Çözüldü İşlemci silikon kalitesi nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
Bir testi yok. Genelde OC sırasında fark edilir. Hatta bu işlerle uğraşan meraklılar aynı ürünün, belirli seri numaraya sahip partisini ararlar.

Fabrikaya göre en yüksek frekansı 3.9GHz olan ve OC yapılabilen iki işlemcimiz var. Voltajımız 1.4 olsun. Birisi 5GHz'e çıkarken öbür işlemci 4.6GHz'i geçemediğini düşünelim. Bu durumda 5GHz'e çıkan işlemcinin silikon kalitesi daha iyi oluyor.


10100F kullanıyorum, genelde 40 Watt'ı geçmiyor ancak 4100MHz'e çıkıp oyun esnasında sabit kalıyor. İşlemci genelde yükte 50-60 derecede takılıyor normal mi?
Normal. Bir sorun yok.
İşlemcilerin içinde transistörler var. Transistörlerin içinde de atomlar birbirlerine bağlı. Bazı atomlar bağ kurarken kusurlar meydana geliyor. Buna fizikte kristal kusuru deniliyor. Bu kusurlar yüzünden çeşitlilik meydana geliyor.

i3-I5-i7 gibi işlemciler bu kusurlar sayesinde sonradan test yapılarak adlandırılıyor. Mesela her i7 işlemci aynı değil. Bazı i7 işlemciler bu kusurlar yüzünden elektrik iletkinlikleri, ısıya karşı direnci, elektrik akışkanlığı diğerlerine göre biraz daha dayanıklı ve hızlı olabiliyor.

Kristal kusurları atom altında meydana geldiği için herhangi bir testi yok. Tamamen şans işi, bu genelde overclock sırasında anlaşılır. Normal standart kullanımda anlaman zor.

Silikon kalitesi doğrudan sıcaklığı etkiler mi ?Mesela 2 tane R5 7500F var Cinebench testinden biri 60 derecede calisip diğeri 73 derecede çalışması normal mi?
 
Silikon kalitesi doğrudan sıcaklığı etkiler mi? Mesela 2 tane R5 7500F var Cinebench testinden biri 60 derecede calisip diğeri 73 derecede çalışması normal mi?

Eğer 73 dereceye ulaşan işlemci overclock edilmediyse bu kadar sıcaklık farkı bence normal değil. Ya da o fark kullanılan işlemci soğutucusunun kalitesinden veya kullanılan anakartın VRM kalitesinden kaynaklanıyor olabilir.
 
Eğer 73 dereceye ulaşan işlemci overclock edilmediyse bu kadar sıcaklık farkı bence normal değil. Ya da o fark kullanılan işlemci soğutucusunun kalitesinden veya kullanılan anakartın VRM kalitesinden kaynaklanıyor olabilir.

Arkadaşımla sistemlerimiz anakart ve kasaya kadar aynı tek fark onda Arctic esport Duo var bende TR Phantom spirit se var o macun olarak MX4 kullandı ben MX6 ama 13 derecelik bir fark var arkadaşım W11 kullanıyor ben W10.
 

Geri
Yukarı