iPhone 13 mini vs 13 vs 14

13 ile 14 arasındaki farka kesinlikle değer. Gerçekten muazzam bir fark var aslında. Çok daha iyi bir kamera (yüksek ışık ve düşük ışıkda bariz belli oluyor), 1 sene daha fazla güncelleme, daha iyi bir pil ve soğutma için buhar odası gibi avantajları var 14'ün. Eğer 14'e çıkamıyorsam bile 13 almazdım, S23 başlı başına daha mantıklı zaten bu 2 cihazdan.
 
Küçük telefon seviyorum ve 13 ile 14 arasında nerdeyse fark yok. 13 alıyım desen az daha koyup 14 alsam mı diyorsun ama özellikler de aynı, en iyisi 13 mini alıp para arttırmak.
 
iPhone 13 ile iPhone 14 arasında önemli farklar var ve aradaki farkı vermeye değecek cinsten. En önemli fark RAM farkı. İşlemciye takılmayın. Apple A16’yı tanıtırken kıyaslamaya gelince A15’i geçtim A14 ile bile kıyaslamamıştır. iPhone 11’deki A13 ile kıyaslayabildi. Dolayısıyla işlemci farkını render almıyorsanız anlamanızın mümkünatı yok. iPhone 14’te 6 GB RAM olması işletim sistemi ve uygulamaların rahat çalışması için ciddi bir donanımsal avantaj ve iki model arasındaki en kritik fark. Hali hazırda 3 GB bellekli iPhone XR ve iPhone X modellerinde artık düşük bellek seviyesi yüzünden yeniden başlatma sorunları başladı. Bir sonraki adımda 4 GB modellerin aynı sorunları yaşamaya başlaması demek oluyor bu. iOS 17 gelecek ve bu işletim sistemiyle gelecek olan iPhone 15 Pro serisinin 8 GB ile geleceği söyleniyor. Aradaki makas iyice açılmış olacak. Daha ileriki sürümlerde ne olur artık bilemiyorum. İkinci olarak da ana kamera sensörü iPhone 13 Pro’da kullanılan sensör. iPhone 13’ün ana sensöründen yüzde 25 daha büyük. Diyaframı da f/1.5 olduğu için yüzde 14 daha fazla ışık alıyor. Pikselleri de daha büyük olduğu için daha fazla ışık alma avantajı var. Gündüz bu farkı anlamazsınız ama düşük ışıklı bir ortamda büyük sensörün, büyük piksellerin ve açık diyaframın etkisini görürsünüz. iPhone 14 daha temiz ve daha az grenli çekim yapacaktır. iPhone 13 aynı sahnede daha yüksek ISO’ya çıkmak zorunda kalacaktır. Yüksek ISO’nun dezavantajı daha grenli bir fotoğraftır. Ayrıca ön kamerada da önemli bir fark var. Otomatik netleme özelliği geldi. Sinematik mod ve aksiyon modu da diğer artıları. Herkes görünüşe bakarak söylüyor ama önemli farklar var ve imkanınız varsa mutlaka iPhone 14’ü tercih edin.
 
iPhone 14’te 6 GB RAM olması işletim sistemi ve uygulamaların rahat çalışması için ciddi bir donanımsal avantaj ve iki model arasındaki en kritik fark. Hali hazırda 3 GB bellekli iPhone XR ve iPhone X modellerinde artık düşük bellek seviyesi yüzünden yeniden başlatma sorunları başladı. Bir sonraki adımda 4 GB modellerin aynı sorunları yaşamaya başlaması demek oluyor bu.
Evet bende bundan bahsediyordum iPhone almayı düşünenlere çevremde falan. iPhone 12 Pro, 13 Pro, tüm 14 serisi 6 GB RAM’den ötürü şu an uzun vadede en avantajlı telefonlar. Orta vade için 4 GB RAM yeterli olsa da gelecek güncellemeler ile çoklu işlem için yetersiz kalmaya başlayacak ve şu an X’in yaşadığı arkada uygulama tutamama problemi yaşanacak. Daha uzun ömürlü bir model isteniyorsa mutlaka 12 Pro ve üstü 6 GB RAM’e sahip iPhone’lar tercih edilmeli.
 
13 mini, 13 veya 14 arasında hangisini önerirsiniz? Bu yaz almayı düşünüyorum.
Merhaba,

İphone 13 ile İphone 14 arasındaki farka değeceğini düşünmüyorum İphone 13 ideal (bence)
yine (bence) mini telefonlar pek güzel olmuyor o yüzden tercih etmemenizi öneririm.
Ekstra olarak Hepsiburada gibi e ticaret sitelerinde ki eskiyi getir yeniyi götür kampanyasına göz gezdirmenizi öneririm.

iyi akşamlar.
 
Merhaba,

iPhone 13 ile iPhone 14 arasındaki farka değeceğini düşünmüyorum iPhone 13 ideal (bence)
Yine (bence) mini telefonlar pek güzel olmuyor o yüzden tercih etmemenizi öneririm.
Ekstra olarak Hepsiburada gibi e ticaret sitelerinde ki eskiyi getir yeniyi götür kampanyasına göz gezdirmenizi öneririm.

İyi akşamlar.

13 ile 14'ün fiyatı gerçekten yakın ülkemizde eski iphonun fiyatı düşmüyor o yüzden 2 GB RAM farkı biraz daha düşük kamera diyaframı 13 Pro ile aynı GPU sayısı ve pil için 14 alınabilir. 13'ün fiyatı 22 seviyesinde olsa kesinlikle dediğiniz gibi düşünürdüm.
 
Ben 11 aldım. Yeterli, o kadar para vermeye gerek yok...
 
Kardeşim sana naçizane tavsiyem 13 mini al Hayatın da bu kadar telefonu kullanırken kolaylık yasatacak başka ürün olmaz küçüklüğü tek elle mesaj yazmak mükemmel.
 

Geri
Yukarı