IPhone'u alanlar hangi sebeple alıyorlar?

Çoğunluğu marka takıntısı ve gösteriş. Daha birkaç hafta önce iPhone 11 alan arkadaşım var kendisine alınmayacağını çok kere anlatmama rağmen.

Ama tabii hepsinin böyle olduğu anlamına gelmiyor. Adam ios alışmıştır ve mesela ip11 den 15 e geçmek istemiştir parası da vardır ona bir şey denemez bence.

50 bin liraya iPhone 15 almak nedir Allah aşkına? 60 Hz ekrana o parayı asla vermem. Hatta 60 Hz ekrana 20 bin lira bile vermem. Sene olmuş 2023. Amerika da bu telefonlar normal fiyatta alanlar borca girmeden alıyor. Türkiye'de asla fiyatını hak etmiyor ha gidip Amerika'da 800 dolara alırsan ona lafım yok.

Zenginin malı fakirin çenesini yorarmış :D

Bütün donanımsal güç ve detay zırvalıklarına kafa yormamak için falan diyeceğim ancak cevabı basit yani, hem ürün stabil ve düzgün hemde her zaman geçerli bir imaja+daha elit bir kullanım deneyimine sahip Apple firmasının hem hardware kısmında kozmetiği hemde software kısmında animasyonları sonra çalışma yönetim şekli vs olsun kısaca cihazları daha elit bir imajda kalıyor ve bu imajı tüketicilerde talep ediyorlar. Tamamen kapitalist düzenden kaynaklı bir durum, daha uyguna aynı şeyleri yapabilecek birçok alternatif vardır ancak daha elit bir ürün için daha fazlasını gözden çıkarmanız gerekmektedir.

Apple'In ürünleri de bu şekilde sadece iPhone'ları da düşünmemek lazım, şahsi olarak almamında tek nedeni bu diyebilirim imaj ve statü sembolü oluyor olmaları ki şunu da belirteyim buna ihtiyacım olduğu için değil ancak yaşadığınız sosyokültürel çevrede eğer size karşı yüksek şeylerin beklentisine giriliyor, elinizdeki araba anahtarının markasına, cebinizdeki telefonun üzerindeki logoya da ya kolunuzdaki saatin ortasında ufacık puntoyla yazılmış marka adına vs buna göre saygı görüyor hatta kimi kendini bilmezlerce bunlarla adam yerine koyuluyorsanız ve buna ulaşabilecek imkanınız varsa kendinizi bundan alıkoymayın derim. Kendimde bunun için alıyorum yoksa ortalama bir cihazın bütün işlevlerimi belki biraz daha vasat bir şekilde de olsa göreceğinin farkındayım.
Kısaca tamamen yaşanılan sosyokültürel çevreyle alakalı kendi durumum için konuşursam.
Bütün anlatmak istediklerimi, siz daha etraflıca bir şekilde açıklamışsınız. Teşekkürler ben bu kadar fazla açma gereği duymadım açıkçası. Bir kaç sözle noktayı koyalım o zaman:

Günümüz dünyasında dış görünüş çok önemli:

İnsanları dışına, kitapları kapaklarına ve ürünleri kutularına göre yargılıyoruz. Tüm bunlar güzelse bir şans veriyoruz.

İnsanlar dışını merak beğenmediklerinin içini merak etmezler Bu yüzden ''ambalaj'' bir hikaye yaratabilir
-S. Jobs

Günümüz dünyasında dış görünüş çok önemli:

İnsanları dışına, kitapları kapaklarına ve ürünleri kutularına göre yargılıyoruz. Tüm bunlar güzelse bir şans veriyoruz.

İnsanlar dışını merak beğenmediklerinin içini merak etmezler Bu yüzden ''ambalaj'' bir hikaye yaratabilir
-S. Jobs
Bu evliliklerin 2 günde bitmesini açıklıyor.
- T. Zangetsu.

50 bin liraya iPhone 15 almak nedir Allah aşkına? 60 Hz ekrana o parayı asla vermem. Hatta 60 Hz ekrana 20 bin lira bile vermem. Sene olmuş 2023. Amerika da bu telefonlar normal fiyatta alanlar borca girmeden alıyor. Türkiye'de asla fiyatını hak etmiyor ha gidip Amerika'da 800 dolara alırsan ona lafım yok.
Dostum fiyatı artar diye çuvalla basmati irinç alıyorum ben eve. Litre litre zeytinyağı koyuyorum. Burası Türkiye, hem kullanırken keyif alacağın hem de satarken değerinde ve rahat satabileceğin bir ürün iphone. Aynı şeyi VW için söyleyebilirim ben de. Alırken pahalıya alıp satarken değerinde satıyorsun. Bir nevi yatırım gibi düşün. Ha senin arzu ve beklentilerine uymuyordur almazsın olur biter.

Zaten Pisagor boşuna Hipatenüs'ü (karısının adı) bulmamış, karı dırdırı yüzünden adam kendini ilim irfana vermiş :D.
Bu konuları uzun uzun konuşurdum ama maalesef konu çerçevesinin dışına taşıyor. Uzun lafın kısası ahiret dünyasında değiliz dışınız ilgi çekmiyorsa kimse içinizi merak etmez. Aynı şey telefon, ayakkabı, tshirt, parfüm, kıyafet, gözlük hayatın her alanında geçerli yani kısacası iPhone alanlar iPhone olduğu için bile alıyorlar kaldı ki teknik olarak da gayet başarılı bir telefon. Yani bu kadar konuşup zaman kaybetmek yerine almak için çabalayabilirsiniz. Çok da tartışılacak bir konu değil gibi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı