iPhone SE 2022 vs iPhone 11

Annem iPhone 6 kullanıyor, son işletim sistemi güncellemesini 2018 de aldı biz bugün 2022'deyiz 6 yıldır işletim sistemi güncellemesi almamasına rağmen hala bütün uygulamalar destekliyor. Bir tek galiba Twitter geçenlerde desteğini kesmişti. Bütün uygulama geliştiricileri karlılığını maksimize etmek için eski iPhone modellerini destekler ve bu uygulamaların düzgün çalışmasından tasarımına tasarımından güvenliğine kadar Apple tarafından incelenir. Artık şu basit gerçekliği kabul etmemiz lazım eğer bir yazılım sadece belli cihazlarda çalışacak ve belli bir firmanın koyduğu tasarım diline uyacak şekilde yazılırsa hayat daha kolay olacaktır. S4'ü geçtim daha geçen senelerde çıkan Samsung modelleri bile Instagram'da düzgün çalışmıyor.
O uygulamaları eskiden yüklediği içindir. Bende de iPhone 6 var, çoğu uygulamayı eski sürümüyle kullanıyorum. Dandik uygulamalar bile iOS 13 istiyor, o yüzden bütün kelimesi yanlış.
 
Android tarafının en stabil arayüzüne sahip Samsung, kısıtlama deyip aynı anda IOS'u övmeniz çok komik olmuş.

iOS neyinize yetmiyor? Gayet de özelleştirilebilir bir işletim sistemi saat olsun widget olsun yandaki arama bölümüne yeni kilit erkarnına ekleyebileceğiniz kısayollar olsun gayet özelleştirilebilir ve mükemmel çalışan bir sistem. Mesela widget yıllarca IOS'da yoktu Android'de vardı peki kim IOS'daki gibi widget tasarlamayı akıl etti, tabii ki kimse IOS'da Android'deki gibi iğrenç widegtler yok, widgetleri bile klasörleyebiliyorsunuz sadece kaydırarak aynı anda 5-6 widget arasında geçiş yapabiliyorsunuz, uygulamaların çoğunun widget desteği var ve hepsinin tasarımı tutarlı sanki tek kişi yapmış gibi çok güzel duruyor.
Hadi diyelim Samsung'un arayüzü mükemmel (saçma sapan sponsorlu silinmeyen uygulamaları hala yüklüyorlar mı diye düşündüm) peki ya 3. parti uygulamaları ne yapacağız?

O uygulamaları eskiden yüklediği içindir. Bende de iPhone 6 var, çoğu uygulamayı eski sürümüyle kullanıyorum. Dandik uygulamalar bile iOS 13 istiyor, o yüzden bütün kelimesi yanlış.

Yanlış hatırlamıyorsam eğer uyugulama yeni işletim sistemi istiyorsa eski sürümü kurabiliyordunuz. Tabii ki bazı uygulamaların desteği kesilmiş olabilir ben annemin kullanımı için konuştum dediklerim tamamiyle yanlış falan da değil büyük kullanıcı kitlesi olan uygulamalar daha çok kar etmek için destek vermeye devam ediyorlar. Sizin kullanımınıza yetmemeye başladıysa belki de model yükseltmenin vakti gelmiştir.
 
iOS neyinize yetmiyor? Gayet de özelleştirilebilir bir işletim sistemi saat olsun widget olsun yandaki arama bölümüne yeni kilit erkarnına ekleyebileceğiniz kısayollar olsun gayet özelleştirilebilir ve mükemmel çalışan bir sistem. Mesela widget yıllarca IOS'da yoktu Android'de vardı peki kim IOS'daki gibi widget tasarlamayı akıl etti, tabii ki kimse IOS'da Android'deki gibi iğrenç widegtler yok, widgetleri bile klasörleyebiliyorsunuz sadece kaydırarak aynı anda 5-6 widget arasında geçiş yapabiliyorsunuz, uygulamaların çoğunun widget desteği var ve hepsinin tasarımı tutarlı sanki tek kişi yapmış gibi çok güzel duruyor.
Hadi diyelim Samsung'un arayüzü mükemmel (saçma sapan sponsorlu silinmeyen uygulamaları hala yüklüyorlar mı diye düşündüm) peki ya 3. parti uygulamaları ne yapacağız?
iOS hiç bir şekilde erişebilirlik anlamında Android kıyaslanamaz, say say bitmeyeceğin bir sürü özellik daha yeni yeni ekleniyor. Klavye titreşimlerini bile Haptic motoru rahatlıkla çalıştırabilmesine rağmen iOS 16 ile getirdiler. Batarya yüzdesinden veya farklı bir sürü kilit ekranı özelliştirmesi gibi özellikler yeni geliyor.
XR, 11, 12-13 Mini için pil yüzdesi iOS 16 çıkmasıyla getirilmedi, 16.1 ile getiriliyor. İnsanlarla kafa bulup sözde yazılım desteği veriyorlar. Sırf jailbreak beklediğim için iOS 16'dan cihazı downgrade ettim yakın zamanda jailbreak geldiğinde uygulamaların desteği kesilmediği sürece yeni versiyona geçmeye de gerek kalmayacak. Buna mükemmel diyor isen gerçekten hiç bir bilginiz yok maalesef. Apple'ın gizlilik politakası ve bir sürü olay zaten Android cihazlar ile karşılaştırılamayacak kadar rezil. Konuyu boş yere farklı yerlere çektiğiniz için teşekkürler, arkadaş zaten seçimini çoktan yapmıştı.
 
iOS hiçbir şekilde erişebilirlik anlamında Android kıyaslanamaz, say say bitmeyeceğin bir sürü özellik daha yeni yeni ekleniyor. Klavye titreşimlerini bile haptic motoru rahatlıkla çalıştırabilmesine rağmen iOS 16 ile getirdiler. Batarya yüzdesinden veya farklı bir sürü kilit ekranı özelliştirmesi gibi özellikler yeni geliyor.
XR, 11, 12-13 mini için pil yüzdesi iOS 16 çıkmasıyla getirilmedi, 16.1 ile getiriliyor. İnsanlarla kafa bulup sözde yazılım desteği veriyorlar. Sırf Jailbreak beklediğim için iOS 16'dan cihazı downgrade ettim yakın zamanda Jailbreak geldiğinde uygulamaların desteği kesilmediği sürece yeni versiyona geçmeye de gerek kalmayacak. Buna mükemmel diyor isen gerçekten hiçbir bilginiz yok maalesef. Apple'ın gizlilik politakası ve bir sürü olay zaten Android cihazlar ile karşılaştırılamayacak kadar rezil. Konuyu boş yere farklı yerlere çektiğiniz için teşekkürler, arkadaş zaten seçimini çoktan yapmıştı.

Başlık Android vs iPhone değil, iPhone SE vs iPhone 11.
 
iOS hiçbir şekilde erişebilirlik anlamında Android kıyaslanamaz, say say bitmeyeceğin bir sürü özellik daha yeni yeni ekleniyor. Klavye titreşimlerini bile Haptic motoru rahatlıkla çalıştırabilmesine rağmen iOS 16 ile getirdiler. Batarya yüzdesinden veya farklı bir sürü kilit ekranı özelliştirmesi gibi özellikler yeni geliyor.
XR, 11, 12-13 Mini için pil yüzdesi iOS 16 çıkmasıyla getirilmedi, 16.1 ile getiriliyor. İnsanlarla kafa bulup sözde yazılım desteği veriyorlar. Sırf Jailbreak beklediğim için iOS 16'dan cihazı downgrade ettim yakın zamanda Jailbreak geldiğinde uygulamaların desteği kesilmediği sürece yeni versiyona geçmeye de gerek kalmayacak. Buna mükemmel diyor isen gerçekten hiçbir bilginiz yok maalesef. Apple'ın gizlilik politakası ve bir sürü olay zaten Android cihazlar ile karşılaştırılamayacak kadar rezil. Konuyu boş yere farklı yerlere çektiğiniz için teşekkürler, arkadaş zaten seçimini çoktan yapmıştı.

Neyinize yetmiyor sorusunun cevabını bulamadım? iOS en basit kullanıcıdan en profesyonel kullanıcıya kadar herkesin ihtiyacını karşılayabileceği ve Apple'ın kontrolü sayesine dışarıdan yüklediğiniz uygulamaların bile mükemmel tasarıma ve stabiliteye sahip olabileceği işetim sistemlerinden biridir. Ha sıkıntıları var mıdır ? Tabii ki vardır ama birçok şeyi androidden çok daha iyi yaptığı kesin. (Widget, otomasyonlar, dahili fotograf ve video düzenleyicisi, fotograftan özne ayırma vs… vs…) Neyse konu çok uzadı isteyen istediğini kullansın çok da umrumda değil açıkcası.

Ayarlar > Uygulamalar > Verileri Temizle
 
iPhone 11'in 3 sene sonra yazılım desteği bitecek, S22'nin 5 yılı var ve içinde çok daha güçlü bir çip var, Android'in en kaliteli telefon üreticisidir.



S22'de sosyal medya kamerası tamamen düzeltildi, ayrıca S22'de doğru düzgün özellikler yok demeniz biraz komik olmuş, Android tarafının en iyi arayüzüne sahip zaten Samsung, merak etme bu Realme'ya da Xiaomi değil, Samsung'da dediğin hiçbir şeyle uğraşmazsın ayrıca 100X Zoom gibi "doğru düzgün çalışmayan özellikler var" demeniz biraz tuhaf ve Samsung kullanmadığınızı belli etmiş.
İki tarafta haklı Samsun’da 30x zoom var çipi güçlü ama aşırı verimsiz s22 gibi zarif bir telefon üretebilmek için illaki bazı noktalardan kesinti yapılmaz zorunda o da batarya olmuş vaziyette s22 bin batarya performansı çok kötü 4-5 saat ancak ekran süresi veriyor ve yeni bir telefon birkaç yıl sonra hem pil deforme olacak hem de uygulamaların donanım isteği artacak ayrıca İnstagram konusunda Apple android konusu tartışmaya kapalı Apple’ın az modeli olduğu için uygulamalar modele özel düzenleniyor.

Apple işlemciye göre duyuruyor güncellemeleri, bu sene A11'in seneye A12'nin ondan sonraki seneye ise A13'ün yani SE2'nin ve iPhone 11'in desteği bitecek, eğer dediğim gibi olursa 2 sene ya da 3 sene sonra güncelleme desteği bitecek iPhone 11'in. S22'nin içinde çok daha güçlü bir çip var ve FHD+ 450 PPI ekranına göre, HD, LCD ve 320 PPI iPhone 11'den daha fazla ekran süresi veriyor, genel kalite olarak Huawei ve Samsung Android tarafında lider zaten, termal olarak da iPhone 13 dışında en serin çalışan amiral gemisi S22. Yurt dışında bu telefonları karşılaştırmıyorlar bile, iPhone 11 400 dolar S22 800 dolar :D. SE3'e zaten bir şey demiyorum mobil veri ile 4-5 saat ekran süresi alıyorsun... S22 ya da S21+ varken iPhone 11 ya da SE3 almak çok mantıksız. iOS deneyimi yaşamak istiyorsan bile ülkemizde yine de sıfır olarak iPhone 11 alınmaz çünkü Apple'ın TR'de berbat bir satış politikası var, 10.000 TL'lik telefon 18.000 TL. Zaten 800 dolarlık S22'nin 16.000 TL olması her şeyi özetliyor...
Kesinlikle böyle birşey yok s22 de ısınma problemi var

Artık iPhone cihazları sadece Instagram optimize olduğu için Android'den daha iyi cihaz olduğu kanısından vazgeçin.
Çıkarma işlemini yeniden öğrenmenizi öneririm.
Leş gibi gibi ekran, daha kötü pil performansı ama Instagram kayıpsız fotoğraf atabiliyorum. O zaman iPhone almalıyım (!). Para, dış görünüş için fanboyluk yapmamınızı öneriyorum. Güvenlik kısmına gelirsek parmak izi okuyucu gayet iyi bir teknoloji.
Benim önerim bu fiyat bandında S22 olur.
iPhone 11 in pil performansı daha iyi
 
Son düzenleme:
İki tarafta haklı Samsun'da 30X Zoom var çipi güçlü ama aşırı verimsiz S22 gibi zarif bir telefon üretebilmek için illaki bazı noktalardan kesinti yapılmaz zorunda o da batarya olmuş vaziyette S22 bin batarya performansı çok kötü 4-5 saat ancak ekran süresi veriyor ve yeni bir telefon birkaç yıl sonra hem pil deforme olacak hem de uygulamaların donanım isteği artacak ayrıca Instagram konusunda Apple Android konusu tartışmaya kapalı Apple'ın az modeli olduğu için uygulamalar modele özel düzenleniyor.

Kesinlikle böyle bir şey yok S22 de ısınma problemi var

iPhone 11'in pil performansı daha iyi

4-5 saat diyorsunuzda iPhone 11 30 dk falan daha iyi, SE ise 3-4 saat. Isınma sorunu sayılmaz ortalamanın biraz üstü sadece.
 
İlk mesajı attığımda iPhone 7 kullanıyormuşum, şimdi iPhone 11'e geçtim. Benim naçizane görüşüm Apple ürünlerinin mükemmele yakın tasarlandığıdır. Hem MacBook hem iPhone kullanıyorum ve mikrofonundan ekranının renk doğruluğuna fac-idsine kadar her şey kusursuz bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Evet aynı fiyatta daha fazla hafızası daha iyi ekranı olan modeller var fakat onlar bu kadar kusursuz deneyim sunamıyorlar gerek yazılımsal gerek donanımsal gerek şirket politikası olarak. Diğer üreticilerin kendi ürünlerine saygısı olmadığını düşünüyorum.

Özetle bana göre herhangi bir Apple ürünü alın ve üründen çok onunla neler yapabildiğinize odaklanın. Herkesin tercihine saygım var.

Konuya gelirsek SE 11'e kıyasla daha küçük ekran sunuyor geniş acı Face ID gibi şeylerden de yoksun fakat buna karşı daha güçlü bir çipe sahip daha uzun süre destek alacak. Bunları düşünüp karar verin ben 11 aldım gayet memnunum bir iki şey haricinde güzel.
 
İlk mesajı attığımda iPhone 7 kullanıyormuşum, şimdi iPhone 11'e geçtim. Benim naçizane görüşüm Apple ürünlerinin mükemmele yakın tasarlandığıdır. Hem MacBook hem iPhone kullanıyorum ve mikrofonundan ekranının renk doğruluğuna fac-idsine kadar her şey kusursuz bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Evet aynı fiyatta daha fazla hafızası daha iyi ekranı olan modeller var fakat onlar bu kadar kusursuz deneyim sunamıyorlar gerek yazılımsal gerek donanımsal gerek şirket politikası olarak. Diğer üreticilerin kendi ürünlerine saygısı olmadığını düşünüyorum.

Özetle bana göre herhangi bir Apple ürünü alın ve üründen çok onunla neler yapabildiğinize odaklanın. Herkesin tercihine saygım var.

Konuya gelirsek SE 11'e kıyasla daha küçük ekran sunuyor geniş acı Face ID gibi şeylerden de yoksun fakat buna karşı daha güçlü bir çipe sahip daha uzun süre destek alacak. Bunları düşünüp karar verin ben 11 aldım gayet memnunum bir iki şey haricinde güzel.

Hayır mükemmel değil, hele fiyatları hiç değil, yazılımı 2 seneye kesilecek 64 GB telefona 25k vermek enayilikten başka bir şey değil, Apple fiyatları aldı götürüyor 14pm ilk çıktığında S23 Ultra ile 5K fark vardı şimdi neredeyse 2 kat.
 
Hayır mükemmel değil, hele fiyatları hiç değil, yazılımı 2 seneye kesilecek 64 GB telefona 25k vermek enayilikten başka bir şey değil, Apple fiyatları aldı götürüyor 14pm ilk çıktığında S23 Ultra ile 5K fark vardı şimdi neredeyse 2 kat.
Yazılım güncelleme desteği kesilecek ara güncellemelerle güvenlik güncellemelerini alacak ayrıca en az 4 sene uygulama desteği devan edecek ve iPhone 11 iPhone 6 gibi çok tutulan bir model olduğu için iOS 19’u da alacağını düşünüyorum ama ben S22 alacağım ayrı birşey.
 

Geri
Yukarı