Kafam çok karışık

hasan_salih

Centipat
Daha fazla  
Elektrik elektronik mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Bölüm beklediğimden kat kat daha zormuş onu fark ettim. İkinci üçüncü sınıf olduğumda kafamı derslerden kaldırmadığım bir hayat yaşamak istemiyorum. Çünkü üniversite dersleri her ne kadar zor da olsa seni hayata hazırlamıyor. Ben kendimi hayata da hazırlamak istiyorum. Kendime ekstra şeyler katmak istiyorum. Bölümüm Türkçe ve İngilizceyi kendim öğrenmem gerekiyor fakat buna kesinlikle zamanım olmayacak. Ülke şartları malum zaten. Ortalama bir mühendis 30000TL gibi maaşlarla çalışmaya başlıyor. (maaş konusunda iyimser davrandım.) Elektrik dersleri de zaten pek ilgimi çekmiyor. Ben aslında daha çok mühendis olduktan sonra yapabileceklerim için yazmıştım. Robot, drone gibi şeyler yapabilecek olmam bu bölümü çekici kılmıştı ama 4 sene boyunca sosyal hayattan, kendiini geliştirmekten tamamen kopup da sadece bu derslere çalışmak ne kadar mantıklı? Bunu sorguluyorum. Acaba diyorum... Çok geç olmadan endüstri mühendisliğine yatay geçiş mi yapsam? Hem dersleri daha kolay, hem de kendimi tanımak ve geliştirmek için daha fazla zaman ve imkanı var. Mühendislik bölümü okuyan/okumuş kişiler yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Dostum, disiplin dediğin her zaman ayakta kalmak değil düştüğünde tekrar kalmaktır.
Hayat zor, hayallerini başarman için gerekirse her şeyini feda etmen gerek.
Nerede mutlu olacaksan oraya git, balık tutarken mutlu oluyorsan balıkçı, ağaç keserken mutlu oluyorsan oduncu ol.

Çok güzel diyorsun fakat bilgisizim ve aksiyon alıp yanlış yapmaktan korkuyorum. Aynı şekilde olduğum yerde kalarak yanlış yapıyor olma ihtimalinden de korkuyorum.

Böyle bi' kafa yok. O zaman direkt işsiz kalacağın bölümlere geçiş yap. Takılacak zamanın olsun bolca. Ya da en iyisi hiç okuma tamamen özgürce takıl/dolaş. Ben de mühendisim, hiç de öyle kafamı derslerden kaldıramadığım olmadı. Üstelik Mekatronik Mühendisliği okudum 3 mühendislik dalının karışımı, hem makineden hem elektronikten hem de yazılımdan dersler aldık.

Söylediğin maaş aralığı başlangıç için doğru ama küçük bir firmada başlarsan böyle bir maaş alırsın. Maaş olayı tamamen senin kendini ne kadar geliştirdiğin ile alakalı. Bugün 90K'ya mühendis başlatan firmalar da var. @Muas'a hak veriyorum. Ne kadar ekmek o kadar köfte. Mühendislik okumayıp kendin bu alana da çalışabilirsin. Emin ol daha donanımlı çıkarsın ama diploman olmaz. Eğer birinin yanında/altında çalışacaksan diploma maalesef şart. Ama kendin firma açacak durumun varsa konu ayrı. Mühendislik okuduğun için değil, donanımlı mühendis olmak için kafanı kaldırmaman lazım. Onun da ekmeğini mezun olunca yersin.

Mezuniyet sonrası da ayrı konu, sanma ki yüksek maaş alıp takılacaksın. Evet yüksek maaş alabilirsin ama hangi meslekten olursan ol bir şey yapmaya pek vaktin olmayacak.

Dünyanın veya ülkenin 4-5 yıl sonra nereye gideceği belli değil, sana tavsiyem biraz bunu düşünmen ve bir süreliğine dersleri umursamayıp kendine zaman ayırman.

Elektrik elektronik mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Bölüm beklediğimden kat kat daha zormuş onu fark ettim. İkinci üçüncü sınıf olduğumda kafamı derslerden kaldırmadığım bir hayat yaşamak istemiyorum.

Bölümüm Türkçe ve İngilizceyi kendim öğrenmem gerekiyor fakat buna kesinlikle zamanım olmayacak.
Sadece şu yazdıklarınıza bakaraktan; yanlış, acele ve dar bir bakış açısıyla düşündüğünüzü anlamak zor değil. Evet, Elektrik-Elektronik mühendisliği, mühendislikler arasında en zorlarından biridir. Ama öyle kafanızı dersten kaldırmayacak bir şey olmayacak. Daha yolun başındayken biraz sabretseniz nasıl olur? Liseden üniversiteye geçişte illa ki afallama olur. Diğer önceliklerinizi azaltıp biraz derslere odaklanmaya ne dersiniz?

İngilizce öğrenmeye vaktinizin olmayacak olduğunu düşünmeniz yine saçmalıktan ibaret.

Elektrik - Elektronik mühendisliğinde yönelebileceğiniz alanlar düşündüğünüzden çok daha fazla. Olay LED yakıp söndürmekten ibaret değil. İlerleyen dönemlerde seçmeli derslerle tanırsınız yavaştan.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bir şey eklemem gerekiyor. Bakış açılarımız biraz farklı. Çünkü, aslında ben ömrümü birilerinin emri altında sabit bir maaşla geçirmeyi istemiyorum. İsteğim; kimseden emir almamak, kimsenin milyonlar kazanmasında rol oynayan bir piyon olmamak. Bu yüzden bu söylediklerim size belki de hayalperestçe geliyor ama kesinlikle bunu istiyorum. Bence 40-50 bin TL (ya da 100bin, her neyse) karşılığında zamanımızı, hayallerimizi, hobilerimizi, mutluluğumuzu, kısacası tüm hayatımızı satmak çok da mantıklı bir şey değil.

Şimdi diyeceksiniz ki "kardeşim ne uğraşıyorsun üniversiteyle falan, git ne istiyorsan onu yap o zaman". Haklısınız da. Fakat kendi işini kurabilmenin, hayallerine ulaşabilmenin bir garantisi yok. Ve bu yolda düştüğüm zaman elim boş kalmaması için de nefret etmeden yapabileceğim bir mesleğe ihtiyacım var çünkü zengin bir ailem falan da yok, günümüz şartlarında üniversite mezunlarının bile iş garantisi yokken benim üniversite okumamam da cahilce olur. Bu yüzden böyle dertleniyorum.

(Kimseye anlatmamıştım bunları. Ufaktan içimi dökmüş gibi oldum. Zamanınızı aldığım için kusura bakmayın. )

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bir şey eklemem gerekiyor. Bakış açılarımız biraz farklı. Çünkü, aslında ben ömrümü birilerinin emri altında sabit bir maaşla geçirmeyi istemiyorum. İsteğim; kimseden emir almamak, kimsenin milyonlar kazanmasında rol oynayan bir piyon olmamak. Bu yüzden bu söylediklerim size belki de hayalperestçe geliyor ama kesinlikle bunu istiyorum. Bence 40-50 bin TL (ya da 100bin, her neyse) karşılığında zamanımızı, hayallerimizi, hobilerimizi, mutluluğumuzu, kısacası tüm hayatımızı satmak çok da mantıklı bir şey değil.

Şimdi diyeceksiniz ki "kardeşim ne uğraşıyorsun üniversiteyle falan, git ne istiyorsan onu yap o zaman". Haklısınız da. Fakat kendi işini kurabilmenin, hayallerine ulaşabilmenin bir garantisi yok. Ve bu yolda düştüğüm zaman elim boş kalmaması için de nefret etmeden yapabileceğim bir mesleğe ihtiyacım var çünkü zengin bir ailem falan da yok, günümüz şartlarında üniversite mezunlarının bile iş garantisi yokken benim üniversite okumamam da cahilce olur. Bu yüzden böyle dertleniyorum.

(Kimseye anlatmamıştım bunları. Ufaktan içimi dökmüş gibi oldum. Zamanınızı aldığım için kusura bakmayın. )
Tam da bu yüzden yazdım yazdıklarımı. Ben 7 yıl insanların yanında çalıştım, tam olarak dediğin gibi kendini, zamanını ve hayallerini maaş diye biçilen değere satıyorsun. Ama yapacak bir şey yok düzen böyle. Bu süreçte boş zamanlarında ne yapmak istiyorsan onu yapabiliyorsun ve para da kazanıyorsun ama hepsinden önemlisi öğreniyor ve tecrübe kazanıyorsun. Sonra çıkıp kendi işini yapmaya başlayabilmek için. Ben de tam olarak bu sene buna niyetlendim ve istifa ettim mesela. Ha olur, olmaz ayrı konu. Olmazsa bir kaybım yok, şansımı denemiş olacağım ve bu da bir tecrübe ama olursa... Tüm hayaller gerçek olur :)

Bu sebeple seveceğin meslek neyse ona geçiş yap elbette ama zamanım kalmaz bilmem ne diye düşünme. Ben ta lisedeyken bu zamanların hayalini kuruyordum ve şimdi çok yakınım. Sen de öyle düşün, çok ileriyi hedefleyen bir planın adımları bunlar. Seveceğin bölümü oku ki hayallerin gerçekleşmezse pişman olmadan en azından o mesleği icra edebil. Eğer okurken zamanım kalmaz, takılamam falan diye düşünürsen zaten baştan patladın, hiç büyük hayaller kurma yani.

Unutmamak lazım, başarabilen kesim çok çok az. Kolay olsa herkes yapardı zaten. Bırak millet takılsın onlar sürünürken ve geçmişlerine pişmanlıkla bakarken de sen takılıyor olacaksın :)

Tam da bu yüzden yazdım yazdıklarımı. Ben 7 yıl insanların yanında çalıştım, tam olarak dediğin gibi kendini, zamanını ve hayallerini maaş diye biçilen değere satıyorsun. Ama yapacak bir şey yok düzen böyle. Bu süreçte boş zamanlarında ne yapmak istiyorsan onu yapabiliyorsun ve para da kazanıyorsun ama hepsinden önemlisi öğreniyor ve tecrübe kazanıyorsun. Sonra çıkıp kendi işini yapmaya başlayabilmek için. Ben de tam olarak bu sene buna niyetlendim ve istifa ettim mesela. Ha olur, olmaz ayrı konu. Olmazsa bir kaybım yok, şansımı denemiş olacağım ve bu da bir tecrübe ama olursa... Tüm hayaller gerçek olur :)

Bu sebeple seveceğin meslek neyse ona geçiş yap elbette ama zamanım kalmaz bilmem ne diye düşünme. Ben ta lisedeyken bu zamanların hayalini kuruyordum ve şimdi çok yakınım. Sen de öyle düşün, çok ileriyi hedefleyen bir planın adımları bunlar. Seveceğin bölümü oku ki hayallerin gerçekleşmezse pişman olmadan en azından o mesleği icra edebil. Eğer okurken zamanım kalmaz, takılamam falan diye düşünürsen zaten baştan patladın, hiç büyük hayaller kurma yani.

Unutmamak lazım, başarabilen kesim çok çok az. Kolay olsa herkes yapardı zaten. Bırak millet takılsın onlar sürünürken ve geçmişlerine pişmanlıkla bakarken de sen takılıyor olacaksın :)

Amacımın takılmak, gezmek, tozmak olmadığını az çok anlamışsınızdır zaten. zamanı kendimi gelişitirebilmek için istiyorum. Aynı yolun yolcusuyuz (siz tabii ki de benden çok öndesiniz.) Amacımız pişman olmayacağımız bir hayat yaşamak. Söyledikeriniz de kafamda bir şeylerin yerine oturmasında yardımcı oldu. Haftaya vizelerim var. Vizelerden sonra endüstri mühendisliği ile elektrik elektroniği derinlemesine karşılaştırıp objektif bir karar vermeyi düşünüyorum. Hakkımızda hayırlısı. Size de işlerinizde başarılar dilerim hocam. Tekrardan çok teşekkür ederim :)

Amacımın takılmak, gezmek, tozmak olmadığını az çok anlamışsınızdır zaten. Aynı yolun yolcusuyuz (siz tabii ki de benden çok öndesiniz.) Amacımız pişman olmayacağımız bir hayat yaşamak. Söyledikeriniz de kafamda bir şeylerin yerine oturmasında yardımcı oldu. Haftaya vizelerim var. Vizelerden sonra endüstri mühendisliği ile elektrik elektroniği derinlemesine karşılaştırıp objektif bir karar vermeyi düşünüyorum. Hakkımızda hayırlısı. Size de işlerinizde başarılar dilerim hocam. Tekrardan çok teşekkür ederim :)
Rica ederim, ben de iyi dileklerin için teşekkür ederim.

Sana bir ipucu daha vermek isterim müsaadenle: Kıyasladığın 2 bölüm biraz işin neresinde olacağın ile alakalı. Mesela elektronik kartlar tasarlamak, yazılımlar yazmak yani işin tasarım tarafında bulunmak istiyorsan makine, elektrik-elektronik, yazılım, bilgisayar, mekatronik gibi mühendisliklerde kalman mantıklı. Ama işin biraz daha yönetim, kontrol, düzenleme taraflarında olmak istiyorsan endüstri mühendisliği daha makul. Kendin de araştırırken farkedeceksindir zaten. Ben sadece başlamana yardımcı olması açısından söylemek istedim.

Umarım aradığını bulursun. Başarılar! :)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı