Kur'an-ı Kerim'e göre Allah'a atfedilen özellikler nasıl algılanmalı?

Merhaba,

Konu başlığı hiç ellenmeden olduğu gibi bırakılmıştır ve moderatörler tarafından hiçbir müdahale edilmemiştir. Lütfen yanlış ithamlarda bulunmayınız.

İyi sosyaller.

Bir önceki açtığım konuya bakarsanız başlığımı NISA158 nedir gibi hiçbir anlam ifade etmeyen içerikle alakasız, etkileşimi yüksek düzeyde olumsuz etkileyecek bir şekilde değiştirilmiştir.

Aynı şekilde bu konuyu açtığımda ayetleri kendi saçma sapan fikirlerinle yorumlayarak konu açma denilerek iptal edilip silinmiştir. Şu an bu konuyu görüyorsak 1 saatin sonunda tekrar açmamdan ve başlığı olabildiğince değiştirmemden kaynaklıdır.

Moderatörlerin adaletli olması gerekmektedir. Kuranı kerimde hata buldum denildiği zaman nasıl ki başlığa müdahale ediyorlarsa, kuranı kerimde mucize buldum denildiği zamanda müdahale ederek objektif olduğunuzu kanıtlayacaksınız. İyi sosyaller.

Mesela örnek verir misiniz hocam. Tefsirler demek isteneni dah detaylı açıklamak amaçlı okunması şart zorunlu bir şey değil.
Cevap bekliyorum verdiğim örneğe.

Son düzenleme:
Ben o tefsirleri okuyalı bayağı oldu, tam hatırlamıyorum. Fakat tanıdık bir cami hocasıyla aramızda şöyle bir diyalog geçti.
Hoca dedi ki: Emrah namazlarını neden kılmıyorsun, namazını kılmayan sonsuza kadar cehennemde yanacak, kendine yazık ediyorsun dedi.
Hocam yanlış anlamayın da iman etmenin yani kelime-i şehadetin hiç mi önemi yok? Dedim.
Hoca: Yok öyle bedava cennet dedi. Yani imanın birinci ve en önemli şartını bir kalemde yok saydı, çöpe attı. Yani nefsine uyup, nefsine göre cevap verdi.
Neyse ben dedim ki: Firavunun karısı asiye sırf Allah'a iman ettiği için Musa'nın rabbine iman ettiği için tek rekat namazı olmadan bedava cennete gitti. O nasıl oluyor? Dedim.
Hoca kilitlendi kaldı, cevap veremedi.
İslam tefsircileri de aynı kendi nefislerine göre yorumluyorlar. Hakkı, adaleti konuşan yok.
Neyse benim babam da emekli imam. Bugün bir konuşma geçti aramızda. Karşı komşumuzun 50 tane dairesi var aşırı zenginler, babam da fakirlikten balkonda oturmuş tütün ( sarma sigara ) sarıyor. Baba dedim Allah tek bir kişiye 50 daire vereceğine, 50 daireyi 50 kişiye dağıtsa adaletli olsa daha güzel olsa olmaz mıydı dedim. Burası imtihan dünyası dedi kestirip attı. Sadece bize mi var imtihan onlara torpil mi var dedim. Cevap veremedi kilitlendi kaldı. 🙂
Neyse Allah kün FE yekün dese yaratsa bizi yormasa, acı çektirmese olmaz mıydı diye sordum.
Emeksiz yemek olmaz klişelerini zırvaladı bana. Madem öyle emeksiz yemek yok. Neden milletvekilleri oturarak, el kaldırıp el indirerek 150 bin lirayı cebe koyuyor, inşaat işçisi daha düşük maaş alıyor, bu adaletsizlik değil mi, Allah'ın adaletine, vicdanına ters değil mi? Dedim. Onların vazifesi öyle, dünyanın düzeni böyle dedi. Ona da komik bir cevap verdi, mantıklı cevap veremedi. Yani demem o ki o susarsa, sen susarsan, ben susarsam, bu zalim düzen böyle sürüp gidecek. Elimizden bir şey gelmiyorsa bile empati yapıp, mantıklı düşünüp tavır takınmamız lazım. Tepki göstermemiz lazım.

Senin bu tarz düşünen sorgulayan birisi yapmak için çok uğraştım ama sonunda kendin bu düşünceleri düşünmeye başlamışsın.

Ağır, ağır çıkacaksın bu merdivenlerden,
Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak,
Ve bir zaman bakacaksın semâya ağlayarak...
Mesela bu şiirde hocam neden hayatı merdivene benzetmiş neden merdiven yerine hayat yazmamış daha açıklayıcı olmaz mıydı demiyorsak aynı sebepten.

Herhangi bir Ayet'in hükmünü yürürlükten kaldırır veya unutturursak, onun yerine daha hayırlısını getiririz.(bakara 106)
Hayır! Sen Allah'ın kanununda değişiklik bulamazsın. Sen Allah'ın kanununda asla bir döneklik bulamazsın.(fatır 43)
=>Fikir değiştirmesi.

Ve bunu yeni gördüm bu iki ayetin birbiri ile hiç alakası yok nasıl bağdaştırdınız merak ediyorum. Kısacası mecaz veya söz sanatlarını hataymış gibi bulmanız komik biraz.

Ağır, ağır çıkacaksın bu merdivenlerden,
Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak,
Ve bir zaman bakacaksın semâya ağlayarak...
Mesela bu şiirde hocam neden hayatı merdivene benzetmiş neden merdiven yerine hayat yazmamış daha açıklayıcı olmaz mıydı demiyorsak aynı sebepten.

Ve bunu yeni gördüm bu iki ayetin birbiri ile hiç alakası yok nasıl bağdaştırdınız merak ediyorum. Kısacası mecaz veya söz sanatlarını hataymış gibi bulmanız komik biraz.

Ne şiiri hocam bu. Kur'an-ı kerim diyor ki ben apaçık bir kitabım. Bu kitap bir şairin değildir bir şiir değildir diyor. Seninkinin şiir olduğunu biliyoruz eğer bilemezsek sonsuza kadar cehennemde yakmayacaksın veya kutal bir kitap değil seninki. Ama Tanrı'nın kitabına geliyorsak apaçık olmak zorunda.

Ne şiiri hocam bu. Kur'an-ı kerim diyor ki ben apaçık bir kitabım. Bu kitap bir şairin değildir bir şiir değildir diyor. Seninkinin şiir olduğunu biliyoruz eğer bilemezsek sonsuza kadar cehennemde yakmayacaksın veya kutal bir kitap değil seninki. Ama Tanrı'nın kitabına geliyorsak apaçık olmak zorunda.

Kuranda zaten apaçık ortada ama bak mesela sen anlamamışsın hocam iki elimle yarattım cümlesini gerçekten elleriyle yaptığını zannediyorsun. Bu yanlış demiyorum ama herkes 1'e 1 aynı anlamı çıkaramayabilir farklı anlayabilir. Herkesin zihnindeki Allah aynı olmayabilir anladığın kadar düşünürsün çünkü sen istersen iki eli olan bir şey düşün öyle anlıyorsan.

Kuranda zaten apaçık ortada ama bak mesela sen anlamamışsın hocam iki elimle yarattım cümlesini gerçekten elleriyle yaptığını zannediyorsun. Bu yanlış demiyorum ama herkes 1'e 1 aynı anlamı çıkaramayabilir farklı anlayabilir. Herkesin zihnindeki Allah aynı olmayabilir anladığın kadar düşünürsün çünkü sen istersen iki eli olan bir şey düşün öyle anlıyorsan.

İyi de seninde dediğin gibi herkes aynı anlamı çıkaramıyorsa ben farklı anlam çıkardığım için neden sonsuza kadar cehheneme gidiyorum?

İyi de seninde dediğin gibi herkes aynı anlamı çıkaramıyorsa ben farklı anlam çıkardığım için neden sonsuza kadar cehheneme gidiyorum?

Allah'ını eli olduğunu düşünmen seni cehenneme göndermeyecek. Anladığın buysa yazanla çelişmiyorsa sıkıntı yok.

Senin bu tarz düşünen sorgulayan birisi yapmak için çok uğraştım ama sonunda kendin bu düşünceleri düşünmeye başlamışsın.
Ben sana bunu izah etmiştim zamanında. İnanmak zorunda olduğum için iman ediyorum. İşin ucunda cennet var, nimetler var. İnanmamak bana birşey kazandırmayacak sonuçta. Top nasıl oynanıyorsa kuralına göre oynamak zorundayız. İslam bir ticarethane ve ben inancımın ekmeğini yemek istiyorum cennette. Bu dünya zaten boş ve adaletsiz bir gezegen.

Ben sana bunu izah etmiştim zamanında. İnanmak zorunda olduğum için iman ediyorum. İşin ucunda cennet var, nimetler var. İnanmamak bana bir şey kazandırmayacak sonuçta. Top nasıl oynanıyorsa kuralına göre oynamak zorundayız. İslam bir ticarethane ve ben inancımın ekmeğini yemek istiyorum cennette. Bu dünya zaten boş ve adaletsiz bir gezegen.

Ne inanmak ne de inanmamak zorunda değilsin, bu karar senin ama o dönem boyle düşünmüyordun bu konuda eminim.

Bugün cennet ve cehennem gibi kavramlar dinde olmasaydı hepimiz inançsız birer bireydik, günümüzün Müslüman'ım diye gezenlerin hepsi ihtiyaç olduğu için yalan dahi olsa mecbur inanıyorlar.

İnsanlar hayatlarındaki başarısızlıklarını bu gibi inanışlarla kendilerini kandırıp o başarısız hayatlarını devam ediyorlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı