Kötü olunur mu kötü doğulur mu?

Kötü olunur diye düşünüyordum ama harika şartlar altında yetiştirilmiş bir kardeşim var asla kötü bir olay yaşanmadı. Hayatı boyunca hep kötü düşündü kimse üzerine gitmemesine rağmen böyle devam etti. Bilemiyorum tam emin değilim ama sanırım bir oranla kötü doğulabilir.
 
Dinler insanları yaptığı davranışlara göre cezalandırmayı veya ödüllendirmeyi vaat ediyorlar. Peki insan bu davranışlarını neye göre yapar? İnsan nasıl şekillenir?

İnsan ilk doğduğunda sıfır SSD gibidir. Etrafa güler, ağlar. Korku da bilmez hırs da. Bu SSD'ye ne yüklerseniz o program çalışır. Bebeği döversen, sürekli hakaret edersen;, genel olarak okula göndermeyip, hırsızların, "kötü" insanların içinde büyütürsen o bebekten mesnevi olmasını bekleyemezsin. Peki bu insan ileride "kötü" davranışlarda bulunursa onu cezalandırmak adil olur mu? Çocukluk döneminde sevgi görmemiş bir insandan sevgi beklemek adil olur mu?

Kısaca insanın karakterini çevre ve diğer insanlar şekillendirdikten sonra bu karakter yüzünden o insanı cezalandırmak mantıklı mı?
Çok kötü şeyler yaşayıp iyi olan insanlar da var hocam.
 
Ben bir bireyin istediği zaman kötü veya iyi olabileceğine inanıyorum, sadece iradenizi kontrol edin. Tabii şu aşşağıda ki gibi örneklerde var.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Fakat ben hala dediğim şeye inanıyorum.
Hocam hayatta kalmak için diğer kuş yumurtalarını aşağı atıyor işte? Ne yapsın kanki mi olsun? Aslan niye zürafayı yer hocam? Kötü olduğu için mi, yoksa hayatta kalmak için mi?
 
Kötü doğulur. Bazıları iyiyken kötü yola sapıyor. Bazıları kötüyken iyi tarafa geçiyor. İstediğin imkanı versen dahi insan bencil olabiliyor, kötü imkanlarda olsa bile insan cömert, alçakgönüllü olabiliyor. Ama zaten kötüdür deyip onu kenara atmak onunla ilgilenmemekte olmaz, bir şans verilmeli.
 
İyilik veya kötülük sadece bir yorumdur. Yalnızca insanlar için geçerlidir. Olumsuz bir eylem o yöndeki düşünceler eşliğinde kasıtlı şekilde ve haz almak için yapıldığında kötülük olarak yorumlanabilir. Misal olarak doğadasın diyelim. Açlıktan ölmemek için hayvan öldürüp yersen bu kötülük olmaz. Ancak eğlence için hayvan öldürürsen bu kötülük olur. Mesela hayvanlar için iyi ve kötü yoktur. Adapte olma, içgüdülerini takip etme ve hayatta kalma vardır.
 

Geri
Yukarı