Konsolların devri bitiyor

Planı Türkiye'ye göre yapmaz haklısınız fakat bu durumda zararlı olan biz oluruz abonelik fiyatlarından dolayı malesef, bu bizim işimize gelmez. Ayrıca 4K 60 FPS standarta bağlandı bağlanacak, böyle bir stream servisi de kısa ve orta vadede çok zor. Hele ki bu konsola kağıt üstünde yazılan 8K ibaresi, bu neslin sonunda yeni nesilden beklenen özellik olacaktır. 5G'nin durumu ne olur, bizim ülkede alt yapı ne olur bilemiyorum. Ama Sony'nin PlayStation cihazını Cloud'a bile dönse satacağını düşünüyorum. Belki Cloud içinde çözünürlük kilitli oynanabilir, klasik konsolda ise artık 4K-8K konsolun gücüne göre ne verirlerse o.
4K 60 şu an için tam anlamıyla yeni nesil olan Demon's Souls'da sağlanmış değil, 1440p 60 sağlanmış durumda. En yakın oyun CoD Cold War, o da 2160p (4K) değil iki konsolda da 1800p çalışıyor. AC Valhalla iki konsolda da 1200p'ye kadar düşüyor.

4K 60 şu an için tam anlamıyla yeni nesil olan Demon's Souls'da sağlanmış değil, 1440p 60 sağlanmış durumda. En yakın oyun CoD Cold War, o da 2160p (4K) değil iki konsolda da 1800p çalışıyor. AC Valhalla iki konsolda da 1200p'ye kadar düşüyor.

Bu oyunlar referans değil zaten hocam ben yeni nesil genelinde konuştum. Naughty Dog'un geliştirme aşamasında olduğu oyunu görmek lazım PS5 nedir, ne kadar güçlüdür diyebilmek için.

Kardeşim maddiyat kısmı inan %20'lik kısımdır belki. Geri kalan her türlü alıyor ya da parasını biriktiriyor bir şekilde. Çok istediği için alıyor. Bunu maddiyata vurup böyle bir sonuca varmak mantıklı değil, en basitinden iPhone 12 en uygunu 12 bin 11 bin falandı. Turkcell'de çalışan arkadaşıma sordum satabildiniz mi diye her modelinden 100'er adet gelmiş ve 2 günde bitirmişler. Stok kalmamış yani. Parası olan çok Türkiye'mizde. Sıkıntı yapma onu :).

PS5 çıkar çıkmaz 1 saat içerisinde stok bitmiş eleman konsol devri bitiyor diye konu açıyor. Bulut oyun sistemi için çok erken daha dostum, artık herkesin elinde az çok oyun oynayabileceği bir makine var, niye Geforce Now, Stadia'ya geçsinlerki? Şu an pazar paylar çok düşük ayrıca bunların. Türkiye'de çoğunluk 8-24Mb/s aralığına bir internet kullanıyor, 50Mb internette bile yer yer gecikme oluyor. Görüntü kalitesi de normal oyun oynar gibi değil, çok net bu oyunu Bulut sistem oynadığını anlayabiliyorsun, bilmem hiç denedin mi. 1440p, 2160p'de oynamaya çalışıyorsan baya hızlı 75-100Mb/s internetin falan olacak öbür türlü şu an için bulut oyun sistemi göstermelik bir şey. 8000 TL konsola vermem diyorsun ama o konsolun gücüne eş değer bilgisayarlar 12-13 bin TL'den başlıyor, ekran kartı stoku bulabilirsen o da. 2-3 jenerasyon sonra belki dediğin streaming platformları bir saygınlık kazanır ama şu an için pazar payları çok düşük durumda.

Streaming bence konsolu bitiremez. Bitirmemeli. Çünkü streaming sisteminde (Stadia, Geforce Now vs vs.) sen ev sahibi-kiracı ilişkisindeki kiracı oluyosun. Evet kiracı olmanın avantajları var. Sen hiçbir masraf yapmadan hizmete erişiyorsun. Yaptığın tek şey hizmeti kiralama bedeli ödemek. Ama dezavantajları bana göre çok daha büyük. Birincisi hiçbir söz hakkın yok. Adam fiyatı artırabilir, sen hiçbir şey diyemezsin. Ya ödersin ya çıkar gidersin. Oyun ve uygulamaları o seçer, sen ben bunu istiyorum ya da istemiyorum diyemezsin. Senin bayılarak oynadığın bir oyunu " Ben bunu herhangi bir sebeple kaldırıyorum" dediği anda yapabileceğin hiçbir şey yok. Çünkü sen bir cihaza ve oyuna sahip değilsin. Ve sen bir gün aboneliğini sonlandırdığında elinde koca bir hiçle kalıyorsun. Sahip olduğun hiçbir şey yok. Ben bu sebeplerle Streaming olayının oyun sisteminde konsolların yerini alabileceğini düşünmüyorum. Alternatif olabilir ama yerini alamaz.

Streaming bence konsolu bitiremez. Bitirmemeli. Çünkü streaming sisteminde (Stadia, Geforce Now vs vs.) sen ev sahibi-kiracı ilişkisindeki kiracı oluyosun. Evet kiracı olmanın avantajları var. Sen hiçbir masraf yapmadan hizmete erişiyorsun. Yaptığın tek şey hizmeti kiralama bedeli ödemek. Ama dezavantajları bana göre çok daha büyük. Birincisi hiçbir söz hakkın yok. Adam fiyatı artırabilir, sen hiçbir şey diyemezsin. Ya ödersin ya çıkar gidersin. Oyun ve uygulamaları o seçer, sen ben bunu istiyorum ya da istemiyorum diyemezsin. Senin bayılarak oynadığın bir oyunu " Ben bunu herhangi bir sebeple kaldırıyorum" dediği anda yapabileceğin hiçbir şey yok. Çünkü sen bir cihaza ve oyuna sahip değilsin. Ve sen bir gün aboneliğini sonlandırdığında elinde koca bir hiçle kalıyorsun. Sahip olduğun hiçbir şey yok. Ben bu sebeplerle Streaming olayının oyun sisteminde konsolların yerini alabileceğini düşünmüyorum. Alternatif olabilir ama yerini alamaz.
Bundan 5 sene sonra rahat yerini alacaktır, tahminim.

Bundan 5 sene sonra rahat yerini alacaktır, tahminim.
Ben bitiremeyeceğini düşünüyorum, en azından arzuluyorum diyebilirim. Çünkü yavaş yavaş kullanıcı olarak kontrolü kaybediyoruz. Elbette çok büyük rahatlıkları var. Donanımla uğraşmıyorsun, başlangıç için maddi olarak rahatlık sağlıyor. Ama kontrol hiçbir zaman sende olmuyor. Ben benzerini Netflix için de düşünüyorum mesela. Evet çok büyük rahatlık. Belli bir miktar karşılığında Bluray, CD vesaire gibi şeylerle uğraşmadan film izleyebiliyorsun. Ama adam sana ne sunarsa onu kullanabiliyorsun. Senin çok sevdiğin bir dizi veya filmi 2 gün sonra "Ben bunu felan sebeple kaldırıyorum" dediği anda yapabileceğin hiçbir şey yok. Yine varsa evde arkadaşta olan fiziki kaynaklara yönelmen lazım yoksa izleme şansın ortadan kalkıyor. Ayrıca ücretler şuanda streaming sistemlerde hala makul çünkü alternatifler var. Bundan 10-15 sene sonra alternatifsiz bir şekilde streaming üzerinden bu işler yürümeye başladığı anda fiyat olarak adamların insafına kalacağız. O dakikadan sonra ben fiyatı %40-50 artırıyorum dese bile el mahkum alacaksın çünkü alternatifin yok ve firmalar da onun farkında olacaklar. Beni bu durumların düşüncesi bile inanılmaz derecede geriyor. Alırım paşa paşa konsolumu. 10 yıl sonra atıl duruma gelince de hatıra olarak saklarım. Belki eski kafalılık belki paranoya, orasını bilemiyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı