Lazca bir şive değildir!

• Konuyu başlatan SirY
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 55
  • Görüntüleme 5.676

SirY

Hectopat
Daha fazla  
Ya arkadaş lazcayı bir şive olarak biliyor herkes ben bu yanlış anlaşılmayı bitirmek için konuyu açtım. Ben Trabzon'luyum anne tarafımda Rize'li biri bunu öğrenince hemen diyor lazca şive yapsana kardeşim. Google'e bile yazsan çıkar:
Hemen belirtmekte fayda var; lazca şive değildir, lazca bir dildir... Lazca güney kafkas dil Ailesi'nden kendi başına bir dildir. Türkçenin Karadeniz şivesi ile bir ilgisi yoktur. Ne kelime hazinesi ne de grameri Türkçe ya da bir başka dile benzemez.
Lazca resmi ayrı bir dildir bu kadar.
Kaynakça: Demokrathaber.org

Ya arkadaş lazcayı bir şive olarak biliyor herkes ben bu yanlış anlaşılmayı bitirmek için konuyu açtım. Ben Trabzon'luyum anne tarafımda Rize'li biri bunu öğrenince hemen diyor lazca şive yapsana kardeşim. Google'e bile yazsan çıkar:
Hemen belirtmekte fayda var; lazca şive değildir, lazca bir dildir... Lazca güney kafkas dil Ailesi'nden kendi başına bir dildir. Türkçenin Karadeniz şivesi ile bir ilgisi yoktur. Ne kelime hazinesi ne de grameri Türkçe ya da bir başka dile benzemez.
Neden bu kadar gaza geldiniz? :D
Ama evet haklısınız.

Lazca bir ağızdır.
Ağız nedir? Öğrenelim:

Bir anadilin, konuşulduğu ülkenin sınırları içinde, bölgelere ve sınıflara göre değişen söyleyiş özelliği.

Lazca bir söyleyiş özelliği mi? Değil. Sana Lazca konuşsam anlar mısın? Hayır. O zaman lazca bir ağız değil, bir dildir.

Kaynak:

Not: Rizeliyim. Lazca bilmiyorum. Karadeniz ağzı ile konuşabiliyorum. Karadeniz ağzı Lazca değildir.

Yani dil ama neden bu kadar atar gider yapar gibi yazdınız ki?

Bu arada birçok Laz şive olarak görüyor, neredeyse tanıdığım Lazların %60'ı bu şekilde söylüyor. Aynı şekilde tatil için gittiğim köyde de böyle düşünüyorlar, ya onlar tam araştırmadı ya da eskiden gelen bir düşünceye sahipler.

@Recep Baltaş Sence bunun sebebi nedir?

Ağız nedir? Öğrenelim:

Bir anadilin, konuşulduğu ülkenin sınırları içinde, bölgelere ve sınıflara göre değişen söyleyiş özelliği.

Lazca bir söyleyiş özelliği mi? Değil. Sana Lazca konuşsam anlar mısın? Hayır. O zaman lazca bir ağız değil, bir dildir.

Kaynak:

Not: Rizeliyim. Lazca bilmiyorum. Karadeniz ağzı ile konuşabiliyorum. Karadeniz ağzı Lazca değildir.

Vay be toprak çıktı.

Lazca zaten bir dil. Şive demek çok mantıksız bir şey.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı