Lens kullanmak nasıldır?

Selamlar. Miyop ve astigmatim var. Maskeyle beraber gözlük kullanmak yoruyor. Hem gözlük kayıyor maskeden hem de buhar oluşuyor. Bende lens mi kullansam diye düşündüm. Aranızda lens kullanan ve tecrübe eden varsa, nasıl kullanılır, kullanırken dikkat etmem gereken bir şey var mıdır? Yani genel olarak anlatabilirse memnun olurum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gözünüz hassassa kuruluk falan yaşayabilirsiniz. Ben yıllarca gözlük kullandım, sonra denemek için bir ay lense geçtim ama gözlük kadar rahat değildi. Bir süre sonra alışsanız da gözlük taktığınız zaman farkı anlıyorsunuz.

Belki siz alışırsınız ama ben pek rahat bulamadım. Tercih sizin.

Selam. Miyop ve astigmatim var. Maskeyle beraber gözlük kullanmak yoruyor. Hem gözlük kayıyor maskeden hem de buhar oluşuyor. Bende lens mi kullansam diye düşündüm. Aranızda lens kullanan ve tecrübe eden varsa, nasıl kullanılır, kullanırken dikkat etmem gereken bir şey var mıdır? Yani genel olarak anlatabilirse memnun olurum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Ben bu hafta lens kullanmaya başlayacağım. Lens solüsyonu olarak biotrue öneriyorlar. Kullanımına dikkat etsen yeter bence. Normalde lensin eğitimi oluyor, hemşire yardımı ile. Ama nasıl oluyorsa hastanede bunu öğretecek hemşire yok. Uyurken takma, her takışta lensi temizle ve kutusunun içindeki suyu dök. Uyurken çıkartacağın zaman lensi kabına koy ve üstüne yeni solüsyon dök.

Ayrıca 1 hafta lense alışma süresi var. İlk taktığın anda acıma, gözlerde çarpıntı olursa anında çıkart.

1 sene lens kullandım hocam, kesinlikle gözlükten daha iyi bir görüş açın var, gözlükte sadece camın olduğu yerleri görebiliyorken lenste tamamen normal açıda görüyorsun, bu bana ilk başlarda tuhaf gelmişti kafamı çevirmeden sağa sola bakabiliyordum. Ayrıca gözlük gibi sürekli lekelenmez, soğuk ortamdan sıcağa girince buğulanmaz, yağmurda damlalar yapışmaz, elastik bir şey olduğu için kırılma riski yok ayrıca takıp çıkarmaya alışınca neredeyse gözlükle aynı sürede takılıp çıkartılabiliyor, ben 1 haftada alışmıştım. Fakat gelgelelim kötü yanlarına, direkt gözünle temas ettiği için hijyene aşırı önem vermen lazım kesinlikle her gün solüsyonunu değiştirip temiz saklaman lazım bir de gözüne bir şey kaçınca biraz canın yanabiliyor. Ben bir süre sonra hijyeni takmamaya başlamıştım halıya düşürüp temizlemeden alıp takıyordum, sonra 1-2 hafta gözümde rahatsızlık oldu. Ha bu arada bitmeyen bir solüsyon masrafın var, her 2-3 ayda bir (genelde 30-40TL civarı) bittikçe solüsyon alman gerek.

Gözünüz hassassa kuruluk falan yaşayabilirsiniz. Ben yıllarca gözlük kullandım, sonra denemek için bir ay lense geçtim ama gözlük kadar rahat değildi. Bir süre sonra alışsanız da gözlük taktığınız zaman farkı anlıyorsunuz.

Belki siz alışırsınız ama ben pek rahat bulamadım. Tercih sizin.
1 sene lens kullandım hocam, kesinlikle gözlükten daha iyi bir görüş açın var, gözlükte sadece camın olduğu yerleri görebiliyorken lenste tamamen normal açıda görüyorsun, bu bana ilk başlarda tuhaf gelmişti kafamı çevirmeden sağa sola bakabiliyordum. Ayrıca gözlük gibi sürekli lekelenmez, soğuk ortamdan sıcağa girince buğulanmaz, yağmurda damlalar yapışmaz, elastik bir şey olduğu için kırılma riski yok ayrıca takıp çıkarmaya alışınca neredeyse gözlükle aynı sürede takılıp çıkartılabiliyor, ben 1 haftada alışmıştım. Fakat gelgelelim kötü yanlarına, direkt gözünle temas ettiği için hijyene aşırı önem vermen lazım kesinlikle her gün solüsyonunu değiştirip temiz saklaman lazım bir de gözüne bir şey kaçınca biraz canın yanabiliyor. Ben bir süre sonra hijyeni takmamaya başlamıştım halıya düşürüp temizlemeden alıp takıyordum, sonra 1-2 hafta gözümde rahatsızlık oldu. Ha bu arada bitmeyen bir solüsyon masrafın var, her 2-3 ayda bir (genelde 30-40TL civarı) bittikçe solüsyon alman gerek.

Ben bu hafta lens kullanmaya başlayacağım. Lens solüsyonu olarak biotrue öneriyorlar. Kullanımına dikkat etsen yeter bence. Normalde lensin eğitimi oluyor, hemşire yardımı ile. Ama nasıl oluyorsa hastanede bunu öğretecek hemşire yok. Uyurken takma, her takışta lensi temizle ve kutusunun içindeki suyu dök. Uyurken çıkartacağın zaman lensi kabına koy ve üstüne yeni solüsyon dök.

Ayrıca 1 hafta lense alışma süresi var. İlk taktığın anda acıma, gözlerde çarpıntı olursa anında çıkart.

Bende göz doktorundan randevu almaya çalışıyorum. 6 ay önce gitmiştim ve derecem arttı gözlük yetmiyor hissediyorum.Bende dedim doktora gideyim hem muayene olayım hemde danışayım diye. Cevaplarınız için teşekkürler hepinize. @zahidbolat sizde kullanmaya başladıktan sonra tecrübelerinizi aktarabilirseniz sevinirim.

Yıllarca kullandım, 5-6 yıl belki daha fazla -şimdi parasızlıktan gözlük kullanıyorum-. Takıp çıkarmada sadece üç beş sefer zorluk çekersiniz, bir süre sonra ayna olmadan takmaya da alışıyorsunuz. Bu arada takmak çok kolay; lensi kutusundan çıkartıp (kutuda solüsyonla saklıyorsunuz) avucuma koyup solüsyonla biraz silip işaret parmağımın ucuyla alıyordum, sonra diğer elimle göz kapaklarımı iyice açıp ortaya doğru yerleştiriyorum. Başlarda zorlanıyordum, parmağımda kalıyordu ama alışılıyor. Çıkartmaksa en kolayı, baş ve işaret parmağınızla lensin iki ucundan merkeze doğru bastırınca çıkıyor, merak etmeyin gözünüze bir şey olmaz.
Gözlükle farklarına gelirsek; mesela en başta konforlu, yüzünüzde fazlalık hissetmiyorsunuz. Sporla uğraşıyorsanız gözlüğe göre daha çok hareket imkanınız oluyor, yine de terin gözünüze girmemesine biraz dikkat edin ama girse de çok sorun olmuyor. Gözlük burunda iz yapıyor, acıtıyor bazen; lens kullanırken gözünüzü çıkartacak derecede ovmazsanız bir şey olmaz, tozlu ortamda kullanmayın ama.

Bazı lensler günlük, bazıları haftalık, bazıları aylık oluyor. Ben günlük kullanıyordum, bazen gözümdeyken uyuyakalıyordum ama sorun olmuyordu. Siz kendinize göre seçin.
Özetle lens konfordur, gözlük tarzdır.

Göz doktorunuzdan deneme lens isteyin kendiniz deneyip bakın. Kimi için gözlük kolay kimi için lens daha kolay kişiden kişiye değişiyor. Ben ilk lens taktığımda daha önce neden kullanmamışım ki demiştim bir daha da gözlüğe geri dönmedim. Denize bile günlük lenslerle giriyorum.

@anchovy00 @131296 tek korkum takıp çıkarmak benim. Acır korkusu var birazda takarken ve çıkarırken. Bide takarken çıkarırken refleks olarak gözümü kırparsam bişey olur mu?
Takarken göz kapağınız çarpıp lensi düşürürseniz solüsyonla temizleyip tekrar takarsınız. Taktıktan sonra bazen hafif batma oluyor ama gözünüzü hızlıca kırpıp açınca lens yerine oturuyor. Bu arada lens zaten kendi yolunu buluyor, yani gözünüzde herhangi bir yere yerleştirip göz kırpıyorsunuz ve yerine oturuyor. Bazen de solüsyon gözünüzü ferahlatıyor, serinletiyor falan iyi oluyor 😁 Çıkarırken başlarda gözüme zarar vermekten çekiniyordum ama bir şey olmuyor, arada lens kalıyor zaten.
Çekinceniz olmasın alışınca takıp çıkarma işi birkaç saniyeden fazla sürmüyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı