Komunizm kötü bir şey mi?

Son düzenleme:
Komunizm Dünya'da cenneti vaad ediyor, itopyadan ibaret. Dünya'da cenneti yaşıyacağız ayağına milyonları öldürmüşler ki Avrupa ülkelerinin korktuğu bir distopyadır.
 
İyi veya kötü olarak net bir şekilde ifade edebilmek için yeterli veriye sahip değiliz. Çünkü, uygulanmış hali yok. Yalnız, "id"e uzak, "süper ego"ya yakındır.
 
Herkese merhaba sorum gayet basit komunizm kötü bir şey mi arkadaşlar? Mesela Adnan Menderes köy enstitülerini komunist yetiştirdiği için kapattırmıştı ya da dünyada genel olarak komunizme karşıcılık var. Sizce kötü bir şey mi, kötüyse neden kötü?
Tam komünizmin uygulandığı yerde insani duygu ve düşüncelerin köreleceğini ayrıca yaşayamayacağını düşünüyorum. Nedense ne zaman detaylı düşünsem insanların robot olmadığı aklımda yankılanıyor.

Ama bazı şartlarda komünizm tarzı yönetimlerin en doğrusu olduğunu düşünmüyor da değilim, yani geçici bir politika olarak bazı kriz zamanlarında işe yarayabilir gibi. Tam bir yönetim ve yaşam düzeni olarak ise dediğim gibi uygulanılabilir bulmuyorum.
 
Kötü bir şey değildir bence çok güzel bir ideolojidir ama uygulanabilirliği yoktur. Dünyada ki komünist ülkelere bakarak komünizmi iyi veya kötü olarak değerlendirmek doğru değil bence. Çünkü kapitalizmin aksine komünizmi gerçek manada uygulayabilen bir ülke yok. Dünyadaki çoğu ülke bu ideolojiyi diktatörlük amaçları için kullanıyor.

Ülkemizde ve bir çok kapitalist ülkede Komünistlere terörist gibi bakılmasının nedeni de komünizmin kapitalizminin düşmanı olması tamamen karşıt bir fikri savunması ve bizim gibi kapitalist ve NATO üyesi ülkelerin düşmanlarının Komünistler olması.

Maalesef komünizmin dünyada uygulanabilirliği yok en çok bu ideolojiyi savunan biri bile para ve gücü bulunca kapitalist oluyor. Tarih boyunca insanların en sevdiği iki şeyi ortadan kaldırmak mümkün değil. Sadece altta kalan bunu isteyebiliyor üste çıkınca taraf değiştiriyor mesela çin gibi halkına komünizmin ideolojisi uyguluyor (Tabii ki yine komünizm adı altında diktatörlük) dış ülkelere ise Amerika'dan bile daha kapitalizmin uyguluyor. (Ülkelere ödeyemiycekleri kadar borçlar verip tüm limanlarına, fabrikalarına vs çökmek gibi)
 
İnsandan insana değişebilir. Eğer duygularını bir kenara bırakırsan, bu sistem iyi. Öbür türlü insanlar, diğerlerini kıskanır ve kendisiyle eşit görmez.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı