Kasa temizliği sonrası CPU kullanım değeri %100

Acaba işlemci kullanımı %100 iken MSI Afterburner ile CPU saat hızına bakabilir misiniz? Düşük saat hızlarında takılı kalmış olabilir. Bu gördüğünüz düşük sıcaklıkları da açıklar.

Ekran görüntüsünü bırakıyorum. Hatırlatayım, işlemci i5 6500. 798 değeri işlemci saatine ait.

Bir sorum sormak istiyorum. Ekran görüntüsünde gözüken işlemci saati bir çekirdeğin saatini gösteriyor ise doğru. Çünkü 4 çekirdek 3.2 GHz eder. Ama toplam hızını gösteriyorsa büyük bir performans kaybı olur. Yanlış mıyım?

6.png

Ekran görüntüsünü bırakıyorum. Hatırlatayım, işlemci i5 6500. 798 değeri işlemci saatine ait.

Bir sorum sormak istiyorum. Ekran görüntüsünde gözüken işlemci saati bir çekirdeğin saatini gösteriyor ise doğru. Çünkü 4 çekirdek 3.2 GHz eder. Ama toplam hızını gösteriyorsa büyük bir performans kaybı olur. Yanlış mıyım?

Eki Görüntüle 573647

Çekirdekleri MSI afterburnereden ayrı ayrı seçebilirsiniz fakat sizde sadece CPU yazdığı için hepsinin ortalamasını alanı seçmişsiniz yani toplama olmaz. Zaten bütün çekirdeklerin aşağı yukarı 3.2 GHz görmesi gerek ayrı ayrı seçseniz bile. Demek ki işlemcinizin yavaş olmasının ve derecelerin düşük olmasının nedeni 800 MHz'de takılı kalmasıymış. Bu sorunu yaşayan insanlar daha önce gördüm internetten araştırma yapın bende bir şeyler bulmaya çalışacağım.

Ek: ThrottleStop programı indirip ile sınırlar (limits) bölümüne bakabilir misiniz acaba.
Limits.png

Son düzenleme:
Çekirdekleri MSI afterburnereden ayrı ayrı seçebilirsiniz fakat sizde sadece CPU yazdığı için hepsinin ortalamasını alanı seçmişsiniz yani toplama olmaz. Zaten bütün çekirdeklerin aşağı yukarı 3.2 GHz görmesi gerek ayrı ayrı seçseniz bile. Demek ki işlemcinizin yavaş olmasının ve derecelerin düşük olmasının nedeni 800 MHz'de takılı kalmasıymış. Bu sorunu yaşayan insanlar daha önce gördüm internetten araştırma yapın bende bir şeyler bulmaya çalışacağım.

Ek: ThrottleStop programı indirip ile sınırlar (limits) bölümüne bakabilir misiniz acaba.Eki Görüntüle 573816

Programı indirdim. Limits kısmını ekran görüntüsü olarak bırakıyorum.

7.png

Programı indirdim. Limits kısmını ekran görüntüsü olarak bırakıyorum.

Eki Görüntüle 573909

Orada stres testi var TS bench diye. Oraya girip 64M yazan yeri 1024M yapıp sol alta ki başlata basın bitmesini bekleyin sonra limitsin resmini atın. Boştayken bir şey göstermez genelde.

EK: birde stres testi sırasında ekran görüntüsü alabilir misiniz ek olarak.

Son düzenleme:
Orada stres testi var TS bench diye. Oraya girip 64M yazan yeri 1024M yapıp sol alta ki başlata basın bitmesini bekleyin sonra limitsin resmini atın. Boştayken bir şey göstermez genelde.

EK: birde stres testi sırasında ekran görüntüsü alabilir misiniz ek olarak.

İşlem sırasında aldığım ekran görüntüsü:

8.png

İşlem sonucunda aldığım ekran görüntüsü:

9.png

Hocam işlem sırasındakine limits koymamışınızda sorun yok. BD PROCHOT yazmasının iki nedeni olabilir sizin durumunuzda. 1. si yanlışlıkla temizlerken sensörü bozmuş olabilirsiniz. Isı sensörü sürekli yanlış bilgi veriyor, sonuç olarak da cihaz sürekli ısınıyormuş gibi görünüyor ve ısıyı düşürmek için en düşük saat hızını görüyorsunuz. 2. si gerçekten bir yerde ısınma olabilir. HW monitör adlı programı indirin ve stres testi sırasında herhangi bir ısınan parça var mı tek tek atlamadan bakın. Varsa zaten büyük olasılıkla nedeni o dur. Eğer yoksa kendi sorumluluğunuz altında ThrottleStop'tan BD PROCHOT'u devre dışı bırakabilirsiniz. Tavsiye etmeyen kişiler gördüm ancak bende devre dışı iken herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Eğer sensör bozulduysa belki bu tek seçeneğiniz olabilir. Ben uzman değilim onu da eklemek isterim.

TMPIN5 değeri 127 derece, TMPIN8 değeri 0 derece gözüküyordu. Bunları da ufak bir araştırmayla herhangi bir bağlantısı olmadığından en düşük ve en yüksek değerleri gösterdiğini öğrendim. Sıcaklıklarda herhangi bir sorun yok. İşlemci hala düşük saat hızında çalışıyor. BD PROCHOT'u devre dışı bırakmak istemiyorum açıkçası. Normalin dışında bir şeye geçmek beni hem tedirgin hem de rahatsız ediyor ki hiç denemedim sorunu çözüp çözmeyeceğini. Öte yandan donanımsal bir sıkıntı olabilecek olması beni tedirgin ediyor. Hala çözebilmiş değilim. Ayrıca görev yöneticisinden baktığımda da işlemci 0.79 GHz değerinde çalışıyor gözükmekte.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı