İşlemcinin Online Oyunlardaki Rolü

orpat

Hectopat
Katılım
21 Kasım 2015
Mesajlar
348
Makaleler
1
Arkadaslar bildiğiniz üzere rekabetçi oyunlar pek ekran kartı gücü sömürmüyor genelde işlemci önemli oluyor. Çok yüksek sayı da Oyuncu olan haritalar da hata verip oyundan atabiliyor. Genelde Online oyun oynanan bir oyuncu işlemci ekran kartı dengesini nasıl seçmeli ?
Ve online oyunlarda işlemci ne kadar önemli bir yere sahiptir ?
@Recep Baltaş
 
Merhaba.
Cevrimici oyunların geneli, işlemcilerin tekil cekirdegine yuklenen oyun motorları tarafından yazıldıgı icin, butun hesaplamaları işlemci yapar. Cevrimici oyunda, oyuncu sayısı ne kadar fazla ise işlemciye yuk o kadar fazla biner. Eski nesil oyun motorlarının hadikapı işlemcileri tam kapasite calıstıramamak. Yani butun cekirdeklere binen yuk aynı degil.
Ekran kartı ise işlemcinin yaptıgı hesaplamaları ekrana yansıtan birim olarak karsımıza cıkar. Burada kaliteyi, ekrandaki kaplamaların cesitli oldugu teknolojiler belirliyor (AA,MSA,GAMEWORKS gibi).
Bu bilgilere gore ; Oynadıgınız online oyun icerisinde ne kadar gercek oyuncu varsa hepsinin hareketleri işlemci uzerinden hesaplanıyor. Geneli tekil cekirdege yuklendigi icin az ama guclu cekirdekli işlemciye ihtiyacımız var demektir. Birde ekran kartının en az bu işlemcinin besleyebilecegi tarzda bir model olmasına da dikkat ederseniz sorun yasayacagınızı dusunmuyorum.
Aslında oynadıgınız oyunun adını direk olarak yazarsanız daha fazla yardımcı olunacagı kanaatindeyim. Cunku her oyun aynı sekilde donanım istemez, ben genel olarak yazdım ama o kadar cok oyun varki sizin oynadıgınız oyun belki bir istisna olabilir.
 
Aion oynuyorum genel de ama Shadow of mordor gibi oyunları da yükleyeceğim. i3 6100 + Gtx 950 / FX 8300 + R9 380 düşündüm ama işlemci büyük sıkıntı çıkartacaktı. CPU %40 da takılıyor...
 
Aion oynamıstım zamanında. Pach gelmeden once fx6100 ile oynanan oyun pach sonrası kasmaya baslamıstı. Arkadaslar yonlendirmiş, bende aynı fikirdeyim. Su anki en iyi mmorpg oyun işlemcisi i3 6100 duruyor.
Amd işlemcilere yatırım yapmak su an icin cok akıllıca degil. Bunun 2 sebebi var;
1. Amd işlemcilerinin teknolojisi gunumuze gore daha eski ve anakart uzerinde gunumuz cihazlarını desteklemekte sorun yasıyor.
2. Amd, bu yıl yeni işlemci cıkaracagını duyurdu. Beklemekte fayda var, yeni yenidir.
 
İ3 6100'a R9 380 takılamaz çünkü: GTX950'de bile CPU kullanımı %100 oluyor. Yani bu işlemci GTX950 ekran kartını beslerken biraz zorlansada bunu başarabiliyor. Ayrıca Overclock işlemiyle işlemci gücü sömürmeyen oyunlar da 5-6 FPS farkla R9380 gibi kullanılabilir...
Tabi ki GTX950 75W TDP ekran kartlarını dört gözle bekliyorum..
 
İ3 6100'a R9 380 takılamaz çünkü: GTX950'de bile CPU kullanımı %100 oluyor. Yani bu işlemci GTX950 ekran kartını beslerken biraz zorlansada bunu başarabiliyor. Ayrıca Overclock işlemiyle işlemci gücü sömürmeyen oyunlar da 5-6 FPS farkla R9380 gibi kullanılabilir...
Tabi ki GTX950 75W TDP ekran kartlarını dört gözle bekliyorum..


Hocam ben taktım kullanıyorum. GTA 5 de işlemci kullanımı %40 % 60 arası GPU kullanımı %100 ayarlar Very High - Ultra arası ve MSSA açık.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı