TheHighFive
Hectopat
Daha fazla
- Garanti listesinde yazmaması çok da problem yaratacağını sanmam. Garanti listesine alınan RAM'ler, test edilip onaylanmış olanlardır. Listede olmaması, açmamanız gerektiği anlamına gelmez. Zaten dediğim gibi fiziksel olarak zarar görme ihtimali yoktur. EXPO sadece test edilmemiş olabilir, çoğu zaman da sorunsuz çalışır.
- Vallahi ben öyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. Ben direkt aldım kartı taktım, güç kablosunu düzgünce bağladım, PSU'ya gücü verdim ve sistemi açtım. Performans modu veya sessiz mod gibi şeyler yalnızca VBIOS (ekran kartının BIOS'u) üzerinden fan hızlarını değiştirir.
- İşlemcinize göre değişir ama acelesi olacağını sanmam. Zaten önümüz kış; sıcaklıkları HWMonitor üzerinden kontrol edersiniz. Duruma göre BIOS'tan fan eğrisini biraz daha agresif hâle getirebilirsiniz.
- Garanti listesinde yazmaması çok da problem yaratacağını sanmam. Garanti listesine alınan RAM'ler, test edilip onaylanmış olanlardır. Listede olmaması, açmamanız gerektiği anlamına gelmez. Zaten dediğim gibi fiziksel olarak zarar görme ihtimali yoktur. EXPO sadece test edilmemiş olabilir, çoğu zaman da sorunsuz çalışır.
- Vallahi ben öyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. Ben direkt aldım kartı taktım, güç kablosunu düzgünce bağladım, PSU'ya gücü verdim ve sistemi açtım. Performans modu veya sessiz mod gibi şeyler yalnızca VBIOS (ekran kartının BIOS'u) üzerinden fan hızlarını değiştirir.
- İşlemcinize göre değişir ama acelesi olacağını sanmam. Zaten önümüz kış; sıcaklıkları HWMonitor üzerinden kontrol edersiniz. Duruma göre BIOS'tan fan eğrisini biraz daha agresif hâle getirebilirsiniz.
Her türlü oyunu oynatır; RX 9060 XT güçlü bir kart. Yaklaşık 1 aydır kullanıyorum ve gayet memnunum. Ark: Survival Evolved, Ghost of Tsushima, Forza Horizon 5, Assetto Corsa ve Far Cry Primal gibi birçok oyunu denedim. Hepsini 2K çözünürlükte, Ultra ayarlarda rahatlıkla oynayabildim.
Bu kartla 60–70 FPS altına düştüğüm tek oyun Ark: Survival Evolved oldu, sanırım bu da oyunun kötü optimizasyonundan kaynaklanıyor. Bunun dışında hiçbir yapay zeka yükseltme kullanmadan, en yüksek kenar yumuşatma ayarlarında Ghost of Tsushima gibi ağır bir oyunu bile 2K çözünürlükte Ultra ayarlarda rahatlıkla 75-80 FPS civarında oynayabiliyorum.
Ayrıca, belirgin bir fark gözlemlemediğim için FSR'yi kalite modunda açıyorum; bu şekilde 110–120 FPS civarında, oldukça akıcı bir şekilde oynuyorum.
Evet, sistemi ilk açtığımda direkt BIOS'a girip EXPO ve PBO'yu aktifleştirdim. Bir de birkaç ayar daha yaptım, fan ayarları gibi. Sistem olarak Ryzen 5 7500F güzel bir işlemci ve RX 9060 XT ile cuk oturacaktır. Ayrıca ileride ekran kartını değiştirmek isterseniz, üst segment kartlarla (9070 XT gibi) yine sorunsuz çalışacaktır.
Sadece 32 GB RAM yazmışsınız; markasını ve MHz'ini bilmediğim için pek yorum yapamayacağım, ama günümüzde 32 GB altında RAM kullanmak pek mantıklı değil. Sistem boştayken bile 10–11 GB RAM harcadığı olabiliyor, bu yüzden 32 GB güzel bir seçim.
Anakart olarak a serisi biraz sınırlı olabilir. AM5 soket olarak fiyat/performans açısından tercih edilebilir ama ben olsam almazdım; özellikle ileride overclock yapmak isterseniz, a serisi anakartlar bu konuda sizi üzecektir. Genellikle ya hiç overclock seçeneği bulunmaz ya da sadece PBO, Curve Optimizer gibi sınırlı seçenekler sunar. Yine de fiyat/performans açısından idare eder.
650W PSU yeterlidir, ancak ileride sistemi yükseltmeyi düşünüyorsanız PSU değiştirmeniz gerekebilir; ama çok kritik değil.
500 GB SSD yeterli olup olmayacağı tamamen kullanımınıza bağlıdır. Eğer okuma/yazma hızı iyiyse sorun yok. Ancak benim gibi her oyunu ve programı yükleyen biriyseniz 500 GB yetmeyebilir. Ben sistemi aldıktan iki hafta sonra 1 TB M.2 SSD'yi doldurdum; şu an yaklaşık 200 GB boş alan bıraktım, SSD'nin ömrü için. İleride en az 1 TB'lık bir SATA SSD almayı düşünüyorum.
EXPO'da endişelenecek bir durum yoktur. Sisteme asla donanımsal ya da fiziksel zarar vermez. En kötü senaryoda —ki muhtemelen asla yaşamayacaksınızdır— CMOS reset atarsınız(gayet basit ve zararsız bir işlem). BIOS'unuz güncel gelir. Sistemi açtığınızda Windows Update'e girip güncelleme yapmayı da unutmazsanız, driver'larınız da sorunsuz şekilde güncellenir. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
EXPO'da endişelenecek bir durum yoktur. Sisteme asla donanımsal ya da fiziksel zarar vermez. En kötü senaryoda —ki muhtemelen asla yaşamayacaksınızdır— CMOS reset atarsınız(gayet basit ve zararsız bir işlem). BIOS'unuz güncel gelir. Sistemi açtığınızda Windows Update'e girip güncelleme yapmayı da unutmazsanız, driver'larınız da sorunsuz şekilde güncellenir. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Rahatlıkla götürür. Sistem güzel; bundan 4-5 yıl sonra çıkacak olan AAA oyunları bile oynatacaktır diye düşünüyorum.
İtopya güvenilirdir, endişeniz olmasın. Her gün yüzlerce insan ürün satın alıyor; köklü bir firma denilebilir. İtopya'da tek sevmediğim yön, bazen biraz pahalı olması. İlk başta sistemi İtopya'dan alacaktım; ancak İncehesap'tan topladığımda daha ucuza geldiği için İncehesap'ı tercih etmiştim.