web sitesinden güncel sürümü indirebilirsiniz.​
  • İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, indirilen dosyayı açın ve içindeki "flash-all.bat" veya "flash-all.sh" dosyasını çalıştırın.​
  • Cihazınızı bilgisayarınıza USB kablosuyla bağlayın ve cihazınızın fastboot moduna geçmesini sağlayın. Cihazınızın fastboot moduna geçiş yöntemi cihaza göre değişebilir. Bunun için internet üzerinde cihazınıza özel yöntemleri bulabilirsiniz.​
  • Cihazınız fastboot modunda olduğunda, işletim sistemi yükleyici dosyasını cihaza yükleyin. Bu işlemi aşağıdaki komutu kullanarak yapabilirsiniz: fastboot flashall -w​
  • İşletim sistemi yükleyici dosyası cihaza yüklendikten sonra, cihazınız otomatik olarak yeniden başlayacaktır ve GrapheneOS'un son sürümü yüklenecektir.​
Tor Ağı:
Google, Edge gibi tracker'lara ve JavaScript'lere açık olan tarayıcılarla anonim kalamazsınız. Bundan dolayı, işlemleriniz için Tor ağına ihtiyaç duyarsınız. Ancak, Tor Browser'ın mantığı bir yerden bir yere veri aktarmak olduğu için, bir yerde atlama yaparken sizi yakalayabilirler. Bu nedenle, bir sanal sunucuya ve Proton VPN'e ihtiyacınız olacaktır.
Raspberry Pi ile bir Tor proxy kurmak:
  • İlk olarak, Raspberry Pi'niz için Raspbian işletim sistemini indirin ve yükleyin.
  • Raspbian'da, Tor paketini yüklemek için terminale şu komutu girin: sudo apt-get install tor
  • Tor paketi yüklendikten sonra, konfigürasyon dosyasını açmak için terminale şu komutu girin: sudo nano /etc/tor/torrc
  • Dosyayı açtıktan sonra, "SOCKSPort" ayarını bulun ve 9050 numaralı bir portta dinleme yapacak şekilde ayarlayın: SOCKSPort 9050
  • Ardından, "VirtualAddrNetwork" ayarını bulun ve aşağıdaki şekilde ayarlayın: VirtualAddrNetwork 10.192.0.0/10
  • Dosyayı kaydedin ve kapatın.
  • Son olarak, Tor servisini yeniden başlatmak için terminale şu komutu girin: sudo service tor restart.

Tutonata Mail
Google servislerinin neredeyse hepsi log tutar ve bu, anonimlik üzerine yaptığınız tüm çalışmaları boşa çıkartır. Bundan dolayı gizliliğe önem veren mail servislerinden bir tanesini kullanmanız lazım. Bunlardan birisi Tutanota'dır.
Screenshot_28.png

Screenshot_29.png

Screenshot_27.png

Simple Login:

Her dakika e-posta açmakla uğraşmak hem saçma hem de iz bırakmanıza sebep olabilir. Bu nedenle, anonimliğinizi bozmadan geçici e-posta hizmeti olan SimpleLogin, bu serüvende size yardımcı olacaktır.

Son olarak, rehberde anlattıklarım sizi tamamen anonim hale getirmez, ancak anonimliğinizi artırır. Unutmayın ki devletten kaçamazsınız, sadece süreyi uzatırsınız. Ayrıca, bu rehber sadece normal anonimliği sağlamak için kullanılması gereken araçları gösterir. Eğer paranoyak gibi bir yaşam sürmek istiyorsanız, sosyal medyadan uzak durmanız gerekiyor. WhatsApp, Signal, Telegram, Instagram gibi log tutan platformlardan uzak durmanız gerekiyor. Hatta banka hesabınız dahil olmamalı.

Rehberi hazırlamak için uzun bir süre harcadım ve içeriği en etik ve gereksiz bilgi barındırmadan hazırlamaya çalıştım. Ayrıca unutmadan belirtmek isterim ki sadece kişisel bilgilerinizin yayılmasından endişe duyuyorsanız, 1. madde sizin için yeterli olacaktır.
Bu noktaya kadar okuyan herkese teşekkür ediyorum, umarım size faydalı olur. 🙂

Son düzenleme:
Teşekkürler. Bakarsın günün birinde lazım olur.

Hocam iyi güzel hoş da, GrapheneOS tüm telefonlara uyumlu değil. Google Pixel ve Redmi'nin birkaç modeline destek sağlıyor.

Hocam, alternatif olarak LineageOS var ancak gizliliği konusunda %100 emin olmadığım için eklemek istemedim.
LineageOS'un yaptığı şeylerin gizlilik için olduğunu sanmıyorum. O sadece bir OS'u elinden geldiğince yalınlaştırıyor. Google hizmetleri vs. yok mesela içinde. Onlar olmayınca da kullanıcıyı izleyecek bir program olmuyor. LineageOS'un Trust dışında ekstra bir güvenlik hizmeti eklediklerini görmedim. GrapheneOS ve CalyxOS, yaptıkları OS'lara ekstra güvenlik hizmetleri ekliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı