Kendimi nasıl tanır ve geliştiririm?

UmkuT

Kilopat
Katılım
17 Eylül 2015
Mesajlar
617
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Bilgisayar Programcılığı | Muhasebe | Lojistik
Arkadaşlar uzun zamandır biraz boşlukta gibi bir şeydim. Güzel bir işim vardı iyi bir maaş derken bir anda işten çıkarıldım. Her neyse bu bende bir sorgulama döngüsüne soktu. Şu an 24 yaşındayım ve geçmişime baktığımda bir şeyler başardığımı kendimi bir konuda eğittiğimi göremedim. Bu bende büyük bir üzüntüye yol açtı.

Şu sıralar kendimi geliştirmek daha etkin bir birey olma arzusu güçlendi. Bunu nasıl yapacağımı tam olarak bilmiyorum. Nasıl bir insan olmalıyım bu tür şeyleri bir türlü karar veremiyorum. Geçmişe baktığım zaman kendime cidden bir şey katmamışım diyorum. Günümüzde bir insanın başarılı olması bana çok zor geliyor. Başarılı olmak için olduğunuz insanı bir kenara bırakıp farklı bir karaktere bürünüp işlerinizi öyle halletmeniz gerektiğini söylüyor fakat bu sefer de bir insan başarı için karakterini bir kenara bırakması ne kadar doğru? sorusu aklıma geliyor. Ayrıca bir gün oturuyorum ve kendimi şura da geliştireyim diyorum ve bir bakıyorum tonla istek ve hedef hazırlamışım. Bunları görünce iyice ne kadar çok şey yapmam lazım hayatta bunların hiç birisini yapamam diyorum.

Kısacası her şeye sıfırdan başlayacak bir insan için ne önerirsiniz? Şu an kafamın için tam bir düşünce kaosu var diyebiliriz :)
 
Emeklemeden yürüyemezsin, yürümeden koşamazsın. Harfleri bilmeden hece yapamazsın, hece yapmayı bilmeden cümle yazamazsın. Her şeyin bir sırası, zamanı vardır. Bir yola çıkıyorsan, bunun gerekliliklerini bilerek ve kendini hazırlayarak çıkacaksın.

Kariyerinde çok başarılı, öz abim olarak gördüğüm bir pilot abimiz var. Çocukken bisikletim yoktu ama ben pilot olmak istiyordum derdi hep. Şu an kendisi milyon dolarlık uçakların kaptanlığını yapıyor. Önümüze çıkan maddi/manevi sorunlar hep olacaktır, hayat sonuçta bu. Sürekli düz bir doğrultusu yok. İnişli çıkışlı zamanları her daim olacak.

Başarılı olmak, rakip elemek ise çok kolay. Çünkü tüm bu dediklerimi kavrayıp, hayatına uygulayan sayısı o kadar az ki bunu sen de bir şeyleri başardığında, milleti solladığında farkına varıyorsun :) Walter White'in dediği gibi, bilgi güçtür. Öğrenmenin, kendini geliştirmenin, genel kültür edinmenin sonu ve yaşı yok.

Ben her konudan azcık da olsa bilirim, anlamaya, öğrenmeye çalışırım. Çünkü biliyorum ki işime yarıyor/yarayacak bir gün.

Ve en önemlisi de, ne yaparsan yap hiçbir zaman karakterinden, iş ahlakından, dürüstlüğünden ve şerefinden ödün verme. Bazı şeyler kullanıp atılamaz.
 
Son düzenleme:
Benim kafama takılan daha çok yaşamdan nasıl zevk alırım. Yani böyle bir insan görürsünüz ya bir hayali olur ve ona doğru gider. Ben nasıl böyle bir amaç edinirim.

@Jira tavsiye için teşekkürler. Asıl önemli olan işte o aşamalarda pes etmemek bunu bir başarabilsem zaten başarıya ulaşacağım.
 
ani böyle bir insan görürsünüz ya bir hayali olur ve ona doğru gider. Ben nasıl böyle bir amaç edinirim.
İşte burada iş sana düşüyor. Sonuçta ben senin içini, zihnini ve yapmak istediklerini bilemem. Kendine yaşam enerjisi verecek bir uğraş bulman lazım. Bununla uğraşırken hayatın daha yaşanılabilir geldiğini kendin de hisseceksin.

Bir de David Burns'un İyi Hissetmek adlı kitabı okuyabilirsin. Bu tarz düşüncelere girenlere öneriyorum.
 
Benim kafama takılan daha çok yaşamdan nasıl zevk alırım. Yani böyle bir insan görürsünüz ya bir hayali olur ve ona doğru gider. Ben nasıl böyle bir amaç edinirim.

@Jira tavsiye için teşekkürler. Asıl önemli olan işte o aşamalarda pes etmemek bunu bir başarabilsem zaten başarıya ulaşacağım.
Bunu bulmanın en iyi yolu denemek. Olabildiğince çeşitli alanlar konusunda bilgi edinmeye çalışmak, hangisinin hayatını üzerine kuracağın o alan olduğunu bulmanın en iyi yolu.
 
Emeklemeden yürüyemezsin, yürümeden koşamazsın. Harfleri bilmeden hece yapamazsın, hece yapmayı bilmeden cümle yazamazsın. Her şeyin bir sırası, zamanı vardır. Bir yola çıkıyorsan, bunun gerekliliklerini bilerek ve kendini hazırlayarak çıkacaksın.
Bu giriş beni çok fena etkiledi ve köküne kadar haklısınız.

Konu sahibi arkadaşa önerim şu: Biraz kendi kendinize konuşarak, kendinizi tanımanızı öneririm ve sonra planlarınızı yapmanız, sizi kendinize getirecektir.
 
Gelişim bir süreçtir, parçadan bütüne gitmek gerekir. Kısacası yapabileceğin, mantık çerçevesi içerisinde olan hedefler koymalısın kendine. En basitinden, kendini rahat bir şekilde tanıtabilmek ilk basamağın olsun.
Ayrıca selam almak önemlidir, memleket ''pisipisikopat'' kaynıyor.
 

Dosya Ekleri

  • indir.jpg
    indir.jpg
    12,6 KB · Görüntüleme: 38
Herkese teşekkürler. Sanırım sevdiğim konuların üstüne gideceğim.
 
Zararın neresinden dönerseniz kârdır, geçmişe daha fazla takılırsanız önünüze bakamayacaksınız. Planlama her zaman önemlidir, bir işe kalkışmadan önce mutlaka o iş sırasında olacakları ve sonuçlarını hesaplamalısınız. Yaptığınız hesapların tamamı veya hiçbiri tutmayabilir. Önemli olan, böyle bir olayı tecrübe etmeniz ve ileride de bu tecrübelerinizden yola çıkarak çözüm geliştirmenizdir. Örneğin matematik öğretmenlerinin hızlı soru çözebilmelerinin sebebi sadece eğitim değildir, öğrenim hayatında edindikleri tecrübeleri meslek hayatına geçirmelerinin de oldukça etkisi vardır.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı