iOS vs Android telefon

Bütçe sıkıntısı düşünmeksizin hangisini seçerdiniz?

• Samsung Galaxy S23 Ultra

• iPhone 14 Pro Max

• Google Pixel 7 Pro

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Mobildeki oyunlara para vermek istemiyorum, korsana karşıyım ama o yüzden S23 Ultra.

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk iPhone'dan beri uzun süre ve bir çok modelini kullanmış biri olarak, şu anda artık iPhone'un bir özelliği olduğunu düşünmüyorum. Tabi teknik anlamdaki M1-M2 işlemcileri gibi güzellikleri konu dışında tutuyorum.

iPhone ilk çıktığından bu yana, akıllı telefon piyasasını hep domine etmiş, "dokunmatik" telefonun nasıl olması gerektiğine dair hep ders vermişti. Ve uzun süre diğer telefon markaları "aha biz de yaptık" diye saçma salak modeller, düzgün işlemeyen dokunmatikleri ile gülünç duruma düştükleri işler yaptılar.

Android de o aralar bir iOS kadar kaliteli ve stabil değildi.

Tabi iOS'un olayı da belirli bir platformda çalıştığı için daha kolay ve bu sayede stabilite sağlanıyor, çok yüksek donanım istemeden çalışabiliyordu.

Ancak sanıyorum olay Steve Jobs'a kadardı. O zamana kadar her yeni iPhone ile "ulan bu sefer ne yapacaklar, nasıl bi yenilik gelecek" diye beklerken, Jobs zamanında bile son modeller artık pek yenilik getirmez oldu. Teknik anlamda yenilemeler yaptılar sadece, işte efendim kamera daha iyi, işlemciyi yeniledik, şu bu...

Son dönemde adamlar resmen "yenilik" diye Android'de bulunan özellikleri getirip getirip "vaaauuuv oooooouuvvvv" diye alkış tuttular. Bunlar yenilik değil ki, zaten kullanıcılar tarafından şikayet edilen, gelmesi istenilen özelliklerdi. Ki hala bile Android'de olan bazı şeyleri getirmemek, yapmamakta ısrar ediyorlar.

Bu anlamda piyasayı domine eden, "bir akıllı telefon nasıl yapılır"ı gösteren, rakiplerine kafasına vura vura öğreten firma, şu an sadece ve sadece bunun kaymağını yemeye oynuyor.

Ha bu arada, asıl başarılı olduğu kısım tabi ki iOS idi ama onu da bozuyor adamlar resmen.

Geçende eşimin telefonunda hiç bir oynama hiç bir müdahale bir şey olmamasına rağmen Whatsapp bildirimleri-mesajları gelmemeye başladı. Google bununla dolu, onu yap, bunu yap, uygulamayı sil, olmadı telefonu sil bi daha yükle.. E oldu... Ben bu telefonu bunun için mi tercih ettim??? Böyle dandik gundik Windows işi müdahaleler mi yapacağız? Efendim bilmemne olmuyor, baştan başlat... Ne alaka?

iOS güncellemeleri ile hala giderilemeyen bir takım hatalar da cabası... Ya uzun süre ekran kilidi açma sırasında takılmalar giderilemedi mesela. Bunları nasıl gideremiyorsunuz arkadaş, anlamak mümkün değil.

Eh bunları da görmezden gelip aaaa M1 var diye almak istemiyorum ki kardeşim. Evet işlemci çok güzel, mükemmel, şu bu ama benim canımı küçük ama mide bulandıran sinek sıkacaksa ne anladım bu işten?

Çok uzattım farkındayım. Belki de böyle bi konu için bu kadar yazmaya değmez ama fikir vermesi için detaylı yazmak istedim.

Uzun yıllar neredeyse her modeli kullandım demiştim. Sonra ne yaptım? Bir ara LG G2 kullandım, HTC One X kullandım, iPhone'a iki sefer de geri döndüm. Hem de "oh be" diyerek geri dönmüştüm. Sonra Xiaomi Mi Mix3, Samsung Galaxy Note 10 ve şu anda S22 Ultra'ya geçtim.

Note10'u iPhone'u nasıl kullandıysam öyle kullandım, ne tekrar başlatma, ne bir uygulama kapatma vesaire. Biraz eskimiş olmasa değiştirmeye niyetim yoktu, gerçekten Note10 güzel aletti.

Xiaomi ise sadece ve sadece bir çöp, bir daha almam herhalde. Adamlar Çin versiyonda hataları giderirken globale 1 sene sonra verdiler, elimdeki telefon çöp oldu o zamana kadar. Yazılım işi sıkıntılı adamlarda. Ayrıca orta ve düşük sınıf yeni modelleri pazarlama uğruna elindeki 1 senelik amiral gemisini ikinci plana atan firma. O yüzden Android düşünenlere tavsiye etmem.

Note10'un yerine de ne koyabilirim derken, S22 Ultra'da karar kıldım.

İlla onu al bunu al demem. Neticede Android tarafı da çok yol kat etti ve Samsung vb markalar ile güzel gidiyor, stabilite şu bu sağlandı. Ve iOS'a göre hala "olmayan" çeşitli özellikler ile öne çıkabiliyor Android'de.

iOS'un ise yazılım kalitesi, stabilitesi şusu busu eskisi gibi olmasa da yine de belli. Ancak hala kısıtlanmış veya inatla verilmeyen bazı özellikler can sıkıyor. M1-M2 işlemcileri vesaire, bunlar da teknik gelişimler anlamında önemli adımlar.

Son noktada kullanım tercih ve beklentileri önem kazanıyor. Şunu yapmalıyım, bunu yapmazsam olmaz, kısıtlama olmasın, her işe karışayım diyorsanız Android... Daha standart ama teknik anlamda bir şeyler istiyorsanız, şu kısıtlama önemli değil, zaten yapmıyorum diyorsanız iOS. Bu şekilde ayırabiliriz sanırım.

Ha bir de son olarak, bizde iPhone değer kaybetmiyor. Android telefonlar çabuk değer kaybediyor. Araba alımında olduğu gibi "binici" iseniz Android üzmez, ama al-sat yaparsanız olmaz. Alıp kullanacaksınız. iPhone ise yatırım aracı gibi, altın gibi... Değerinden bozarsınız :)

PlayStation backbone One ile hangisi daha iyi bir deneyim verir acaba diye düşünen varsa, iPhone 14 Pro Max bayağı ağır bundan dolayı yoruyor. S23 Ultra da bayağı büyük, yine sıkıntı. Google Pixel 7 Pro'nun ise işlemcisi pek güçlü değil.

Apple Arcade aboneliğim var ve bu hizmeti bayağı seviyorum. Google Play Pass de kullandım ama beğenmedim. Android'i şundan dolayı deneyimlemek istiyorum, yılların iOS kullanıcısıyım ve hangi konularda eksiklik yaşadım kendi gözlerimle görmüş olurum fakat Android alıp 6 ay kullansam, sonrasında sıkılsam ve satmaya kalksam zararına satacağım muhtemelen. IPhone'da tam tersine kâr bile ettiriyor.

Android'de ki en sevdiğim özellik vita3k, Yuzu, citra gibi emulatorlerin olması, backbone ile bu emulatörlerle oyun deneyimlemek şahane olsa gerek. S23 Ultra evet büyük ama ekran süresi de bayağı iyi fakat maalesef S23 Ultra bile dxomark verilerine göre ön-arka kamera konusunda Pixel 7 Pro ve 14 Pro Max'in gerisinde kalıyor. Keşke 14 Pro Max'e citra Yuzu vita3k yüklense böyle 2 arada 1 derede kalmazdım. Anında güncellemelerin gelmesi için Pixel 7 Pro alayim diyorum ama cidden tensor G2 Snapdragon ve Apple'a serisinin çok gerisinde, tensor G2 ile Yuzu emulator deneyimi çamur gibi olur sanırsam.
Size önerim Dxomark'a güvenmeyin. Son 3 yıldır falan Antutu gibi o da saçmalamış durumda. Belki paraya göre puan arttırma muhabbeti vs. olabilir. Ve zaten eskiden beri şu da var: Samsung özellikle Flagship telefonlarının kameralarını git gide güncelleme ile geliştirir. Özellikle ilk güncellemede büyük bir atlama olur ki bu S23 serisinde de oldu. Dxomark aynı zamanda bu geliştirmeler olmadan ölçtüğü için de bu konuda ekstra eksik kalıyor.
S23 Ultra'yı videolardan incelerseniz diğerlerinden geri kalır yanı olmadığını anlarsınız. Bir örnek olarak Mrwhosetheboss öneririm. Kendisi her yılda 2 defa özellikle İPhone'un ve Samsung'un en üst modellerini kamera konusunda kıyaslar. Baya da detaylı kıyaslar. Diğer konularda da kıyaslama yapar ama kamera konusunda baya detaylı. İngilizceniz varsa zaten altyazı ile anlarsınız, Türkçe altyazı var mı bilmiyorum belki oto çeviri altyazı yapılıyordur.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı