IPS Panel Nedir?

Hangisini tercih edersin? TN ise neden?

• IPS

• TN

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
TN panellerden çok iyi para kazanıyorlar! TN panel üreticiler için çok ucuz, fakat bu bize pek az yansıyor. Pek az yansıyor ki iyi para kazansınlar.

Önünüzde iki monitör seçeneğinden başka seçenek olmasa, hangisini seçerdiniz?
  • TN panel: 165Hz - 1ms- 1440p
  • IPS panel: 120Hz - 4ms - 1440p

Tamam IPS panele gücü yetmeyenler "gerçek 8-bit" VA panel alsın. VA panelde iyidir, IPS ve PLS'den farklıdır, TN'den de farklıdır. Kendisine has güzel özellikleri var, kullanıcısını tatmin eder. Ucuzdur ama TN kadar değil. Ben VA panele çakma IPS diyorum ya da IPS'in şekersiz hali gibi desek fena olmaz. PLS paneller bildiğimiz IPS'e çok benzer. IPS'e rakip olsun diye Samsung tarafından geliştirilen teknoloji. Tıpkı QLED'in OLED'e rakip olması gibi.

Mesela profesyonel arenada IPS panel tercih edilmiyor hep TN. Profesyonel oyuncularda genelde gecikme süresinden dolayı bu panellerin seçildiğini söylüyor. Hem IPS olup hem input lagı daha düşük olamaz mı? Hem de 1 MS ve 1080P olmalı.

Son düzenleme:
Ellerinize sağlık hocam. Güzel ve detaylı bir inceleme olmuş. Aradaki farkı anlayamayan ve IPS, TN panelleri bilmeyen, öğrenmiş olur. :)

Gecikme değeri diye bir şey yok, gecikme değerinden kastın tepki süresi(ms) sanırım.

Giriş gecikmesi en az olan ve yüksek yenileme hızına sahip olan monitörleri tercih ediyorlar. Onların amacı kaliteli görüntü görmek değil. Hali hazırdaki işini gören monitörü çöpe atıp, IPS'e terfi etmelerinin de bir manası yok.

Muhteşem Bir konu, TN paneller renk anlamında cidden berbat yani görsel kalite benim için önemli değil, Prof. derece FPS oynarım diyorsanız tercih edilir. Onun dışında bir TN panelli monitör ve İPS panelli monitör ile Witcher 3 oynayın ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Tamam IPS panele gücü yetmeyenler "gerçek 8-bit" VA panel alsın. VA panelde iyidir, IPS ve PLS'den farklıdır, TN'den de farklıdır. Kendisine has güzel özellikleri var, kullanıcısını tatmin eder. Ucuzdur ama TN kadar değil. Ben VA panele çakma IPS diyorum ya da IPS'in şekersiz hali gibi desek fena olmaz. PLS paneller bildiğimiz IPS'e çok benzer. IPS'e rakip olsun diye Samsung tarafından geliştirilen teknoloji. Tıpkı QLED'in OLED'e rakip olması gibi.

VA panel'in en büyük artısı kontrastı çok iyi vermesi, onun dışında renkler malesef İPS kadar iyi değil, Şu an Samsung CF390 VA Panel monitörünü kullanıyorum, bundan önceki monitörüm de Asus VS239HV İPS panel Monitör idi, açıkçası renk anlamında ciddi derece de hayal kırıklığına uğradım. İPS panel'den TN veya VA panel monitöre geçerseniz renk anlamında ciddi derece de afallıyorsunuz.

Onun dışında Şu aralar renk gamut değeri yüksek İPS panel bir monitör önerebilir misiniz

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı