Rehber Laptoplarda Pil Süresini Uzatma Rehberi

Epikrat

Centipat
Katılım
17 Mart 2023
Mesajlar
62
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Asus TUF A15 Laptop, RTX 4060 8GB 140W, 32GB DDR5 RAM, 1TB Kingston SSD, 144Hz, Windows 11 Pro lisanslı
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Evet konumuz pil süresini arttırmak. Benim bir Acer Nitro 5'im var ve zayıf pilden dolayı yakınıyordum. Yaklaşık 1-1.5 saat pil süresi alıyordum ardından en ince detayına kadar araştırdım ve uyguladım. Şu an laptopımda 8 saat civarı pil süresi alıyorum. Aynı zamanda prize taktığımda ise en yüksek performansa çıkıyor. Ve evet hiçbir 3. parti uygulama yok, pile geçtiğinizde tıklamanız gereken bir şey de yok. Neyse sonra yerel olarak araştırdım ve konuyla alakalı iyi bir rehber yoktu. Olanlar da yeterli değildi. Laptoplarda pil süresini uzatmakla kapsamlı bir rehber hazırlamak istedim. 24 maddede yapılabilecek her şeyi açıkladım. Bu rehber ile laptop pil sürenizi 7-8 saate kadar çıkarabilirsiniz.
Hadi başlayalım!

1. Parlaklığı kısın. Gözünüzün görebileceği en düşük parlaklığa ayarlayın.

2. Pil Tasarrufunu kullanın.

3. Güç seçeneklerinden Güç Tasarrufunu seçin.

4. Kullanmıyorsanız Wi-Fi ve Bluetooth'u kapatın.

5. Karanlık modu açın, yardımcı olabilir.

6. Görsel efektleri kapatın. Ayarlar>Sistem>Sistem Bilgisi kısmına gidin. Burada "Gelişmiş sistem ayarları" kısmına tıklayın. Performans başlığı altında "Ayarlar"a tıklayın ve "Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt" seçeneği dışında hepsini kapatın.

7. Video, film izleyecekseniz VLC gibi 3. parti uygulamalar yerine Windows Media Player'ı kullanın. Windows Media Player çok daha az güç harcar.

8. Kapak kapalıyken bilgisayarınız uyumalı, bilgisayarın uyku moduna geçme süresini kısaltın.

9. Klavye ışığını kesinlikle kapatın. Klavye ışığı ciddi güç harcar, aynı zamanda ısınmaya da sebep olur. Kapattığınızda 45-50 dakikaya kadar tasarruf sağlayabilir.

10. Kablolu ya da kablosuz fare, klavye vesaire varsa çıkarın. Pili tüketirler. Örneğin, ortalama bir kablosuz fare pil süresini 30 dakika kadar azaltabilir.

11. Başlangıç uygulamalarını devre dışı bırakın. Bunlar bilgisayarınız açıldığında otomatik olarak çalıştırılır ve pil harcar. Görev çubuğuna sol tık yapıp görev yöneticisini açın. Ardından başlangıç uygulamaları kısmına gelin ve gereksiz gördüğünüz tüm uygulamaları devre dışı bırakın. (Özellikle Steam gibi uygulamalar ciddi pil tüketir, mutlaka devre dışı bırakın.)

12. Mümkünse arka planda çalışan uygulamaları açmayın. Eğer sizin için gerekliyse açın.

13. Fan ayarlarınız varsa sessiz moda alın. Fanlar için yapabileceğiniz diğer şeyler de var, oraya ileride geleceğiz.

14. Microsoft Edge kullanın. Pil tasarrufu için en iyisi Windows'un kendi tarayıcısıdır.

15. Microsoft Edge'de Ayarlar>Sistem ve performans kısmına gidin ve güç tasarrufu için olan her şeyi açın, verimlilik modunu maksimum tasarrufa alın.

16. Laptopunuzu SSD ile yükseltecekseniz bilindik bir markadan NVME SSD seçin ve gereksiz RAM eklemeyin.

17. Üçüncü parti pil yazılımlarını kullanmayın. Bir faydaları yoktur, aksine zarar verebilirler.

18. Pildeyken harici ekran kartınızın çalışmadığından emin olun. Devre dışı bırakmayın ama NVIDIA Kontrol Paneli'nden grafik kartını otomatik seçecek şekilde değiştirin. Nvidia Kontrol Paneli>3D Ayarlarının Yönetilmesi kısmına gidip "Tercih edilen grafik işlemci" kısmını "Otomatik seç" yapın. Artık pilde oyun oynamadığınız sürece entegre ekran kartını kullanacaktır.

19. Nitrosense veya üreticinizin fan kontrolü uygulamanızda "soğutma desteği" varsa devre dışı bırakın.

20. Bu tamamen isteğe bağlı ve tavsiye etmiyorum, eğer antivirüse ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız Microsoft Defender'ı devre dışı bırakabilirsiniz.

21. Gereksiz hizmetleri devre dışı bırakın. Windows+R basın ve açılan kutuya "msconfig" yazın, hizmetler sekmesine gidin, "Tüm Microsoft hizmetlerini gizle" seçeneğini işaretleyin ve "Tümünü Devre Dışı Bırak"a basın. Ardından sizin için gerekli servisleri açın. (Örneğin ben Acer Nitro 5 laptopımda fan kontrolü için Acer ACC Service ve antivirüs için Kaspersky Hizmeti'ni geri açtım.)

22. Gereksiz servisleri devre dışı bırakın. Görev çubuğuna sol tık yapıp görev yöneticisini açın, hizmetler kısmına gelin ve açılan kısımda sol tık yapıp "Hizmetleri Aç"a basın. Burada başlangıç türünün üstüne basın ve otomatik başlayanları bir araya getirin. Ardından gereksiz hizmetleri devre dışı bırakın, ileride lazım olur diyorsanız manuele alın.
Aşağıdaki konuya göz atarak gereksiz hizmetleri kapatabilirsiniz.
23. Görev Zamanlayıcıyı açın. Başlangıçta olmayan hizmetleri otomatik başlatmak için hazır komut dosyaları içerir. İhtiyacınız olmayan her göreve sağ tık yapıp "Özellikler"e tıklayın, ardından "Koşullar" kısmına girin. Burada "Güç" başlığı altında "Görevi yalnızca bilgisayar AC gücündeyse başlat" ve "Bilgisayar pil gücüne geçerse durdur" seçeneklerini işaretleyin.

Evet, son olarak pil süresinin artmasında en etkili ve önemli kısıma geldik. Yapmamız gereken asıl ayarlar burada.

24. Güç Seçenekleri'ne gidin. Sol bölümde "Kapak kapatıldığında yapılacakları seçin"e tıklayın, ardından yukarıda yazan "Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir"e basın. Şimdi burada hızlı başlatmayı ve hazırda bekleti açın, sonra kapağı kapattığınızda hazırda beklete alacak şekilde seçin. Tekrar Güç Seçenekleri menüsüne geri gelin. Şimdi burası prizde kullanımınıza bağlı. Ayrıca hangi planı seçerseniz seçin yapacağımız ayarlamalarla en yüksek pil tasarrufunu sağlayacağız. Eğer dizüstünüzü prizde normal işlemler için kullanacaksanız "Dengeli" seçin, genellikle oyun oynayacaksanız tam performans almak için "Nihai Performans" planını seçin.

*Nihai Performans" planını açmak için komut istemini yönetici olarak çalıştırın ve alttaki kodu yapıştırın.
powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

Şimdi gelişmiş güç ayarlarını açacağız.

Powershell'i yönetici olarak başlatın ve şu komutu çalıştırın.
#Requires -RunAsAdministrator if (!$IsLinux -and !$IsMacOS) { # Unlock Power Plans by disabling "Connected Standby" Set-ItemProperty -Path 'HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power' -Name 'CSEnabled' -Value 0 -Force # Unlock hidden options $PowerSettings = Get-ChildItem -Path 'HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings' -Recurse -Depth 1 | Where-Object { $_.PSChildName -NotLike 'DefaultPowerSchemeValues' -and $_.PSChildName -NotLike '0' -and $_.PSChildName -NotLike '1' } ForEach ($item in $PowerSettings) { $path = $item -replace "HKEY_LOCAL_MACHINE","HKLM:"; Set-ItemProperty -Path $path -Name 'Attributes' -Value 2 -Force } }
Artık gizli ayarlar açıldı. Şimdi Güç Seçenekleri'nden önce Plan ayarlarını değiştir, ardından Gelişmiş güç ayarlarını değiştir kısmına girin. Yukarıda "Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir"e basın. Artık tüm ayarlar gözüküyor. Değiştireceğimiz ayarların "Pilde" kısmını değiştireceğiz bunu unutmayın.

-İlk sekmenin altında "Aygıt boşta ilkesi"ni güç tasarrufu yapın. Bekleme modunda ağ bağlantısını devre dışı yapın.
-Bu kısım en önemlilerinden. Sabit sekmesi altında, "AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM"yi Lowest olarak seçin. (Unutmayın bunları "Pilde" kısmında yapıyorsunuz.) Ardından "Sabit diski kapatmak için beklenecek süre"yi 1 dakika yapın. Şimdi geri kalan tüm sekmeleri kontrol edin ve "maksimum güç tasarrufu" seçeneği olan her kısımda bu seçeneği seçin.
-Uyku sekmesi altında "Sistemin gerektirdiği ilkeye izin ver"i hayır olarak değiştirin.
- PCI Express sekmesi altında "Bağlantı Durumu Güç Yönetimi"ni en fazla güç tasarrufu olarak değiştirin.
- İşlemci güç yönetimi sekmesi altında "Sistem soğuma ilkesi"ni pilde edilgen yapın. "En düşük işlemci durumu"nu %3, "En yüksek işlemci durumu"nu ise işlemcinizin gücüne ve pilde nasıl kullanacağınıza göre %40-60 aralığında seçin. (Örneğin ben pildeyken webde gezinmek, video izlemek ve not almak için kullanıyorum. Bu ayarı %40 yaptım ve 3.30 Ghz işlemcim 1.10 Ghz olarak çalışıyor ve bana gayet yetiyor.) Yüzde ne kadar az olursa o kadar pil süresi uzar.

- Turbo boostu kapatın. Tamamen gereksiz bir şeydir ve bilgisayarın oyun oynarken fazla ısınmasının sebebidirç Turbo boostu kapatmak oyun oynarkenki sıcaklığı 5-10 derece azaltır ve hiçbir FPS kaybı olmaz. Yine işlemci güç yönetimi sekmesi altında "İşlemci performansını artırma modu"nu hem pilde hem de prizde devre dışı olarak değiştirin.

- Grafik ayarları sekmesi altında "GPU tercihi ilkesi"ni düşük güç yapın.

Ve bitti. İşte bu kadar.

Ekran görüntüsü 2024-01-18 105556.png
 
Hocalarım son maddenin başında bir hata olmuş, düzeltme yapayım. 24. maddedeki [Sol bölümde "Kapak kapatıldığında yapılacakları seçin"e tıklayın, ardından yukarıda yazan "Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir"e basın.] kısmında belirtilen "Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir" yazısı, maddenin altındaki powershell komutunu çalıştırdıktan sonra geliyor. O komut gizli ayarları açıyor, ondan sonra bu maddedekileri yapabilir olucaksınız, bilginiz olsun.

"Sistem soğuma ilkesi"ni pilde edilgen yapın
13. Maddede belirttiğim fanlar için yapılabilecek diğer ayar ise son maddede bahsettiğim sistem soğutma ilkesini pilde edilgen yapmak. Bu ayarı edilgen yaptığımızda ısınma durumunda işlemciyi yavaşlatır ve güç tasarrufu sağlar aynı zamanda fan sesi olmaz. Kütüphane gibi ortamlar için birebir. Yani Acer Nitro 5 laptopımla pilde kullanırken bir süre sonra fanlar kendi kendine kapanıyor ve sıfır sesle kütüphanede çalışıyorum böyle.
 
Son düzenleme:
Hocam Nitro 5 aldım yeni, şuan için ilk defa deşarj olurken çok hızlı bitiyor şarjı :(
Ayrıca Windows 11'de dediğiniz ayarları yapamadım, 10 mu öneririsiniz ekran süresi için?
 
Hocam Nitro 5 aldım yeni, şu an için ilk defa deşarj olurken çok hızlı bitiyor şarjı :(
Ayrıca Windows 11'de dediğiniz ayarları yapamadım, 10 mu öneririsiniz ekran süresi için?

Hocam ben Acer Nitro 5imde W11 Home Single ile yapmıştım bu ayarları, yapamadığınız ayarları söylerseniz yardımcı olurum.
 
Evet konumuz pil süresini arttırmak. Benim bir Acer Nitro 5'im var ve zayıf pilden dolayı yakınıyordum. Yaklaşık 1-1.5 saat pil süresi alıyordum ardından en ince detayına kadar araştırdım ve uyguladım. Şu an laptopımda 8 saat civarı pil süresi alıyorum. Aynı zamanda prize taktığımda ise en yüksek performansa çıkıyor. Ve evet hiçbir 3. parti uygulama yok, pile geçtiğinizde tıklamanız gereken bir şey de yok. Neyse sonra yerel olarak araştırdım ve konuyla alakalı iyi bir rehber yoktu. Olanlar da yeterli değildi. Laptoplarda pil süresini uzatmakla kapsamlı bir rehber hazırlamak istedim. 24 maddede yapılabilecek her şeyi açıkladım. Bu rehber ile laptop pil sürenizi 7-8 saate kadar çıkarabilirsiniz.
Hadi başlayalım!

1. Parlaklığı kısın. Gözünüzün görebileceği en düşük parlaklığa ayarlayın.

2. Pil Tasarrufunu kullanın.

3. Güç seçeneklerinden Güç Tasarrufunu seçin.

4. Kullanmıyorsanız Wi-Fi ve Bluetooth'u kapatın.

5. Karanlık modu açın, yardımcı olabilir.

6. Görsel efektleri kapatın. Ayarlar>Sistem>Sistem Bilgisi kısmına gidin. Burada "Gelişmiş sistem ayarları" kısmına tıklayın. Performans başlığı altında "Ayarlar"a tıklayın ve "Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt" seçeneği dışında hepsini kapatın.

7. Video, film izleyecekseniz VLC gibi 3. parti uygulamalar yerine Windows Media Player'ı kullanın. Windows Media Player çok daha az güç harcar.

8. Kapak kapalıyken bilgisayarınız uyumalı, bilgisayarın uyku moduna geçme süresini kısaltın.

9. Klavye ışığını kesinlikle kapatın. Klavye ışığı ciddi güç harcar, aynı zamanda ısınmaya da sebep olur. Kapattığınızda 45-50 dakikaya kadar tasarruf sağlayabilir.

10. Kablolu ya da kablosuz fare, klavye vesaire varsa çıkarın. Pili tüketirler. Örneğin, ortalama bir kablosuz fare pil süresini 30 dakika kadar azaltabilir.

11. Başlangıç uygulamalarını devre dışı bırakın. Bunlar bilgisayarınız açıldığında otomatik olarak çalıştırılır ve pil harcar. Görev çubuğuna sol tık yapıp görev yöneticisini açın. Ardından başlangıç uygulamaları kısmına gelin ve gereksiz gördüğünüz tüm uygulamaları devre dışı bırakın. (Özellikle Steam gibi uygulamalar ciddi pil tüketir, mutlaka devre dışı bırakın.)

12. Mümkünse arka planda çalışan uygulamaları açmayın. Eğer sizin için gerekliyse açın.

13. Fan ayarlarınız varsa sessiz moda alın. Fanlar için yapabileceğiniz diğer şeyler de var, oraya ileride geleceğiz.

14. Microsoft Edge kullanın. Pil tasarrufu için en iyisi Windows'un kendi tarayıcısıdır.

15. Microsoft Edge'de Ayarlar>Sistem ve performans kısmına gidin ve güç tasarrufu için olan her şeyi açın, verimlilik modunu maksimum tasarrufa alın.

16. Laptopunuzu SSD ile yükseltecekseniz bilindik bir markadan NVME SSD seçin ve gereksiz RAM eklemeyin.

17. Üçüncü parti pil yazılımlarını kullanmayın. Bir faydaları yoktur, aksine zarar verebilirler.

18. Pildeyken harici ekran kartınızın çalışmadığından emin olun. Devre dışı bırakmayın ama NVIDIA Kontrol Paneli'nden grafik kartını otomatik seçecek şekilde değiştirin. Nvidia Kontrol Paneli>3D Ayarlarının Yönetilmesi kısmına gidip "Tercih edilen grafik işlemci" kısmını "Otomatik seç" yapın. Artık pilde oyun oynamadığınız sürece entegre ekran kartını kullanacaktır.

19. Nitrosense veya üreticinizin fan kontrolü uygulamanızda "soğutma desteği" varsa devre dışı bırakın.

20. Bu tamamen isteğe bağlı ve tavsiye etmiyorum, eğer antivirüse ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız Microsoft Defender'ı devre dışı bırakabilirsiniz.

21. Gereksiz hizmetleri devre dışı bırakın. Windows+R basın ve açılan kutuya "msconfig" yazın, hizmetler sekmesine gidin, "Tüm Microsoft hizmetlerini gizle" seçeneğini işaretleyin ve "Tümünü Devre Dışı Bırak"a basın. Ardından sizin için gerekli servisleri açın. (Örneğin ben Acer Nitro 5 laptopımda fan kontrolü için Acer ACC Service ve antivirüs için Kaspersky Hizmeti'ni geri açtım.)

22. Gereksiz servisleri devre dışı bırakın. Görev çubuğuna sol tık yapıp görev yöneticisini açın, hizmetler kısmına gelin ve açılan kısımda sol tık yapıp "Hizmetleri Aç"a basın. Burada başlangıç türünün üstüne basın ve otomatik başlayanları bir araya getirin. Ardından gereksiz hizmetleri devre dışı bırakın, ileride lazım olur diyorsanız manuele alın.
Aşağıdaki konuya göz atarak gereksiz hizmetleri kapatabilirsiniz.

23. Görev Zamanlayıcıyı açın. Başlangıçta olmayan hizmetleri otomatik başlatmak için hazır komut dosyaları içerir. İhtiyacınız olmayan her göreve sağ tık yapıp "Özellikler"e tıklayın, ardından "Koşullar" kısmına girin. Burada "Güç" başlığı altında "Görevi yalnızca bilgisayar AC gücündeyse başlat" ve "Bilgisayar pil gücüne geçerse durdur" seçeneklerini işaretleyin.

Evet, son olarak pil süresinin artmasında en etkili ve önemli kısıma geldik. Yapmamız gereken asıl ayarlar burada.

24. Güç Seçenekleri'ne gidin. Sol bölümde "Kapak kapatıldığında yapılacakları seçin"e tıklayın, ardından yukarıda yazan "Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir"e basın. Şimdi burada hızlı başlatmayı ve hazırda bekleti açın, sonra kapağı kapattığınızda hazırda beklete alacak şekilde seçin. Tekrar Güç Seçenekleri menüsüne geri gelin. Şimdi burası prizde kullanımınıza bağlı. Ayrıca hangi planı seçerseniz seçin yapacağımız ayarlamalarla en yüksek pil tasarrufunu sağlayacağız. Eğer dizüstünüzü prizde normal işlemler için kullanacaksanız "Dengeli" seçin, genellikle oyun oynayacaksanız tam performans almak için "Nihai Performans" planını seçin.

*Nihai Performans" planını açmak için komut istemini yönetici olarak çalıştırın ve alttaki kodu yapıştırın.
powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

Şimdi gelişmiş güç ayarlarını açacağız.

Powershell'i yönetici olarak başlatın ve şu komutu çalıştırın.

#Requires -RunAsAdministrator

if (!$IsLinux -and !$IsMacOS) {
# Unlock Power Plans by disabling "Connected Standby"
Set-ItemProperty -Path 'HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power' -Name 'CSEnabled' -Value 0 -Force

# Unlock hidden options
$PowerSettings = Get-ChildItem -Path 'HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings' -Recurse -Depth 1 | Where-Object { $_.PSChildName -NotLike 'DefaultPowerSchemeValues' -and $_.PSChildName -NotLike '0' -and $_.PSChildName -NotLike '1' }
ForEach ($item in $PowerSettings) { $path = $item -replace "HKEY_LOCAL_MACHINE","HKLM:"; Set-ItemProperty -Path $path -Name 'Attributes' -Value 2 -Force }
}

Artık gizli ayarlar açıldı. Şimdi Güç Seçenekleri'nden önce Plan ayarlarını değiştir, ardından Gelişmiş güç ayarlarını değiştir kısmına girin. Yukarıda "Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir"e basın. Artık tüm ayarlar gözüküyor. Değiştireceğimiz ayarların "Pilde" kısmını değiştireceğiz bunu unutmayın.

-İlk sekmenin altında "Aygıt boşta ilkesi"ni güç tasarrufu yapın. Bekleme modunda ağ bağlantısını devre dışı yapın.
-Bu kısım en önemlilerinden. Sabit sekmesi altında, "AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM"yi Lowest olarak seçin. (Unutmayın bunları "Pilde" kısmında yapıyorsunuz.) Ardından "Sabit diski kapatmak için beklenecek süre"yi 1 dakika yapın. Şimdi geri kalan tüm sekmeleri kontrol edin ve "maksimum güç tasarrufu" seçeneği olan her kısımda bu seçeneği seçin.
-Uyku sekmesi altında "Sistemin gerektirdiği ilkeye izin ver"i hayır olarak değiştirin.
  • PCI Express sekmesi altında "Bağlantı Durumu Güç Yönetimi"ni en fazla güç tasarrufu olarak değiştirin.
  • İşlemci güç yönetimi sekmesi altında "Sistem soğuma ilkesi"ni pilde edilgen yapın. "En düşük işlemci durumu"nu %3, "En yüksek işlemci durumu"nu ise işlemcinizin gücüne ve pilde nasıl kullanacağınıza göre %40-60 aralığında seçin. (Örneğin ben pildeyken webde gezinmek, video izlemek ve not almak için kullanıyorum. Bu ayarı %40 yaptım ve 3.30 Ghz işlemcim 1.10 Ghz olarak çalışıyor ve bana gayet yetiyor.) Yüzde ne kadar az olursa o kadar pil süresi uzar.

- Turbo boostu kapatın. Tamamen gereksiz bir şeydir ve bilgisayarın oyun oynarken fazla ısınmasının sebebidirç Turbo boostu kapatmak oyun oynarkenki sıcaklığı 5-10 derece azaltır ve hiçbir FPS kaybı olmaz. Yine işlemci güç yönetimi sekmesi altında "İşlemci performansını artırma modu"nu hem pilde hem de prizde devre dışı olarak değiştirin.

- Grafik ayarları sekmesi altında "GPU tercihi ilkesi"ni düşük güç yapın.

Ve bitti. İşte bu kadar.

Eki Görüntüle 2088682
Hocam gizli ayarları nasıl geri kapatabiliriz?
 

Geri
Yukarı