Korsan oyun kullanıyor musunuz?

Korsan kullanıyor musunuz?


  • Oy verenlerin toplamı
    1.166
Bu bakış açısıyla hiçbir oyuna para verilmez. Online diye para veririm mantığı da saçma. Online oyunlarda online olmayan oyunlardan bir farkı yok. Aynı şeyi tek başına yapmak yerine bu sefer farklı insanlarla beraber yapıyorsun. Buna asıl para verilmemeli bence. Zaten bu sistem para amaçlı kuruldu.
Sende haklısın hocam.
 
Oyun firmaları senin babanın firması mı?
Evet. Başka soru?
Ya da sen onlardan zengin misin?
Apple ya da Samsung'dan zengin misin? O zaman neden gidip telefonlarına para veriyorsun çalsana?
Bu sektörde dönen paraları ve iki yüzlülüklerden gram haberin yok gelip boş duyar kasıyorsun.
O zaman sen ürününü öven her esnafın ürünü çalıyorsundur? Aynı mantığa çıkıyor bunun ucu.
Avrupada 50 dolar oyun 60 olunca kıyamet kopuyor Türkiye 1000-1500 liralara dayanmış oyun fiyatları aradaki birim farkını bile hesaplayabileceğini sanmıyorum bu sığ bakış açınla.
60 dolarlık RDR 2 Ülkemizde 140'a satıldı. Firmaların çoğu zaten ülkemizin para biriminin değersiz olduğunu bildiği için fiyatlandırmayı ona göre yapıyor. Senin para verdiğin 700TL'lik FIFA 23, 37 dolar para. Bu oyun için ne kadar dolar döküldü sence? Hatta en basitinden EA bir işçisine yıllık kaç dolar maaş veriyordur sence? Bak gel günlük 8 saat çalıştığı ve adamın saatlik 13 dolardan çalıştığını hesap edelim. Günlük 104 dolar kazansa yıllık 37.000'den fazla bir miktar ortaya çıkar. Bu firma bu adamın maaşını senin korsan indirmeye çalıştığın oyundan veriyor. Kim bilir bunun gibi kaç tane çalışanı var değil mi? Bu oyun lisanslara para veriyor değil mi? Bu iş bir ticaret işi değil mi? Paran değersiz adam sana diğer ülkelerle aynı birime mi satsın?
Zaten senin gibilerin başka söyleyecek bir şeyi yok. Hep aynı temelsiz saçma sapan argümanla çıkıp geliyorsunuz.
Bak sen şu işe, bir hırsızdan iddialı sözler...
 
Korsan kullanıyorum elbette oyunlar indirime girerse satın alma taraftarıyım güncel olması daha avantajlı oluyor satın alıpta oynadığım birçok oyun mevcut.Fiyatını haketmeyen bir oyun ise direk yapıştırıyorum korsanı.
 
Kendim de kullanıyorum, belli başlı koşullarda kullanılmasını da normal karşılıyorum:

1. Genelde oyunları denemek için korsan kullanan, fırsat buldukça beğendiği oyunları internette yorumlayarak, insanlara tavsiye ederek, indirimlerde vs satın alarak firmaya destek olan insanlar. Ben mesela bu gruptanım. Maddi durumum fena değil, ama her merak ettiğim oyunu çıkış fiyatından alıp oynayacak durumum yok. Takas veya ikinci el al-sat ile oynayabildiklerii öyle oynuyorum, diğerlerini korsan oynayıp seversem, 3-5 saatten fazla oynarsam satın almaya çalışıyorum.

2. Gerçek anlamda para sıkıntısı çeken insanlar. Ama atıyorum ayda 1500 TL Starbucks harcaması yapıp da “Oyuna verecek param yok” diye gezilmemeli.

3. Çeşitli sebeplerden dolayı korsan kullanırken, oyuna para veren insanlara hakaret etmeyen insanlar. “Abi korsan varken keriz gibi oyuna 1000 TL verilir mi?” diyenler kadar sinir olduğum az topluluk var.
 
Birkaç sene önce olsa bu konu tartışılabilirdi, orijinal oyun alınması zor değildi ve bende steam üzerinden bol bol alıyordum, özellikle indirim zamanlarında, fakat şu ekonomik şartlar altında, bu konuyu tartışmak ve hatta orijinal oyunu canla başla savunmak, bana zengin bebe züppeliği gibi geliyor.
 
Birkaç sene önce olsa bu konu tartışılabilirdi, orijinal oyun alınması zor değildi ve bende Steam üzerinden bol bol alıyordum, özellikle indirim zamanlarında, fakat şu ekonomik şartlar altında, bu konuyu tartışmak ve hatta orijinal oyunu canla başla savunmak, bana zengin bebe züppeliği gibi geliyor.

Zaten korsana karşı olan kişilerin %99 çocuk yaşta olup baba parası yiyen ve kendi paralarını daha kazanmak zorunda kalmamış insanlardan oluşuyor genelde. Ya da Türkiye şartlarında geçim nasıl yapılır hiç haberleri olmayan yetişkin kişilerde olabilir bunlar. Geliyorlar buraya oyun firmalarında çalışan kişilerin emeklerini savunuyorlar. Arkadaş aylık 10.000 dolar kazanan biriyle empati yapacak son kişi sensin ama gel anlat. Öyle bir tavır takınıyorlar ki dünya da sadece Türkiye'de korsan kullanılıyormuş gibiler. Bu işi başlatan avrupalılar zaten.
 
Farklı bir bakış açısı ama bunu yapmayan oyun firmalarının bile oyunlarını satın almamak için bir sürü sebep var zaten.
Hepsi şeytandan beter.
Neredeyse her oyunda SJW, güçlü kadın, siyahi, LGBTİ propagandaları yapılıp bunca zaman onlara para kazandırmış olan biz ''erkek'' oyuncu kitlesine arkasını dönüp SJW kitleye özel işler yapıyorlar. Koskoca GTA'da bile bunu yaptılar, cinsiyetçi espirilerin tamamını kaldırdılar ve SJW'leştirdiler. Kadın karakter eklediler ve muhtemelen kadın karakter biseksüel yada lezbiyen olacak, aynı zamanda erkek karakterleri tek yumrukta indirecek veyahut baş edebilecek bir karakter olacak. Bu yüzden daha da para kazandırmak istemiyorum bunlara.
 
Korsan oyun oynamıyorum ve kullanılmasına genel olarak karşıyım. Fakat istisna olan grupların korsan kullanmasına bir şey demem.

1. O gün oyunu alamayacak olan fakat oyunu çok oynamak isteyen insanlar. Eğer sonradan oyunu indirimde veya normal fiyatı ile alacaksa o zaman sorun yok. Önemli olan zamanında korsan oynanan bir oyunun imkan olduğunda orijinal olarak alınması. Çünkü günümüzde asgari ücret ile çalışan insan sayısı çok fazla. Bu nedenle birçok insanın durumu olmuyor ve oyunu alamıyor. Türkiye'nin berbat ekonomik şartlarında çoğu insan orijinal oyun alamıyor. Bu insanlar dediğim gibi oyunu korsan oynayıp durumu olunca orijinal alabilir. Eğer durumları hiç olmuyorsa da korsan oynayıp kenara koyabilirler, bir şey demem.

2. Oyunu denemek için korsan kullanan insanlar. Günümüzde çoğu oyun artık demo sürüm sunmuyor. Oynamak için satın almanız gerekiyor. Bazı insanlar da oyunun ilk 30 dakikasını veya 1 saatini oynayıp iyi mi değil mi öğrenmek istiyor. Bunun için korsan kullanılıyorsa sorun yok. Elbette eğer oyun Steam'den alınacaksa ve oyunu yayınlayan firmanın Steam'in iade politikasını geçersiz kılması gibi bir kuralı yoksa oyun Steam'den alınıp 1 saat oynanıp beğenilmezse iade edilebilir. Steam'de 2 saatten fazla oynanmamış ve alınalı 14 günden fazla süre geçmemiş oyunlar koşulsuz iade edilebiliyor.

3. Belirli sebeplerden korsan kullanan ancak buna rağmen korsanı savunmayan insanlar. Bazı insanlar korsan oyun oynadığı yetmezmiş gibi orijinal kullananlara "YhA morUQ ORİJinAl oyUNa 1200 tEĞle PArA Mı vERiLİr KOrsAn kulLaN gİtsİN" diye hakaret ediyor. Kendi korsan kullanıyor ya, herkes korsan kullanacak. Bu nedir yahu? Korsan kullanan fakat korsanı değil orijinali savunan insanları takdir ediyorum.

Ben hiç korsan oyun oynamıyorum fakat bazı korsan yazılımlar kullanıyorum. Mesela VMware Workstation Pro. Bu yazılım galiba 200-250 dolar idi. TL karşılığı 3700-4650 TL civarında. Ben çalışan bir insan değilim, ailem ile geçiniyorum. Bu nedenle bir yazılıma 4000 TL vermek benim için oldukça zor. Üstelik sadece bu da değil. Her yeni majör sürüm çıktığında yükseltmek için 100 dolar (1860 TL) vermek gerekiyor. Bu yüzden de korsan kullanıyorum. Fakat durumu olan insanlara da VMware Workstation Pro kullanacaklarsa orijinal alıp kullanmalarını öneririm.

4. Oyun hiçbir dijital platformda satılmadığı için korsan olarak indiren insanlar. Yazılımların aksine oyunlarda satıştan kaldırılan oyunların korsan kullanılmasında sorun yok. Yazılımlarda bu durum genel olarak geçerli değil, çünkü uzun süredir piyasada olmayan yazılımlar dışında genel olarak korsan kullanılmak istenen eski bir yazılımın güncel sürümü aktif olarak satılabiliyor. (örneğin, Microsoft Office) Fakat oyunlarda eski ve satıştan kaldırılmış oyunların yeni sürümlerinin satılması diye bir şey yok. Satılanlar da genelde ya eski sürümlerinin kalitesiz remaster'ları oluyor ya da aynı isime sahip alakasız başka bir oyun oluyor. Bu nedenle satılmayan eski oyunlar korsan olarak oynanabilir.

Bu 4 istisnai grup dışında korsan kullanmak iyi bir şey değil. Çünkü korsan kullanmak hırsızlıktan farksızdır. Bazı insanlar "Orijinale para mı verilir mis gibi korsanı varken hem param da yok korsan kullanıyorum mis" diyor fakat bu düşünce yanlış. Sırf paranız olmadığı için korsan kullanacaksanız da dediğim gibi sonradan (oyunu alacak duruma geldiğinizde) orijinalini almalısınız. Eğer sırf para yok diye korsan kullanıyorsanız ve bunun suç olmadığını savunuyorsanız bu kafayla telefona para vermek yerine başkasının telefonunu çalalım ve suç sayılmasın. Ya da banka soyalım ve suç sayılmasın. Böyle bir şey olur mu? Tabii ki de hayır. Fiziksel olarak bir şey çalınmadığı için normal bir şey zannediliyor fakat oyun geliştiriciler oyunları bedavaya geliştirmiyor. Aktörler tutuluyor, programcılar çalışıyor, yazarlar ve diğer çalışanlar deli gibi çalışıyor ve her bir çalışanın da kendi hayatı var. Bunun elektriği var, yemeği var, ekmeği var. Hepsi de bu nedenle maaş alıyor. Bu maaşlar da doğal olarak oyunun piyasaya sürülüp satılmasıyla ödeniyor. Herkes korsan kullanırsa ve 1 kişi bile orijinal oyun almazsa tüm oyun firmaları batar. Bu nedenle bu iş öyle basit bir iş değil. Ancak dediğim gibi bir oyunu paranız olmadığı halde oynamayı gerçekten çok istiyorsanız oyunu korsan oynayıp durumunuz olunca orijinal alabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı