Çözüldü Kasanın fan LED'leri yanıp sönüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Powerlife

Decapat
Daha fazla  
Dostlar selam. Daha iyi anlaşılması için bir video bırakıyorum konu içerisine. Bilgisi olan arkadaşların desteğini rica ediyorum.
Bu konuyu çözümleyebilirsem çok sevineceğim çünkü çalışırken dikkatimi çok dağıtıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çözüm
Kontrolcü gücü PSU'dan alır. Fanların zaten PWM değil yani yavaşlama veya hızlanma özelliği yok. Kasayı açtığında çalışır, kapadığında durur, hep tam hızda çalışır. Bu nedenle ana karta bağlamadan direkt kontrolcü ile fanlarını kullanmaya dem edebilirsin. Hatta sistemin çok ısınmıyorsa fazla toz da çekmemesi ve fanları da çok yormamak adına kontrolcüdeki LOW modunda da çalıştırabilirsin.

Dilersen daha pahalı modelleri de var kumandalı falan. Eğer dersen ki ilerde adreslenebilir fan veya çeşitli ürünler de alırım, hem argb hem de fan kontrolcü bir arada olanları da var.

Hatta direkt sen bunu al. Ana kartına hiç bir şey bağlamana gerek kalmadan (işlemci soğutucu fanı hariç) bu kontrolcü ile hem rgb hem fanları kontrol edersin kumandayla.
Fanlarınızın modeli nedir? Bu ürün biraz üst düzey kaçabilir. Gereksiz pahalı yani belki fanlarınızın toplam maliyetinden bile pahalı diyebilirim. Fanlarınızın güç veya rgb kabloları varsa bir fotoğrafını çekip atarsanız uygun bir kontrolcü bulabiliriz. Çünkü 5 6 çeşit fan kablo ve bağlantı türü var.

1678203558152-png.1693547

Şu kısma montele bence. Alt kısım kablolardan çok karışık. Plaka derken işte o işlemci arkasındaki plakadan bahsediyorum. HDD veya SSD nen varsa işte ona montele önce, sonra da onu gerektiği şekilde kasaya montele. Sonra da kablo bağlantıları.

1678203558152-png.1693547

Şu kısma montele bence. Alt kısım kablolardan çok karışık. Plaka derken işte o işlemci arkasındaki plakadan bahsediyorum. HDD veya SSD nen varsa işte ona montele önce, sonra da onu gerektiği şekilde kasaya montele. Sonra da kablo bağlantıları.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Merhaba bu şekilde durum.

Aslında tahminime yakın bir durum olmuş. Şimdi öndeki üçlüden bir fanın arızalı olduğundan şüpheliyim. Öndeki fanlar da zincirleme şeklinde birbirine bağlıdır. Oradan üstteki fandan başlayıp Sadece tek birini çıkarıp diğerleri çalışacak şekilde her birini kontrol et. Arızalı olanı bulduğunda diğer tüm fanların arızalı olan takılı olmadığında normal yandığını göreceksin.

Aslında tahminime yakın bir durum olmuş. Şimdi öndeki üçlüden bir fanın arızalı olduğundan şüpheliyim. Öndeki fanlar da zincirleme şeklinde birbirine bağlıdır. Oradan üstteki fandan başlayıp sadece tek birini çıkarıp diğerleri çalışacak şekilde her birini kontrol et. Arızalı olanı bulduğunda diğer tüm fanların arızalı olan takılı olmadığında normal yandığını göreceksin.

Bir arkadaşım şunu dedi fan dönüştürücü kullanıp direkt PSU'ya bağlayalım besleme sorunu var gibi dedi. Güç PSU'dan alınsın bence dedi. Sizce bununla alakalıda bir durum olabilir mi? Dediğinizide deneyeceğim elbette.

Dediği doğru olabilir çünkü ledler için de kanatlar için de tek bir güç kablosu var fanlarda. Ledler de aynı yerden güç çektiği için fazla zorluyor olabilir ama bunu şu nedenle elemiştim, son iki aydır oluyor demişsin. Yani daha önce sorun yoktu. Ben de fanlardan birinin yarattığı arıza veya kısa devre gibi bir durumun tüm fanlar birbirine bağlı olduğundan hepsini etkilediğini düşünüyorum.

Eğer fan kontrolcü düşünürsen şu model fanlarına uyumlu olacaktır:

Dediği doğru olabilir çünkü LED'ler için de kanatlar için de tek bir güç kablosu var fanlarda. LED'ler de aynı yerden güç çektiği için fazla zorluyor olabilir ama bunu şu nedenle elemiştim, son iki aydır oluyor demişsin. Yani daha önce sorun yoktu. Ben de fanlardan birinin yarattığı arıza veya kısa devre gibi bir durumun tüm fanlar birbirine bağlı olduğundan hepsini etkilediğini düşünüyorum.

Eğer fan kontrolcü düşünürsen şu model fanlarına uyumlu olacaktır:

Hocam yok sistem 2 haftalık daha. İlk etaplarda yine oluyordu ama bu kadar sık değildi. Son birkaç gündür sık sık oluyor. Dediğiniz gibi yapıp FAN çoklayıcı mı alayım?

O zaman kontrolcüyü alıp deneyebilirsin. Normalde anakart 4 fanı rahat kaldırır yek bir girişten ama işin içine RGB'ler de girince demek ki yetersiz kalıyor.

Bu kontrolcü gücünü PSU'dan mı alacak 4 pin olan kısımı PSU'ya mı bağlamam gerekiyor? Yani anakart üzerinde ki fan giriş yuvasını bir tek arka fan için bırakacağım ön tarafları çoklayıcı ile PSU'dan alacak doğru mudur? Ürün sorularında cevap olarak anakarta takılıyor gibi bir şey demişler kafamı karıştırdı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı