Kış aylarında ısınmak için klima almak mantıklı mı?

Klimaların kWh değeri genelde 1.6 civarı yazıyor bu sogutmada mı acaba? Eğer ısıtmada ise aynı tüketimi almam söz konusu değil. 9 M.2 bir odayı ısıtsa yetiyor bana alacagım malzeme. Pelet yerine de odun yakmak daha mantıklı gözüküyor sanki. 12K'lık bir klima 9 M.2'yi ısıtmaz mı acaba? Sürekli aynı ayarda çalışacak aç kapası olmayacak zaten.
Rahat ısıtır hocam. Üzerine kapasiteden kaynaklı düşük tüketim bile olabilir. Soba ve ufo detayını görünce tüm evi ısıtmak istediğiniz düşündüm.

Örnek amaçlı bir markanın tablosunu bırakıyorum. Fikir vermesi açısından soğutma kapasitesi 12K, ısıtma kapasitesi 13K olan 35KP ile bileten üründen gidelim.
1758205073848.png

Isıtmada en düşük 100W, en yüksek 1600W olarak belirtilmiş. Sizin durumunuzda oda 9 metrekare. Isıtma sıcaklığını da 26 derecede tuttuğumuz varsayalım. Muhtemelen açılıştan 6-7 saat sonra tüketim düşmeye başlayacaktır. Odayı oluşturan duvar, parke, mobilya vs. ayarladığınız sıcaklığa geldikçe tüketiminiz 600-700W civarına düşecektir. Bu durumda UFO'dan bile az tüketim yapabilirsiniz. Bu senaryoda klimanın hiç kapanmadığını ve oda kapısının kapalı olduğunu söylememe gerek yok.

Dışarı çıktığınızda klimayı kapatmak yerine 22-24 derece arasına alırsanız hem tüketimi aşağı çekersiniz hem de eve geldiğinizde yeniden 26 dereceye ulaşması 1 saat bile süremez. En çok ısı kaybı oda havalandırırken yaşanacaktır. Bu durumda da klimayı anlık en yüksek seviyeye alıp 10-15dk sonra eski ayarına almanızı tavsiye ederim.

Isıtma konusunda hangi ürünü seçmeniz gerektiği hakkında ufak bir fikir bırakayım sizlere. Ürün çoğunlukla ısıtma için kullanılacaksa tabloda olduğu gibi soğutmasından daha başarılı ürünlere bakın. Soğutması nominal 12K BTU olan klima, ısıtmada nominal 13K görmüş. Arada 1K fark var. Siz tercih yaparken aradaki farkın en yüksek olduğu modele yönelin.

Son düzenleme:
Rahat ısıtır hocam. Üzerine kapasiteden kaynaklı düşük tüketim bile olabilir. Soba ve UFO detayını görünce tüm evi ısıtmak istediğiniz düşündüm.

Örnek amaçlı bir markanın tablosunu bırakıyorum. Fikir vermesi açısından soğutma kapasitesi 12K, ısıtma kapasitesi 13K olan 35kp ile bileten üründen gidelim.
Eki Görüntüle 2575889
Isıtmada en düşük 100W, en yüksek 1600W olarak belirtilmiş. Sizin durumunuzda oda 9 metrekare. Isıtma sıcaklığını da 26 derecede tuttuğumuz varsayalım. Muhtemelen açılıştan 6-7 saat sonra tüketim düşmeye başlayacaktır. Odayı oluşturan duvar, parke, mobilya vs. ayarladığınız sıcaklığa geldikçe tüketiminiz 600-700W civarına düşecektir. Bu durumda UFO'dan bile az tüketim yapabilirsiniz. Bu senaryoda klimanın hiç kapanmadığını ve oda kapısının kapalı olduğunu söylememe gerek yok.

Dışarı çıktığınızda klimayı kapatmak yerine 22-24 derece arasına alırsanız hem tüketimi aşağı çekersiniz hem de eve geldiğinizde yeniden 26 dereceye ulaşması 1 saat bile süremez. En çok ısı kaybı oda havalandırırken yaşanacaktır. Bu durumda da klimayı anlık en yüksek seviyeye alıp 10-15dk sonra eski ayarına almanızı tavsiye ederim.

Isıtma konusunda hangi ürünü seçmeniz gerektiği hakkında ufak bir fikir bırakayım sizlere. Ürün çoğunlukla ısıtma için kullanılacaksa tabloda olduğu gibi soğutmasından daha başarılı ürünlere bakın. Soğutması nominal 12K BTU olan klima, ısıtmada nominal 13K görmüş. Arada 1K fark var. Siz tercih yaparken aradaki farkın en yüksek olduğu modele yönelin.

Zaten 1600W değeri kullandıgım UFO'nun yarısı kadar neredeyse. Peki sizce konveksiyonel ısıtıcılara ve UFO'lara kıyasla yüzde kaç daha az yakar bu klimalar?

Bende bunun yandan fansız modelini kullandım. Ne kadar yaktığını söylüyor işte maksimumda çalıştırırsan 2000W 1. kademede 1000W (ya da 750W) yakıyor. UFO'dan farklı olarak odayı ısıtabiliyor.

Odayı ısıttıktan sonra sürekli çalışmadığı için UFO'ya oranla daha az çalışıyor. Kışın 1 ay deneyin faturayı kendiniz gözlemleyerek karar verin.

Üstteki tuşu çevirerek 1 ve 2. kademe şeklinde ayarlıyorsun. İlk başta 2. kademede ısıtıp sonra 1. kademeye alabilirsin.

Alttaki tuş odanın derecesini ayarlıyor aslında. Tam dereceyi göstermediği için elinle rastgele ayarlayarak ideal ayarı bulabiliyorsun. Örneğin ortalara getirdiğinde odayı 21-22 derece yapıp kendini kapatır. Oda soğumasın diye arada devreye girer.

Klimaya oranla tüketim farkı ne kadar olur klima almak mantıklı mı yoksa bunlarla idare etmek daha mı mantıklı acaba?

Klimaya oranla tüketim farkı ne kadar olur klima almak mantıklı mı yoksa bunlarla idare etmek daha mı mantıklı acaba?
Bu ürün fiyat/performans aslında. Klima belki daha büyük bir alanı ısıtabilir. Bu ürün çok büyük odaları ısıtamaz ama 9m2'yi çok rahat ısıtır. Üstelik elinizde var olan bir ürün. Ben olsam bunu denemeden klimaya yönelmezdim. Denedim ve verim alamadım ozaman klima bakarım.

Bu arada uzun süre çalışmadıysa balkonda 5 dakika 2. kademede çalıştırın odayı kokutmasın.

Bu ürün fiyat/performans aslında. Klima belki daha büyük bir alanı ısıtabilir. Bu ürün çok büyük odaları ısıtamaz ama 9 M.2'yi çok rahat ısıtır. Üstelik elinizde var olan bir ürün. Ben olsam bunu denemeden klimaya yönelmezdim. Denedim ve verim alamadım o zaman klima bakarım.

Bu arada uzun süre çalışmadıysa balkonda 5 dakika 2. kademede çalıştırın odayı kokutmasın.

Aslında geçen sene kullandım pek verim alamamıstım özellikle geceleri fan sesi rahatsız edici kalabiliyor ve yeteri kadar hızlı da ısıtmıyor. Eğer senelik 6 7 k daha az yakacaksa klimaya yöneleyim diye düşündüm ki 2 3 senede zaten parasını cıkartır klima. Aradıgım klima servisleri yarı yarıya daha az yakacagını söylediler. Yani durum buysa bir klima alıp yarı yarıya daha az elektrik faturası ödemek cazip geliyor.

Zaten 1600W değeri kullandıgım UFO'nun yarısı kadar neredeyse. Peki sizce konveksiyonel ısıtıcılara ve UFO'lara kıyasla yüzde kaç daha az yakar bu klimalar?
Konveksiyonel ısıtıcının da 1600W olduğunu düşünelim. Aynı konforu düzgün bir klima size ortalama 600-900W arası tüketimle sunacaktır. Aralığın bu kadar açık olma nedeni gece düşen sıcaklık yüzünden tüketimin artmasından kaynaklıdır.

7/24 açık 30 gün klimanın, 2K TL gibi tüketimi olur. Aynı şartlarda 1600W çeken UFO(1 saatlik dilimde 45dk çalışacak şekilde hesapladım) 3K TL gibi bir tüketim oluyor.

Son düzenleme:
Konveksiyonel ısıtıcının da 1600W olduğunu düşünelim. Aynı konforu düzgün bir klima size ortalama 600-900W arası tüketimle sunacaktır. Aralığın bu kadar açık olma nedeni gece düşen sıcaklık yüzünden tüketimin artmasından kaynaklıdır.

7/24 açık 30 gün klimanın, 2K TL gibi tüketimi olur. Aynı şartlarda 1600W çeken UFO(1 saatlik dilimde 45dk çalışacak şekilde hesapladım) 3K gibi bir tüketim oluyor.

Yani bu değer aynı watt değerine sahip ısıtcı ve klima tüketim farkı mı oluyor? Klima 1 k daha az yakıyor yani? Ki ısıtıcı 2000W bu fark neredeyse yarı yarıya fazla olur muhtemelen dogru mudur?

Yani bu değer aynı watt değerine sahip ısıtcı ve klima tüketim farkı mı oluyor? Klima 1 k daha az yakıyor yani? Ki ısıtıcı 2000W bu fark neredeyse yarı yarıya fazla olur muhtemelen dogru mudur?
Evet hocam çünkü klasik ısıtıcı çoğunlukla sabit güç tüketirken, klima ayarlanan sıcaklığa yaklaştıkça tüketimi düşürüyor. 7/24 açık kalırsa klasik ısıtıcıdan avantajlı oluyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı