Kişisel veriler nerede saklanmalı?

Ben veriler konusunda eski kafalıyım. Benim için önemli olan veriler en az 2-3 farklı yerde kayıtlı olmak zorundadır ki depolama cihazlarından birini hatta ikisini kaybedersem gene de elimin altında bulunsunlar. Bulut sistemlerine asla şahsi dosyalarımı yüklemem, yükleyenlerin neleri ortalıkta dolaşıyor bir bilseniz. Benim başıma gelmez demeyin, bir sürü insan bunu dedikten sonra özel verileri piyasaya döküldü. Özellikle kişisel verilerin "para" ile satıldığı bir dönemde benim çevrimdışı kayıt cihazlarından başka bir depolamaya güvenim yok.

Eğer mümkünse 2 tane HDD alıp birbirlerine mirrorlanabilirler. Bir veri birisine yazıldığında ötekine de yazılır, böylece birinde sorun çıksa bile veri diğerinde güvende kalır. Eğer bütçe yüksekse sadece gerekli zamanlarda kayıt için kullanılacak, docking station ile çift SSD depolama çok daha iyi bir seçim olur. Tabi bunun için epey yüksek bir bütçeyi gözden çıkarmak gerekir. HDD alınacaksa WD Red ya da Seagate IronWolf tercih edilebilir ancak bendeki IronWolf'ların birinde sorun çıktı. WD Red'lerde sıkıntı yok.

@Yararsız Üye dediği gibi 2-3 tane dayanıklılığı ispatlanmış diskler kullanılıp o şekilde saklanabilir resimler vesaire.

Onun dışında diskler gidince resimlerin başına bir şey gelmesini istemiyorsanız tavsiyem şimdiden çıkarttırmanız. Resimler dışında da önemli veriler varsa dediğim gibi dayanıklılığı ispatlanmış daha çok kurumsal disklere depolanabilir ve uygun, güvenli yerlerde muhafaza edilirse bir problem olacağını düşünmüyorum.

Yani pahalı olmasın dediniz ancak boyuta göre değişir. Data olarak veriniz varsa depolama olarak fiziksel disklerde saklaman daha sağlıklı olur. Kişisel veriden bahsediyorsan fiziksel not defteri veya Kaspersky password manager gibi araçlar kullanılabilir.

• Data olarak NAS veya Dock istasyonlar kullanılabilir. NAS sistem kurarsanız farklı alanlarda da avantajı olur ancak maliyet gerektiren bir durum bunlar.
  • Çok verim yok derseniz, devamlı tak çıkar yapmayacaksanız masaüstü HDD'lerden uygun olandan bir adet alıp lazım olanları atıp bilgisayardan çıkartıp bir yerde saklamanız.
  • Taşınabilir diskler olabilir ancak bağlantı yerlerinde veya çarpmalarda sıkıntılar çıkabiliyor diye ele fazla almayacaksanız alternatif olabilir.

Merhabalar. Uzun yıllardır kullandığım taşınabilir HDD'nin ihtiyaçlarıma artık cevap verememesi üzerine tüm kişisel bilgilerimi tek bir yerde toplayabileceğim kadar geniş hacimli ve güvenilir bir çözüm aramaya başladım. Önerilerinizi bekliyorum.
Şu an için kriterlerim:
  • USB Bellek önerisi istemiyorum. Eğer -en azından şu an için- USB bellek kullanacak olsam böyle bir konu açmaya lüzüm dahi duymazdım. Boşuna niye bu satırları yazmakla uğraşayım ki?
  • Google Drive vb. Bulut depolama servisi tavsiyeleri istemiyorum. Hem çok az alan veriyorlar, hem de fazla güvenemiyorum. E zaten Android kullandığın için Google zaten görüyordur diyeceksiniz. En azından 15-20 sene önceki fotoğrafların bana reklam olarak geri dönmemesi bile çok daha iyi olacaktır...
  • Güvenilir bir çözüm olursa iyi olur. Yüksek TB'lık olsa tadından yenmez. Çok da pahalı olmasa olur.
Duruma göre bir süre sonra belki kriterlerimde değişiklik olabilir. Böyle bir şey olursa zaten söylerim. Şu an için olsa fena olmaz dediğim kriterleri yukarıda sıraladım.

Mesajlarınız için şimdiden teşekkürler.
@Murat5038 @24099

Bir dahaki mesajda görüşene kadar kendinize iyi bakınız. İyi geceler, iyi Sosyal'ler. :)

SSD olabilir, en kötü bir hafıza kartı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı