Kitaplar için Sabit Fiyat Yasası

Kitaplar için sonbahar aylarında sabit fiyat yasası çıkacağı hakkında iddialar dolaşıyor.

Sabit fiyat yasasından kısaca bahsetmek gerekirse, Amazon, Hepsiburada vb. Siteler ile fiziksel mağazaların sattığı kitap fiyatları tamamen aynı olacak. İnternet sitelerinde kitaplara özel indirim de yapılamayacak diye söyleniyor.

Kaynak: Kitapta Sabit Fiyat Yasası yolda; "Turkuvaz Grubu'nun baskısı olduğu söyleniyor"
 
Korsansa şu saatten sonra benim için korsan değildir.

Yurt dışını bilmem ama TR'de korsana girebilir. :D Yurt dışı, daha doğrusu yabancı dildeki makale ve kitapların birçoğu açık kaynak gibi hale büründü zaten.

Açıkçası Türkçe ile çok işin yoksa, PDF'te sıkıntı çekmezsin. En azından benim için öyle.

Okuyan arkadaşların aklına direkt Fahrenheit 451 gelmiştir muhtemelen.

Sen deyince baktım, senelerce öncesine göre zamlanmış, içindekilerin değeri artmış herhalde yıllandıkça... 🤣

Üç aşağı beş yukarı fiyatlar aynı arkadaşlar. Kitaplardan alınacak 2 3 TL'lik fark bir şey değil. Bu ülkede hala TÜBİTAK desteği olarak verilen paradan KDV kesiliyor (bizzat deneyimlendi). Birgün de bunları konuşalım. :)
 
"Esnafı" koruyorlar, yersen.

Screenshot_2021-06-17-11-31-26-61.jpg
 
Bu ülkede yaşanmaz diyince kızan kişilere soruyorum. Kaliteli bir test kitabı en az 40-50 TL. 5-6 dersten alsan en az 250 bak oda en az. Sonra gel de oku ikinci el kitap bakıyorum ara sira o derece. Benim gibi olan kaç kisi vardır acaba ?
 
Saçmalık, sırf 2 yandaş para kazanacak diye insanların bilgiye uzaklaşmasını istemek acizliktir.

İnsanların bilgiye, ilgiye, dinamiklik öğrenmesi gereken çağ içinde kitaplardan mahrum bırakmak uğruna yapılan içi boş bir yasa.

Aslen, doğru bir yasa ama, bunu istismar edecekleri kesin.

Kitapların yerini yavaştan PDF'ler alsa bile ekrana bakmadan okumak isteyenlere yapılan bir zülüm.
 
Paramız zaten değer kaybediyor. Eve tıkılmışken kafa dağıtmak için satın alınabilecek şeylere vergi artışı geliyor. Fiyatları artıyor. Eğlenme, vakit değerlendirme araçlarını kişiler dilediğince çeşitlendirebilmeliyken gücü sadece kitap okumaya yetebiliyor. O da yetebilirse. Yani tek yönlülük oluyor, o da olabilirse.
Fiziksel satış kanallarındaki anlamsız fiyatlandırmalar yüzünden kitap alışverişi online satış kanallarından indirim kovalamayla gerçekleştirilebiliyor.

Ona da, şak diye zam. Saçma buluyorum. Hem de çok saçma. Eğer bir değişiklik yapılacaksa tüm satış kanallarında geçerli olacak şekilde genel olarak fiyatların aşağı çekilmesi lazım. Eksik sayfalı, hatalı kitapların denetlenmesi lazım.

Ayrıca bu sistemle ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının da hükmü olduğunu düşünmüyorum. Dağıtılacak ders kitapları hakkında doğrudan kitabı kullanacak öğretmen ve öğrencinin görüşü alınmalı ve öğretmen ile öğrenciye kendi tercih ettiği ders kitapları verilmeli. Devletin dağıttığı kitabı kayda değer bulmayıp, kendi inceleyip seçtiği kitabı sınıfına aldırıp dersi de satın aldırdığı kitaptan işleyen öğretmenler var.
Peki doğrudan seçilememiş olan kitap ne oluyor? Kenara ayrılıyor. Yani harcanan para israf olmuş olmuyor mu? :)

Ayrıca ben bu değişikliğe sabit fiyat yasası da demem. Fiyat artışlarının önüne geçilerek fiyat istikrarı mı sağlanıyor sanki? 😠
 

Geri
Yukarı