IPS Panel Nedir?

Hangisini tercih edersin? TN ise neden?

• IPS

• TN

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Bende Samsung VA panel TV var, tatmin edici seviyede, tabii ki IPS kadar değil ama TN'e kök söktürüyor.

Ayrı konu açıp, monitör önerisi isteyebilirsiniz.

Aynen TN kadar berbat değil o konuda katılıyorum.

Bu arada Quantum Dot teknolojisi hakkında da yazınızı da bekliyoruz. Aklımda 1 tane soru var aslında Quantum Dot teknolojisi ile SRGB renk skalasının %120'sini destekliyor peki İPS panelli monitörlerde ki gibi renk canlılığı sağlanıyor mu? Yoksa Kısmi anlamda renk canlılığı mı oluyor?

Bu arada Quantum Dot teknolojisi hakkında da yazınızı da bekliyoruz. Aklımda 1 tane soru var aslında Quantum Dot teknolojisi ile SRGB renk skalasının %120'sini destekliyor peki İPS panelli monitörlerde ki gibi renk canlılığı sağlanıyor mu? Yoksa Kısmi anlamda renk canlılığı mı oluyor?
QLED aslında bir panel türü değil, VA panelin gelişmiş hali. Ancak piksel teknolojisi çok farklı, adını da bundan alıyor zaten.

PLS panel de mi bir çeşit IPS panel oluyor?
AHVA ve PLS, IPS tipi oluyor ama PLS pekte IPS sayılmaz. İşin aslı; taklit teknoloji ama her yeri patent mevzuları yüzünden %100 aynı değil. AHVA ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz.

Panel teknolojilerinde LG kral, Samsung ve diğerleri bir şeyler yapıyor işte. [Bkn: OLED(LG) vs QLED(Samsung)]

AHVA panel nedir, ne değildir?

sRGB: Standart RGB renk uzayı anlamına geliyor. Yazılım, Internet ve oyun gibi yerlerde "üretilen" renk uzayıdır. Bunun %100'ünü kapsayan monitör, o renkleri "doğru" gösteriyor anlamına gelir, %125'ini kapsayan monitör de doğru gösteriyor demektir, aralarında fark yok. Oyun, Internet vb. ortamlarda %100 ile %125'in arasında fark yok. Atıyorum bu renk uzayından mavinin bir tonu olsun ve bu ton web sitede olsun. Eğer %100'ün altında kapsayan monitör ise o tonun aynısını gösteremez, %100 ya da daha üzerinde ise aynısını gösterir. Kısaca %125 olunca daha iyi gösteriyor diye bir şey yok.

colorspace.jpg

Ben PC'de FPS oynadığımdan TN tercih ederim ama AAA oyunları zaten konsolda oynuyorum. TV'de 37" Samsung'un bir TV'si model numarasını tam bulamadım ama renk anlamında beni epey tatmin ediyor. Yani evin içinde 55" 3D bir LG TV var onun renkleriyle arasında fark yok. Alalı 4-5 yılı geçmese model numarasını bulurdum ama zor gibi.

Bu pek yanıt sayılmaz. Neden TN tercih edersin? Sana ne katıyor...
Arkadaştan AOC G2460PQU model monitörünü bi denemek için ödünç aldım diyeyim. O da TN paneldi ama ben çok daha hızlı çıktığına eminim mouse basmam ile merminin namludan çıkma süresinin.
Şimdi hiç 1 ms 144 Hz IPS panel kullanmadım. Yani Asus VP239H denedim ama o da hem 60 Hz o yüzden fark oluyor hem de 1 ms 144 Hz inanılmaz pahalı. Renkler daha canlı gram kuşkum yok ama hem fiyat açısından hem de 1 ms 144 Hz monitör bulmak daha zor olduğundan ben TN tercih ederim. Bir gün IPS paneller çok yaygınlaşır ve hem Sync teknolojileri hem 1 ms 144Hz halleri TN panellerin fiyatına iner o zaman tercih etmemek için bir sebep olmaz sanırsam.

Birde 1 ms 144Hz olsa bile genelde 2K oluyor o monitörler. Bana 1080P lazım açıkçası çünkü çözünürlük artınca adamlar daha da küçülüyor. Bu da vurmayı zorlaştırıyor açıkçası.
Yani IPS daha iyi ama bulmak zor ve bulsan bile o fiyatlar ne öyle. Aradığım kriterde bulabilirsem ve fiyatı uygun olursa alırım ancak.

@FurkanHatay Yanlış yazmışlar, Vatan Bilgisayar'ın huyudur. Monitör 60Hz ama diğerleri doğru.

Arkadaştan AOC G2460PQU model monitörünü bi denemek için ödünç aldım diyeyim. O da TN paneldi ama ben çok daha hızlı çıktığına eminim mouse basmam ile merminin namludan çıkma süresinin.
Şimdi hiç 1 ms 144 Hz IPS panel kullanmadım. Yani Asus VP239H denedim ama o da hem 60 Hz o yüzden fark oluyor hem de 1 ms 144 Hz inanılmaz pahalı. Renkler daha canlı gram kuşkum yok ama hem fiyat açısından hem de 1 ms 144 Hz monitör bulmak daha zor olduğundan ben TN tercih ederim. Bir gün IPS paneller çok yaygınlaşır ve hem Sync teknolojileri hem 1 ms 144Hz halleri TN panellerin fiyatına iner o zaman tercih etmemek için bir sebep olmaz sanırsam.

Birde 1 ms 144Hz olsa bile genelde 2K oluyor o monitörler. Bana 1080P lazım açıkçası çünkü çözünürlük artınca adamlar daha da küçülüyor. Bu da vurmayı zorlaştırıyor açıkçası.
Yani IPS daha iyi ama bulmak zor ve bulsan bile o fiyatlar ne öyle. Aradığım kriterde bulabilirsem ve fiyatı uygun olursa alırım ancak.
Harika bir cevaptı teşekkür ederim.

TN paneller çoğu diğer panellere kıyasla daha düşük giriş gecikmesine sahip ve buda mermi fare ilişkisini açıklıyor. Ayrıca bahsettiğin 1080p'de 144Hz olayı da bana mantıklı geldi. Çünkü; profesyonel FPS oyuncuları genelde 1080p 144Hz veya üzeri TN panel tercih ediyor, işte buda vurma zorluğunu açıklıyor...

Ancak son zamanlarda çıkan IPS panellerin giriş gecikmesi TN panellerden aşa kalır yanı yok, hatta bazılarından daha bile iyi diyebilirim. Yinede 1080p'de 144Hz olayı henüz yok, bence de olmalıydı. Amaç adam vurmak ise "1080p" TN tamamdır. :D

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı