İtopya'dan gelecek olan hazır sistemin kurulumu nasıl yapılır?

TheHighFive

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,

İki gün önce, uzun araştırmalarım sonucunda Dark 9060XT sistemini sadece oyun oynamak amacıyla İtopya'dan satın aldım. Sistemi 32 GB RAM ile yükselttim ve klavye, mouse, monitör seti gibi tüm çevre birimlerini de edindim.

Hayatımda ilk kez internet üzerinden bu kadar yüksek bir fiyata sistem aldığım için bazı endişelerim var. İtopya'yı piyasada uzun zamandır bilinen ve güvenilir bir marka olduğu için tercih ettim.

Asıl sorunum şu: Bende kaygı ve paranoya teşhisi bulunuyor ve bu durum hayatımı zorlaştırıyor. Doktorumun tavsiyesi üzerine, biraz kafa dağıtmak amacıyla bu sistemi aldım. Ancak donanım bilgimin hiç olmaması beni yoruyor.

Sistemi montajlı sipariş ettim. Firmaların işlerini düzgün yapıp yapmayacağı, örneğin RAM'deki EXPO ayarını açıp açmayacakları veya düzgünce test edip etmeyecekleri konusunda büyük korkular yaşıyorum.

Ayrıca ekran kartımın sökülü geleceğini öğrendim. Bunu benim nasıl takacağım konusunda da endişeliyim. İtopya hakkında şikayetler görüyorum, ki büyük bir firmada şikayetlerin olması doğaldır; ancak genel anlamda sizce benim için bir sorun çıkar mı?

Tek istediğim, sistemi çalıştırıp oyun oynamak. Ne yazılımsal ne de donanımsal bir problem olsun istemiyorum. Tekrar kargolama gibi süreçler, hastalığımdan ötürü beynimi adeta cehenneme çevirir.

1. Garanti listesinde yazmaması çok da problem yaratacağını sanmam. Garanti listesine alınan RAM’ler, test edilip onaylanmış olanlardır. Listede olmaması, açmamanız gerektiği anlamına gelmez. Zaten dediğim gibi fiziksel olarak zarar görme ihtimali yoktur. EXPO sadece test edilmemiş olabilir, çoğu zaman da sorunsuz çalışır.

2. Valla ben öyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. Ben direkt aldım kartı taktım, güç kablosunu düzgünce bağladım, PSU’ya gücü verdim ve sistemi açtım. Performans modu veya sessiz mod gibi şeyler yalnızca VBIOS (ekran kartının BIOS’u) üzerinden fan hızlarını değiştirir.

3. İşlemcinize göre değişir ama acelesi olacağını sanmam. Zaten önümüz kış; sıcaklıkları HWMonitor üzerinden kontrol edersiniz. Duruma göre BIOS’tan fan eğrisini biraz daha agresif hâle getirebilirsiniz.

1. Garanti listesinde yazmaması çok da problem yaratacağını sanmam. Garanti listesine alınan RAM'ler, test edilip onaylanmış olanlardır. Listede olmaması, açmamanız gerektiği anlamına gelmez. Zaten dediğim gibi fiziksel olarak zarar görme ihtimali yoktur. EXPO sadece test edilmemiş olabilir, çoğu zaman da sorunsuz çalışır.
  2. Vallahi ben öyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. Ben direkt aldım kartı taktım, güç kablosunu düzgünce bağladım, PSU'ya gücü verdim ve sistemi açtım. Performans modu veya sessiz mod gibi şeyler yalnızca VBIOS (ekran kartının BIOS'u) üzerinden fan hızlarını değiştirir.
  3. İşlemcinize göre değişir ama acelesi olacağını sanmam. Zaten önümüz kış; sıcaklıkları HWMonitor üzerinden kontrol edersiniz. Duruma göre BIOS'tan fan eğrisini biraz daha agresif hâle getirebilirsiniz.

Hocam teşekkür ederim sağ olun o zaman EXPO açacağım seneye yaza kadar da sıcaklıklar çok artınca eğer işlemci çok ısınırsa yükseltme yaparım soğutucuda.

1. Garanti listesinde yazmaması çok da problem yaratacağını sanmam. Garanti listesine alınan RAM'ler, test edilip onaylanmış olanlardır. Listede olmaması, açmamanız gerektiği anlamına gelmez. Zaten dediğim gibi fiziksel olarak zarar görme ihtimali yoktur. EXPO sadece test edilmemiş olabilir, çoğu zaman da sorunsuz çalışır.
  2. Vallahi ben öyle bir şeyi ilk defa duyuyorum. Ben direkt aldım kartı taktım, güç kablosunu düzgünce bağladım, PSU'ya gücü verdim ve sistemi açtım. Performans modu veya sessiz mod gibi şeyler yalnızca VBIOS (ekran kartının BIOS'u) üzerinden fan hızlarını değiştirir.
  3. İşlemcinize göre değişir ama acelesi olacağını sanmam. Zaten önümüz kış; sıcaklıkları HWMonitor üzerinden kontrol edersiniz. Duruma göre BIOS'tan fan eğrisini biraz daha agresif hâle getirebilirsiniz.

Ve hocam sizce bu yeni aldığım sistem.
9060XT16 GB.
Ryzen 5 7500F
32 GB RAM
A620M anakart.
650W FSP PSU

Şu an güncel AAA oyunlarda ağır oyunlarda yüksek çözünürlük (1080-2K) yüksek ayarlarda 80-120 veya daha fazlası için ideal midir 4-5 sene boyunca rahatça bütün oyunları yüksek ayarlarda oynamak istiyorum araştırmamda bu sistem çok övüldü ve bütçem buna yetti çünkü monitör klavye zarar zurtta almam gerekti
Tek sıkıntı 500GB SSD değiştirmeyi unuttum ama onu da sorun etmiyorum 3-4 oyun yükler siler sonra başka oyunları yüklerim.

Her türlü oyunu oynatır; RX 9060 XT güçlü bir kart. Yaklaşık 1 aydır kullanıyorum ve gayet memnunum. ARK: Survival Evolved, Ghost of Tsushima, Forza Horizon 5, Assetto Corsa ve Far Cry Primal gibi birçok oyunu denedim. Hepsini 2K çözünürlükte, Ultra ayarlarda rahatlıkla oynayabildim.
Bu kartla 60–70 FPS altına düştüğüm tek oyun ARK: Survival Evolved oldu, sanırım bu da oyunun kötü optimizasyonundan kaynaklanıyor. Bunun dışında hiçbir yapay zeka yükseltme kullanmadan, en yüksek kenar yumuşatma ayarlarında Ghost of Tsushima gibi ağır bir oyunu bile 2K çözünürlükte Ultra ayarlarda rahatlıkla 75-80 FPS civarında oynayabiliyorum.

Ayrıca, belirgin bir fark gözlemlemediğim için FSR’yi Kalite modunda açıyorum; bu şekilde 110–120 FPS civarında, oldukça akıcı bir şekilde oynuyorum.

Her türlü oyunu oynatır; RX 9060 XT güçlü bir kart. Yaklaşık 1 aydır kullanıyorum ve gayet memnunum. Ark: Survival Evolved, Ghost of Tsushima, Forza Horizon 5, Assetto Corsa ve Far Cry Primal gibi birçok oyunu denedim. Hepsini 2K çözünürlükte, Ultra ayarlarda rahatlıkla oynayabildim.
Bu kartla 60–70 FPS altına düştüğüm tek oyun Ark: Survival Evolved oldu, sanırım bu da oyunun kötü optimizasyonundan kaynaklanıyor. Bunun dışında hiçbir yapay zeka yükseltme kullanmadan, en yüksek kenar yumuşatma ayarlarında Ghost of Tsushima gibi ağır bir oyunu bile 2K çözünürlükte Ultra ayarlarda rahatlıkla 75-80 FPS civarında oynayabiliyorum.

Ayrıca, belirgin bir fark gözlemlemediğim için FSR'yi kalite modunda açıyorum; bu şekilde 110–120 FPS civarında, oldukça akıcı bir şekilde oynuyorum.

Hocam teşekkür ederim peki siz EXPO açtınız mı ayrıca benim sistemi yorumlama yapar mısınız ileri dönük olarak sadece oyun amaçlı ve SSD'i hatam hakkında bilgilendirme yapabilir misiniz dediğim şekilde SSD kullanırsam bir sorun olur mu performans açısından.

Evet, sistemi ilk açtığımda direkt BIOS’a girip EXPO ve PBO’yu aktifleştirdim. Bir de birkaç ayar daha yaptım, fan ayarları gibi. Sistem olarak Ryzen 5 7500F güzel bir işlemci ve RX 9060 XT ile cuk oturacaktır. Ayrıca ileride ekran kartını değiştirmek isterseniz, üst segment kartlarla (9070 XT gibi) yine sorunsuz çalışacaktır.

Sadece 32 GB RAM yazmışsınız; markasını ve MHz’ini bilmediğim için pek yorum yapamayacağım, ama günümüzde 32 GB altında RAM kullanmak pek mantıklı değil. Sistem boştayken bile 10–11 GB RAM harcadığı olabiliyor, bu yüzden 32 GB güzel bir seçim.

Anakart olarak A serisi biraz sınırlı olabilir. AM5 soket olarak fiyat/performans açısından tercih edilebilir ama ben olsam almazdım; özellikle ileride overclock yapmak isterseniz, A serisi anakartlar bu konuda sizi üzecektir. Genellikle ya hiç overclock seçeneği bulunmaz ya da sadece PBO, Curve Optimizer gibi sınırlı seçenekler sunar. Yine de fiyat/performans açısından idare eder.

650 W PSU yeterlidir, ancak ileride sistemi yükseltmeyi düşünüyorsanız PSU değiştirmeniz gerekebilir; ama çok kritik değil.

500 GB SSD yeterli olup olmayacağı tamamen kullanımınıza bağlıdır. Eğer okuma/yazma hızı iyiyse sorun yok. Ancak benim gibi her oyunu ve programı yükleyen biriyseniz 500 GB yetmeyebilir. Ben sistemi aldıktan iki hafta sonra 1 TB M.2 SSD’yi doldurdum; şu an yaklaşık 200 GB boş alan bıraktım, SSD’nin ömrü için. İleride en az 1 TB’lık bir SATA SSD almayı düşünüyorum.

Evet, sistemi ilk açtığımda direkt BIOS'a girip EXPO ve PBO'yu aktifleştirdim. Bir de birkaç ayar daha yaptım, fan ayarları gibi. Sistem olarak Ryzen 5 7500F güzel bir işlemci ve RX 9060 XT ile cuk oturacaktır. Ayrıca ileride ekran kartını değiştirmek isterseniz, üst segment kartlarla (9070 XT gibi) yine sorunsuz çalışacaktır.

Sadece 32 GB RAM yazmışsınız; markasını ve MHz'ini bilmediğim için pek yorum yapamayacağım, ama günümüzde 32 GB altında RAM kullanmak pek mantıklı değil. Sistem boştayken bile 10–11 GB RAM harcadığı olabiliyor, bu yüzden 32 GB güzel bir seçim.

Anakart olarak a serisi biraz sınırlı olabilir. AM5 soket olarak fiyat/performans açısından tercih edilebilir ama ben olsam almazdım; özellikle ileride overclock yapmak isterseniz, a serisi anakartlar bu konuda sizi üzecektir. Genellikle ya hiç overclock seçeneği bulunmaz ya da sadece PBO, Curve Optimizer gibi sınırlı seçenekler sunar. Yine de fiyat/performans açısından idare eder.

650W PSU yeterlidir, ancak ileride sistemi yükseltmeyi düşünüyorsanız PSU değiştirmeniz gerekebilir; ama çok kritik değil.

500 GB SSD yeterli olup olmayacağı tamamen kullanımınıza bağlıdır. Eğer okuma/yazma hızı iyiyse sorun yok. Ancak benim gibi her oyunu ve programı yükleyen biriyseniz 500 GB yetmeyebilir. Ben sistemi aldıktan iki hafta sonra 1 TB M.2 SSD'yi doldurdum; şu an yaklaşık 200 GB boş alan bıraktım, SSD'nin ömrü için. İleride en az 1 TB'lık bir SATA SSD almayı düşünüyorum.

Hocam elinize sağlık teşekkür ederim RAM'ler 32 GB 6000MHz 38CL ama EXPO açarsam ve sorunla karşılarsam kapatmak istersem 4200 MHz çalışıyor ve asla overclock yapmayı düşünmüyorum bu tarz şeylerde pek anlamadığım için a serisi anakart seçtim bu durumda beni uzun süre 4-5 sene yüksek çözünürlüklü yüksek ayarlarda 80-120 FPS arası alırım 1080 de gibi zaten 2K da 60FPS alıyor her türlü sizde iyi olduğunu söylüyorsunuz içim rahat aslında oyun konusunda sorun asla yaşamam gibi donanımsal tek ve en büyük korkum EXPO ayarı yapmaya çalışırsam ve uyumsuzluk olursa bilgisayar bozulur ve geri gönderme işleriyle uğraşmak beni çok yorar ayrıca İtopya'nın sistemi adamakıllı test etmeyip alelade göndermesi ve bu yüzden ortaya çıkacak sorunlar ama müşteri hizmetleri Windows 11 deneme sürümü ve BIOS güncelleme driver güncelleme yapılıyor dedi.

EXPO’da endişelenecek bir durum yoktur. Sisteme asla donanımsal ya da fiziksel zarar vermez. En kötü senaryoda —ki muhtemelen asla yaşamayacaksınızdır— CMOS reset atarsınız(gayet basit ve zararsız bir işlem). BIOS’unuz güncel gelir. Sistemi açtığınızda Windows Update’e girip güncelleme yapmayı da unutmazsanız, driver’larınız da sorunsuz şekilde güncellenir. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

EXPO'da endişelenecek bir durum yoktur. Sisteme asla donanımsal ya da fiziksel zarar vermez. En kötü senaryoda —ki muhtemelen asla yaşamayacaksınızdır— CMOS reset atarsınız(gayet basit ve zararsız bir işlem). BIOS'unuz güncel gelir. Sistemi açtığınızda Windows Update'e girip güncelleme yapmayı da unutmazsanız, driver'larınız da sorunsuz şekilde güncellenir. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Hocam teşekkür ederim son olarak sistemi.
Beğendiniz mi istediğim gibi bütün oyunlar yüksek çözünürlük yüksek FPS oynar ve beni 4-5 sene götürür değil mi zaten 3-4 sene geçince illaki yükseltme yapacağım.

EXPO'da endişelenecek bir durum yoktur. Sisteme asla donanımsal ya da fiziksel zarar vermez. En kötü senaryoda —ki muhtemelen asla yaşamayacaksınızdır— CMOS reset atarsınız(gayet basit ve zararsız bir işlem). BIOS'unuz güncel gelir. Sistemi açtığınızda Windows Update'e girip güncelleme yapmayı da unutmazsanız, driver'larınız da sorunsuz şekilde güncellenir. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Hocam bir de affınıza sığınarak benim bu İtopya hakkındaki endişelerim yersiz midir istemsiz bayağı bir ürkütüyor beni bu kadar köklü bir firma neden işini düzgün yapmasın diye kendimi temkin ediyorum ama işte.

Rahatlıkla götürür. Sistem güzel; bundan 4-5 yıl sonra çıkacak olan AAA oyunları bile oynatacaktır diye düşünüyorum.

İtopya güvenilirdir, endişeniz olmasın. Her gün yüzlerce insan ürün satın alıyor; köklü bir firma denilebilir. İtopya’da tek sevmediğim yön, bazen biraz pahalı olması. İlk başta sistemi İtopya’dan alacaktım; ancak İncehesap’tan topladığımda daha ucuza geldiği için İncehesap’ı tercih etmiştim.

Rahatlıkla götürür. Sistem güzel; bundan 4-5 yıl sonra çıkacak olan AAA oyunları bile oynatacaktır diye düşünüyorum.

İtopya güvenilirdir, endişeniz olmasın. Her gün yüzlerce insan ürün satın alıyor; köklü bir firma denilebilir. İtopya'da tek sevmediğim yön, bazen biraz pahalı olması. İlk başta sistemi İtopya'dan alacaktım; ancak İncehesap'tan topladığımda daha ucuza geldiği için İncehesap'ı tercih etmiştim.

Hocam ilgi alakanız için teşekkür ederim iyi forumlar.

@Menemen54 hocam iyi akşamlar ben 1080p 180Hz bir monitör aldım cahilliğime verin şimdi 2K da 3 bin - 4 bin TL arası bir fark oluyordu bende o sırada gereksiz gördüm çünkü 1080p ile 1440 arasındaki farkı bilmiyorum bile indirimde aldım monitörü büyük bir hata mı bu çok mu kötü yaptım yoksa 1 sene kullanıp sonra 2K monitör mü alayım darboğaz falan olur mu yardımcı olur musun lütfen.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı