İyi, doğru ve insan

Hiçbir şey çözemezsiniz. Direkt Euthyphron ikilemi çakarım ortaya. :)
Iyi ve doğru, öznel olduğu vakit; ulaşacağımız, şu anda sahip olabileceğimizden öte değildir. Bu halde, ismi geçen kavramlara nesnel karşılık nasıl sağlanabilir?
Hata yapıyoruz çünkü bunların bir anda kararlaştırıldığını zannediyoruz. Konsensüs nedir? "tartışmalı bir konuda uzlaşılarak ulaşılan genel görüş birliği, uzlaşı, uzlaşım." anlamına gelir. Şimdi bunu aklımızda tutalım ve konuda ilerlemeye devam ederek basit bir çözüm yolu bulalım.

İyiliğin ve kötülüğün 2 dalda belirlendiğini düşünüyorum.
  1. Evrensel iyilik ve kötülük, anlayış.
  2. Toplumsal iyilik ve kötülük, anlayış.
Şimdi bunlara örnekler vereyim. En basitinden, birini öldürmek evrensel olarak kötüdür, birinin hayatını kurtarmak evrensel olarak iyidir. Bunları tam tersi olarak gören toplum neredeyse görülemez. Bunlar arasında insanlar bir şekilde konsensüs sağlamışlardır ve bu artık evrensel olarak böyledir.

Toplumsal olarak da mesela el hareketlerini örnek verebiliriz. Türkiye'de orta parmak hareketi karşındakine küfür ve hakaret etmek anlamına gelir, yani kötü bir davranıştır. Ama başka bir ülkede "afiyet olsun" demek de olabilir. O toplumda orta parmak çekmek iyi, hatta nazik bir davranıştır.

Bu tür genel ve insanlığı ilgilendiren konularda basit çözümler bulmak önemlidir.
Benim diyeceklerim budur. :)
İyinin karşılığı fayda
Patron 2 kişiden birine terfi verecek. Rakibimi kimsenin görmediği yerde öldürür ve cinayeti örtbas edersem tek terfi edilecek kişi ben olurum. Müthiş bir faydam var. Bu iyi mi, kötü mü?
 

Geri
Yukarı