Kioxia Exceria G2 1TB alınır mı?

Bu arada sağlığın kaç olduğunun bir önemi yok. %0 olsa bile kullanmaya devam edebilirsin.

Hocam SSD kafayı yiyor, bazen 20 GB boş yer gözüküyor, bazen 200 MB'a düşüyor, bazen 30'lara çıkıyor. Dün 40GB civarı oyun silmeme rağmen şu an 15GB boş gözüküyor. Herhangi bir yerden indirme yapmadı, güncelleme vs. de olmadı. Sürekli boş alan değişiyor.

Şu da bir seçenek.

En azından Kingston NV2 ve Samsung 980 modellerinden daha üstündür.

Bunun benim attığım linkteki üründen farkı nedir hocam?
 
Orası tabii ki öyle ancak aynı modelin 500GB versiyonunu kullanıyorum ve 2.5 sene kullanımdan sonra %15'lere düştü sağlığı. Bu kadar erken düşmemesi gerektiğini düşünüyorum. Benim kullanımımla da alakalı olabilir tabii, 500GB yetmediği için sürekli HDD'den SSD'ye, SSD'den HDD'ye oyun taşıdım, bu da epey düşürmüş olabilir. 1TB olacağı için aynı şeyi yapmama gerek kalmayacak ancak umarım 3-4 yıl civarı götürür.

Yazdığın TB göre değişir hocam. Ancak evet düşüş fazla yaşanmış. Fiyata göre alınabilecek bir ürün. Eğer daha kaliteli ve hızlı bir SSD istiyorsanız mecburen fiyat arttırımına veya kampanya gibi durumları bekleyeceksiniz. Onda da biraz sıkıntılı bir durum.
 
Sizin attığınız linkteki DRAM'li mi yani anlayamadım? Bir de DRAM'li olması ne gibi avantaj sağlar?

Exceria (+DRAM)
Exceria G2 (+DRAM)

Exceria Plus (+DRAM)
Exceria Plus G2 (+DRAM)
Exceria Plus G3 (-DRAM)

Exceria Pro (+DRAM)

Burada düz model alt sınıf, Plus orta, pro üst modeller. Şimdi sen ikinci sıradakinin linkini verdin. Aynısının 500 GB olanı var dediğine göre sendeki G2 değil ilk sürüm. Çünkü Exceria G2'de 500 GB seçeneği yok. Benim linkini verdiğim "Exceria Plus" oluyor. Bu orta sınıfın yeni üyesi olan G3 sürümü ve Pro olan en alttaki Gen 4 destekler. Ancak Plus G3, Pro olana görece yavaştır ve DRAM önbelleği yoktur.

Not: G2 ve G3 jenerasyonu gösteriyor. Ciddi farklar yok. Plus G3 hariç. Çünkü onda DRAM desteği olmayan Gen 4 kontrolcüye geçilmiş.

Not2: DRAM bir tür önbellektir. NAND yongaların içindeki SLC, psödö-SLC önbellekleri kadar olmasa da yük altında performansın korunmasına ve uzun ömürlülüğe katkı sağlar. Bu yüzden işletim sistemi kurup sistem diski yapacak olanlara DRAM'li tavsiye ediliyor genelde. DRAM olmayanlarda HMB özelliği vardır. Sistemin RAM'inden küçük bir parça ayırır. Normal DRAM kadar etkili değildir. Bana kalırsa DRAM olması çok elzem değildir. Yeter ki NAND yonga QLC falan olmasın.

Not3: Exceria G2 1 TB olanı yaklaşık dokuz aydır, Exceria Pro 1 TB olanı da beş gündür kullanıyorum. İkisinin de yük altında aşırı sıcak çalışması gibi birer olumsuz ortak yönü var. Onun dışında memnunun. Sorun olursa cevaplarım. Herhangi birisini alacaksan ve anakartta dahili soğutucu yoksa Dark M.2 soğutucunu tavsiye ederim. Ucuz ve bunları dizginlemeye yetiyor.
 
Orası tabii ki öyle ancak aynı modelin 500GB versiyonunu kullanıyorum ve 2.5 sene kullanımdan sonra %15'lere düştü sağlığı. Bu kadar erken düşmemesi gerektiğini düşünüyorum. Benim kullanımımla da alakalı olabilir tabii, 500GB yetmediği için sürekli HDD'den SSD'ye, SSD'den HDD'ye oyun taşıdım, bu da epey düşürmüş olabilir. 1TB olacağı için aynı şeyi yapmama gerek kalmayacak ancak umarım 3-4 yıl civarı götürür.

2.5 %15 biraz fazla gibi. Corsair MP510 diske toplam çalışma süresi 17983 saat içerisinde 85699 GB veri yazma ve 47333 GB veri okuma yapmışım. Sağlık %64. 4 senelik disk. 4 sene her gün aynı miktarda veri yazdığımı varsayarsak günlük ortalama 60GB'a yakın veri yazılmış. Bilmiyorum belki de siz bundan çok çok daha fazla veri yaz sil yapmış olabilirsiniz. Sağlık her şey demek olmayabilir ama yine de 2.5 sene %15 kötü.
 
PCI-e 4.0 destekliyor tüm H610 çipsetler. Depolama için mi kullanacaksın ana diskmi yapacaksın?
Hocam emin misiniz desteklediğine?
1711770392447.png


1 x M.2 2280 (PCIe 3.0 x4 & SATA modları) şeklinde belirtmişler. Bende de H610M-A D4 var. Bende de PCIe 3.0.
 
Önemli işlerin yapıldığı, yüke sokulan bir ssd olacaksa dram + soğutucu blok olmasında fayda var. Soğutucu blok 200 TL civarı bulunuyor.

Yeni aldığım ssdnin soğutuculu olanı da 200 TL farkla satılıyordu.
 
Aynı ürünü kullanıyorum, 1 seneden fazla oldu sağlık %95. Performans olarak ta yeterli, süper hızlı değil ama benim de süper hızlara ihtiyacım yok zaten.
 
Kioxia alınır, G2 gayet de başarılı ürün. 2 yıldır kullanıyorum son baktığımda %80-85 civarına düşmüştü sağlık. Şu an Intel'in Optane teknolojisini kullandığım için saçma şekilde Utility hiçbir şeyi göstermiyor :) benim gibi sürücüye sadece oyun kurma işlemi yapılacaksa eğer %10-15'i kesinlikle asla doldurulmayıp boş bırakılacak şekilde gönül rahatlığı ile TBW değerinin kat kat fazlası doldurulup boşaltılabilir.

Windows + oyun için kullanılacaksa Pro modelini almanız daha karlı olur. Anakartınız Gen4 desteklemese bile Gen3 ile son hızında kullanabilirsiniz.

Elinizdeki 512'lik SSD'yi de atmayın ikinci disk olarak önemsiz dosyalar koyup bazı oyunlarınızı ona kurarak kullanın en az 1 yıl daha kullanırsınız onu.
 

Geri
Yukarı