Evet, bayağı bir zaman geçti ve döndüm. 9. sınıfta okula başlar başlamaz MESEM'e geçmiştim (mesleki eğitim sistemi: 5 gün staj, 1 gün okul) ve bir 3D yazıcı firmasında staj gördüm. 1 yıl öyle geçti, battı orası. 10. sınıfta bir tanıdığımızın yazılım şirketine geçtim, 11'e kadar orada okudum ve bayağı büyük bir şirketti. Belediyelere İSKİ, SASKİ gibi yerlere Java ile yazılım yapıyorduk. Oradan da bayağı bir şey kaptım ama tanıdık olduğu için maaş ödemeleri yapmıyordu bana. 6 ay maaş alamayınca annem de dedi: "Tanıdık falan ama böyle olmaz." dedi. Adam genel müdür, en son o da demiş: "Muhasebeyi rahatsız etmeyin, Koray buraya staj yapmaya gelsin, maaş ödemesi almasın, zaten iş yapmıyor oturuyor (haklı), öyle mezun olsun gitsin." dedi ama ben de gurur yaptım, oradan vurdum kapıyı çıktım. Dedim o zamanlar 5 bin TL staj parası alacağıma asgari ücretle çalışırım daha iyi. MESEM sisteminde işten çıkınca yeni iş bulamadığınız her gün devamsızlık sayılıyor. Öyle olunca 11. sınıfta kaldım ve kaldıktan sonra 1 sene boyunca Burger King'de çalıştım. Motosiklet aldım, işte çeki düzen verdim kendime maddiyat, kıyafet falan. Sonra Burger King'den çıktım, 1 ay motosiklet tamirciliği yaptım. Orası da güzeldi, iş öğreniyordum. Usta falan şakacıydı, iyi insanlardı ama tembelliğimden dolayı sabahları geç gidince oradan da çıktım. Sonra yaz tatili geldi, tatilde düşünüyordum acaba okullar başlayacak İstanbul'a döndüğümde okula devam mı edeyim aynı sistemden (çünkü MESEM'den çıkarsam 1 yıl alt sınıfa düşüyorum, araştırabilirsiniz, hocaya da sordum) ya da asgari ücretli bir iş ya da tamirciliğe devam mı etsem, okulu da açıktan okurum dedim ve akrabalara sordum. 3 tane şehir değiştirdik: Isparta, Konya, İzmir. Tüm akrabalarım aynı şeyi söyleyince, "Öyle ya da böyle okulu bitir." deyince ben de iyice düşündüm ve okula döndüm çünkü başka şansım yok. MESEM yani mesleki eğitim sistemine kayıt olursan öğrenci değilsin, çıraksın bildiğin. Okul değiştirirsen sınıfın düşüyor, örgün (normal) eğitime geçersen bazı dersleri tekrar vermen gerekiyor ve gene sınıf düşüyorsun. Akşam lisesi için de aynı şey geçerli. Neyse, İstanbul'a döndük. Babamla gittik okula, tekrardan sorduk, soruşturduk ve tekrar başladım MESEM'e. Zaten bu son şansımdı, 1 kere daha sınıfta kalırsam eğer örgün eğitimden hakkımı kaybedecektim. Hocalar ile konuştuk, bana bir iş yeri ayarladılar. Marketlerde falan olur ya QR kod, barkod okuyucu, onların tamirini ve satışını yapan bir firma. Daha çok yazılımdan teknik servise yöneldim. Şimdi 11. sınıfım ve devam. Bu bahsettiğim 3 yıl çok garip geçti, arada çok farklı olaylar gelişti, çok değiştim. Bu konuya tekrar girince önceki mesajlaşmam bile o kişiliğimin ne kadar farklı olduğunu gösteriyor. Düşünce yapım olsun, verdiğim cevaplar olsun, hepinizi seviyorum. Bana bu konuda destekçi olan, olmayan herkese teşekkürler.