Kitaplar için Sabit Fiyat Yasası

Kitaplar için sonbahar aylarında sabit fiyat yasası çıkacağı hakkında iddialar dolaşıyor.

Sabit fiyat yasasından kısaca bahsetmek gerekirse, Amazon, Hepsiburada vb. Siteler ile fiziksel mağazaların sattığı kitap fiyatları tamamen aynı olacak. İnternet sitelerinde kitaplara özel indirim de yapılamayacak diye söyleniyor.

Kaynak: Kitapta Sabit Fiyat Yasası yolda; "Turkuvaz Grubu'nun baskısı olduğu söyleniyor"
 
Hem iyi hem kötü. Ancak hangi koşul ülke için iyi, bilemiyorum.
Hocam iyi yanı olarak ufak kitapevlerinin desteklenmesini görüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu tarz yerlerin zaten kemik bir kitlesi var, adam özellikle desteklemek için gidip alıyor.

Ayrıca Amazon özellikle bu tarz ufak yerlerden atıyorum 50 TL'ye alıp 20 TL'ye satıyor kitabı. Bunun böyle olduğuna bizzat şahit oldum, çoğu kişiden de duydum. Amazon kitaptan para kazanmıyor bu ülkede, aksine hayır işi yapıyor, zararına satıyor.

Başka nasıl bir iyi yan gördünüz, dinlemek isterim sizi hocam.
 
Tabii ki kötü. Fiziksel mağazaların kira, çalışan ücreti vs. olduğu için kitap fiyatları daha yüksek olabiliyor ama sanal mağazaların kira derdi yok, daha ucuza satmaktalar. Bu yasa yürürlüğe girerse iki yerde de aynı fiyata satılacak.

Yani artık ucuza kitap arama dönemi bitti. Nereye gider isek gidelim, fiyatlar aynı. Tüm kitaplar için geçerli mi? Yani TYT- AYT ders kitapları ve soru bankları da aynı fiyat olacak.
 
Müşteri memnuniyeti ve eve kadar getirmesi sayesinde Amazon yine ön plana çıkacak. Üzerine de yapılan alışveriş sitesi ve kart kampanyaları daha da öne çıkarıyor. Sonuç olarak daha az kişi bilgi edinecek ve birilerinin cebine daha fazla para girecek. Her yandan kötü ama insanların cahil kalması birilerinin hedefiyse bilemem. O niyete sahip gibi duruyorlar artık.
 
Bu tarz yerlerin zaten kemik bir kitlesi var, adam özellikle desteklemek için gidip alıyor.
Kesinlikle katılıyorum ve bizzat çevremden biliyorum. Bu tarz yerlerde fiyatın bir önemi yok satıcı ve müşteri arasındaki samimiyet ve dostluk önemli.
 
Biz okumayalım kardeşim, eyvallah.
chrome_BftypuASfu.png
 
Konudakilerin çoğunun ne olduğunu anlamadığına eminim.

Olay şu. Bildiğiniz gibi pandemi nedeni ile yüz yüze alışverişler çokça kısıtlandı. Bundan kitapçılar, yayınevleri ve sarraflar da ciddi anlamda etkilendi. Bunun yanında Amazon gibi gün-içi teslimat sistemleri de pandemi sayesinde iyice oturdu. Buradaki amaç esnafı korumak aslında. Mantıklı bir açıdan ancak daha iyi bir sistem bulunabilirdi. Mesela Amazon gibi sistemlerin, kitapları esnaftan alması sağlanabilirdi belki.

İyi yönü sanırım bu kitapevlerinin biraz iş yapması olacak ama yasa yerine, çağa ayak uydurmaları gerek bence. Biz okurlar için bu yasanın pek bir iyi tarafı yok gibi.

En son bıraktığımda devlet kitapları ücretsiz, test ve çalışma kitapları, soru bankaları ise tekel elindeydi. Soru bankaları için bir şeyin değişeceğini sanmıyorum zira orada tekel var. Yani o kitaplar için yine çarşıya ve belli başlı yayın evlerine gidilir. Ben bile seneler önce YGS'ye çalışırken çarşılara gidiyordum. Çünkü orada tekel var. Çağa ayak uydurabilirsin ama bunun bir bedelleri olur. Bu bedeli ödemek için de gelişmiş bir ekonomi gerekir. Fiyat sabitlenirse esnaf biraz nefes alacak, Amazon mağdur olacak. Sabitlenmezse Amazon yoluna devam edecek, esnaf iyice eriyecek.

Bu bir kararname ile olacak bir şey de değil gerçi. Esnafın daha birçok sıkıntısı var. Ama dediğim gibi, neyin ne olacağını hep beraber göreceğiz.
 

Geri
Yukarı