Kod yazan insanların zeki olması

Keşke benim çevremde de kod yazan insan olsa da analizini yapabilsem. Kendim üzerimden analiz yapacak olursam zeki olduğumu düşünmüyorum.
 
Sadece kod yazan değil, çevremde bilgisayardan anlayan modelden anlayan insanlar var, onlar da zeki insanlar. Telefondan anlayan arkadaşlarım da var onlar da zeki insanlar. Bana göre bir uğraşı olan herkes bilgili.
 
Bu anlattığının ne zeka ile, ne de olgunluk ile bir alakası var. Eğer hayatında bilgisayar kullandıysan neyi nereden yapacağını az çok bilirsin zaten. İmleç büyütmek gibi basit bir olayın nasıl yapılacağını tahmin etmesinden etkilendiysen bu sadece senin bilgisayar kullanmakta yaşlı bir nine kadar becerikli olduğunu gösterir. Kod yazan kişilerin çoğu eğer ciddi bir bilgi birikimi ve eğitimi yoksa oradan buradan bulduğu kodları bir şekilde zincirleyen insanlardır, yani kod yazmak çok da mütiş bir zeka gerektirmez.

Arkadaşlar bir şey fark ettim. Etrafımda çok kod yazan insan var. Ve fark ettim ki: Bu insanlar, diğer insanlara göre daha olgun ve daha zeki (anlama biçiminde). Sizlerin de var mı etrafınızda böyle insanlar? Abi adama "Windows 10'da imleç büyütme" sorsam, adam direkt ayarlar kısmını bana tarif ediyor ve tahmin ederek tarif ettiğini söylüyor. Yani buna zekilik mi desem, olgunluk mu desem bilemedim.

Sizler de fark ettiniz mi?
 
Kod yazmayı bilen bir insanın aynı şekilde imleç büyütmeyi de bilmesi zeka değil bilgi ve tecrübeye bağlıdır. Bir insan kod yazıyorsa elbette ki bilgisayarla haşır neşir oluyordur. Örneğin ben uygulamaları çalıştırıcı bir program yapıyordum ve listeleyici için bir path'e ihtiyacım vardı. Ben de araştırdım ve birincisi link kodlarını (örneğin ayarlar için ms-settings://) ve Explorer'a gönderilen bir komutu (/c kullanmadan) explorer.exe shell:Appsfolder komutunu öğrendim. Bunlar zamanla oluşan birikimdir. Bu bilgiler bir kodlama kitabında yazmaz. Her program da zaten kendi araştırmasını gerektirir. Bir şeye merağın varsa o alanda bir bilgi zamanla oluşur.
 
Türk milleti zekidir, çalışkandır cümlesinin doğruluk olasılığıyla doğru orantılıdır.
 
Belli bir noktaya gelmiş birçok yazılımcı için doğru olsa bile "her" yazılımcı için doğru denemez. Belli bir noktadan kastım zaten adamın sorun çözme becerisi, anlama kabiliyeti, araştırma becerileri belli bir seviyenin üstündeyse hem yazılımda başarılı olur hem çevresinde ortalamanın üstünde bir insan olarak görülür, çünkü;
-Sorun çözme becerisi sayesinde etrafındaki insanların sorunlarını da hızlıca çözer.
-Anlama kabiliyeti sayesinde etrafındaki insanların söylediklerini çabuk kavrar, anlatmak istediklerini 10 kere anlattırmaz.
-Araştırma becerisi ve isteği sayesinde sadece mesleki değil diğer konuları da araştırıp sorguladığı için, daha bilgili gözükür.

Fakat bu saydığım özelliklerin bırakın her yazılımcıda olmasını çoğunda yok, yani buraya gelip yazılıma nasıl başlayayım diye önceki 10.000 konuya bakmadan yeni konu açan birinde veya "aman ne araştıracağım dur şuraya sorayım tek sayıları bulan kod nasıl yazılır" diye konu açan birinde bu özelliklerin olması pek mümkün değil.

Şunu da belirteyim zaten bu özelliklerin hepsini barındıran bir insan mesleğinden bağımsız olarak ortalamanın üstünde konumlanacaktır. Fakat bu özellikler yazılım için çok faydalı olduğu için bunları barındıran yazılımcılar mesleğinde de oldukça hızlı ilerler.
 

Geri
Yukarı