Linux dağıtımı önerisi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Windows daha fazla oyun açıyor olabilir ama bu oyunları oynamayarak geçmeye göze alıyorsun zaten.

Size Kalırsa kimse hiç birşey bilmiyor konudaki.

Ayrıca Sistemden Bahsederken Linux Mint Windows gibi Başka Masaüstüne Atlamıyor anlamında söyledim.
Linux Mint 19 Desteklenmese Bile Mint 20 Sürümünde yeni paketler var oluyor yani ram kullanımı artmıyor.
Linux Mint Versiyonları yani paketleri değişiyor.
Ve Yeni Masaüstü Ortamı geliyor yani bir değişiklik olmuyor.

Ayrıca Ram Kullanımını Masaüstü Ortamı belirliyor.
XFCE kurarsam Windowstan daha az Ram Kullanımı beklerim.

Siz değil karşı taraf belirliyor geçip geçmeyeceğini.

Piyasada o zaman bile Olsa Intel HD Graphics AMD Radeon Ve GTX gibi kartlar vardı. Şu An Linux çekirdekleri çoğu Sistemi çalıştırıyor.

Sırf Eski sistemi var diye Sadece Linux önerdiğimizi mi sanıyorsun?
Sistemi Modlu Windows 10 yada LTSC Sürümleri bile Kaldırmıyorsa Ve Güncel kalmak istiyorsa Yapacak başka bir çözüm yok.

Nasıl gereksiz servisler yok???
Gidip Hazır Masaüstü Sunan Dağıtım Kurarsan olanı var Örnek(Deepin Linux).
Ubuntu Kurduktan Sonra Telemetri servisleri açıp açmamak konusunda soruyor.
Ve Çoğu Hazır Masaüstü sunan dağıtımda Oluyor.
Kendin O Masaüstünü Kurarsan Hafif Çalışıyor ve telemetri servisleri gelmiyor.

Lütfen Daha fazla Uzatmayın.
Siz Nasıl Biliyorsanız öyle devam edin.
Linux kesinlikle az ram kullanmıyor az ram kullansa bile hiç bir şey ifade etmiyor.
Linux Windows'un yanına dualboot olarak kullanılan sadece tarayıcıda gezinmek için kullanılır linux'ta başka bir şey yapılmaz.
(Eğer oynayacaksaniz Windows'u kullanmanın anlamı yok en iyi oyun Windowsta çalışır)
Windows'un LTSC sürümleri xfce den daha hafif.
Şimdi eski bilgisayarlara Linux yükleyin diyorsunuz ama bilgisayarlar kasılıyor linux'ta eski bilgisayarlar sorun çıkartıyor.
Diğer sorun aslında ekran kartı driverların ön yüklu çekirdeğin içinde olması. Eskl bilgisayarla uyumsuz olabiliyor.
ekran kartı driverlar yüklü ama hangi modelin yüklü ?
Çekirdeğin içinde gömülü ama iyi performans vermiyor kapalı kaynak driverları kadar.

Windows 8.1 RAM kullanımı boşta 400 MB Linux Mint 19 Xfce RAM kullanımı boşta 600 MB bir de utanmadan yanlış bilgi diyorsunuz.

Ne kadar bilgi sahibi olduğunuz! Şu yorumdan belli; madem sürüm/dağıtım eşleştirmesi yapıyorsunuz buyurun Downloads Tiny Core Linux boşta ~32MB RAM kullanımı 🤣
Linux dağıtımlarının neredeyse hepsi boşta RAM kullanımı Windows'a göre çok avantajlıdır.
Linux'a sallayacaksanız, Adobe programları, ticari programlar, Anticheat'li oyunlar vs bunlar üzerinden yorum yapın. Driver kurma oyun oynama sistem güncelleme vs bunlar artık Linux'te sorun/eksiklik değil.

(Sadece 6 ay kadar ihtiyaçtan kullanmış, kişisel meraktan 5 yıldır takip ediyorum Linux'u. Ben bile biliyorum bunları)

Ne kadar bilgi sahibi olduğunuz! Şu yorumdan belli; madem sürüm/dağıtım eşleştirmesi yapıyorsunuz buyurun Downloads Tiny Core Linux boşta ~32MB RAM kullanımı 🤣
Eminim bu dağıtımı kimse kullanmıyor bu forumda.
Buna bakarsam xp de boşta 32 mb ram kullanıyor.
Linux dağıtımlarının neredeyse hepsi boşta RAM kullanımı Windows'a göre çok avantajlıdır.
Linux'a sallayacaksanız, Adobe programları, ticari programlar, Anticheat'li oyunlar vs bunlar üzerinden yorum yapın. Driver kurma oyun oynama sistem güncelleme vs bunlar artık Linux'te sorun/eksiklik değil
Driver kurma sorun çok büyük bir sorun.
Açık driverların kapalı kaynak driverların kadar iyi değil.
Bir sürü ekran kartı modeli var , linux'un çekirdeğin anternatif driverları yüklü.
Herhalde sorunsuz çalışan bir intel var,amd driverları sorunlu.
Nedense kimse AMD den bahsetmiyor.
(Sadece 6 ay kadar ihtiyaçtan kullanmış, kişisel meraktan 5 yıldır takip ediyorum Linux'u. Ben bile biliyorum bunları)
Senin kullanman sadece ram kullanımla üstün olduğunu düşünüyorsun.

Ama yine de dualboot olarak linux kullanın ne yaparsanız yapın işiniz Windows'a düşecek :)

Son düzenleme:
Xfce daha fazla RAM kullanıyor Linux Mint 22 Xfce denedim Linux Mint 20 daha yeni çıktı hem o zaman git Windows 10 LTSC ile karşılaştır, Windows 10 LTSC kazanıyor.
Hem Linux Mint 32 Bit desteği kesti Windows 10 LTSC'nin 2031'e kadar devam ediyor, Linux vs Windows bu konu da en çok Windows'a oy verilmiş.
Ram kullanımı için 200-300 mb kullanan de bile vardır. Gnu yu sistemden çıkartırsan alpine gibi daha düşük ram kullanımları alırsın. Linux mintin hala 32 bit desteği var diye biliyorum. Olmasa bile 32 bit desteği Debian tarafında var o olmazsa başka distro da vardır. Windows 10 ile Ubuntu karşılaştırır ubuntu lts değil. 10 ltsc ile Ubuntu lts karşılaştırıldığında ise Ubuntu lts daha fazla destek veriyor. Oyun konusunda her türlü oyunu oynadım. Wine her exeyi çalıştırırım demiyor. Xfce dışında daha basit ve az ram kullanan deler var. Olmadı i3 kursun arkadaş. Modlanmış Windows faciadır her zaman. Ya verini çalar ya pc de yazılımsal sorunlar yaratır.

Gemini de alıntı yapıyorum drivelar hakkında.
* Açık kaynak driverlar: Genellikle kapalı kaynaklılar kadar optimize değil.
* Çok çeşitli ekran kartı modelleri: Her modele uygun driver bulmak zor.
* Linux çekirdeğinin alternatif driverları: Bazen sorunlara yol açabiliyor.
* Intel driverları: Genellikle daha stabil çalışıyor.
Ne yapabilirsin:
* Forumlara bak: Benzer sorun yaşayan başkaları olabilir ve çözüm bulmuş olabilirler.
* Güncellemeleri takip et: Hem Linux çekirdeği hem de driverlar sık sık güncelleniyor. Yeni bir sürüm sorununu çözebilir.
* Farklı bir masaüstü ortamı dene: Bazı masaüstü ortamları driverlarla daha iyi çalışabiliyor.
* Aygıt yöneticini kontrol et: Burada driverlarla ilgili sorunlar hakkında daha fazla bilgi bulabilirsin.
* Çeşitli driver sürümlerini dene: Belki de farklı bir sürüm senin sistemin için daha uygun olacaktır.

Hocam dalga mı geçiyorsunuz? Sürüclere baktım ekran kartını görmüyordu resmen anakart sürücüleri kurulmamıştı sadece Wi-Fi kurulmuştu hem Linux'un Wi-Fi sıkıntıları var?

Hocam diyelim ki ekran kartım Intel AMD'ya da GeForce değil buna ne diyeceksiniz? Mesela benimki değil ve kurulu gelmedi. Bir Windows kullanıcsı olarak CS 1.6 ve Minecraft'ta Linux'tan daha fazla FPS aldım Windows'ta.
Ben yılların Windowscusuyum. Şunun şurasında birkaç aydır Linux kullanıyorum. Bu süre zarfında Mint, Zorin, KDE neon, Kubuntu, Lubuntu, EndeavourOS ve son olarak Arch Linux kullanıyorum. Bunların haricinde Fedora, Debian, MX Linux, antiX, Q4OS kurdum ama kullanmadım. Kurulum sürecinde hiçbirinde sürücü sorunu yaşamadım. Kendiniz sorun yaşıyor olabilirsiniz ama bu Linux'ta sürücü sorunu olduğunu göstermez. Windows'a göre daha az sorun yaşıyorum. Virüs yok denecek kadar az. Çok daha güvenli ve telemeteri yuvası değil. Sorunsuzca kurup oyun oynayan bir sürü kullanıcı var. Bir daha Windows mu ötede dursun.
Dün RTX 4060 ekran kartlı bilgisayarıma Linux Mint Cinnamon yükledim. Kütüphanemdeki bütün oyunları oynayabiliyorum. Hatta Valve oyunları ve CS 2 oynanıyor. Eminim YouTube'dan 1 kez Linux videosu bile izlememişsiniz. Duyduğunuz şehir efsanelerini buraya hiç düşünmeden yazıyorsunuz. Lütfen Technopat Sosyal'deki GNU/Linux kategorisine yazı yazmayın.
İkinci bir tavsiyem de Chromium tabanını bırakın hocam tam olsun. Linux + Firefox candır.

Ben yılların Windowscusuyum. Şunun şurasında birkaç aydır Linux kullanıyorum.

Bu süre zarfında Mint, Zorin, KDE neon, Kubuntu, Lubuntu, EndeavourOS ve son olarak Arch Linux kullanıyorum. Bunların haricinde Fedora, Debian, MX Linux, antiX, Q4OS kurdum ama kullanmadım. Kurulum sürecinde hiçbirinde sürücü sorunu yaşamadım. Kendiniz sorun yaşıyor olabilirsiniz ama bu Linux'ta sürücü sorunu olduğunu göstermez.
Benim yaşamam linuxta sürücüsü sorun olduğunu göstermiyor yani?
Bazı Driver ların desteği bile resmi değil, sürücü sorunu yok diyebiliyorsunuz.Bir kaç ay linux kullanmanız sizi linuxta tecrübe sahibi yapmıyor.
Windows'a göre daha az sorun yaşıyorum. Virüs yok denecek kadar az. Çok daha güvenli ve telemeteri yuvası değil. Sorunsuzca kurup oyun oynayan bir sürü kullanıcı var. Bir daha Windows mu ötede dursun.
Umarım dualboot Windows kullanmıyorsunuzdur hocam.

Benim yaşamam linuxta sürücüsü sorun olduğunu göstermiyor yani?
Bazı Driver ların desteği bile resmi değil, sürücü sorunu yok diyebiliyorsunuz.Bir kaç ay linux kullanmanız sizi linuxta tecrübe sahibi yapmıyor.

Umarım dualboot Windows kullanmıyorsunuzdur hocam.
Windows'ta yaşayan yok mu hocam? İllaki var. Tamamen sorunsuz olması mümkün değil. Ama Windows yahut Linux'ta sorun yaşayan yüzdeyi alırsak bu genelleme yapılamayacak kadar küçük bir oran. Demek istediğim bu. Tecrübeliyim demedim. Sorun yaşamadım şu ana kadar. Ben sadece güvenlii, temiz, telemetri olmayan, mahremiyete önem veren işletim sistemi kullanmak istiyorum ve bunu bana sadece Linux veriyor.

Windows'ta yaşayan yok mu hocam? İllaki var. Tamamen sorunsuz olması mümkün değil. Ama Windows yahut Linux'ta sorun yaşayan yüzdeyi alırsak bu genelleme yapılamayacak kadar küçük bir oran. Demek istediğim bu. Tecrübeliyim demedim. Sorun yaşamadım şu ana kadar. Ben sadece güvenlii, temiz, telemetri yapmayan mahremiyete önem veren işletim sistemi kullanmak istiyorum ve bunu sadece Linux sağlıyor.

Evet bunu Linux sağlıyor, verileriniz Microsoft'a gitmese bile Google'a gidiyor.
Android kullanıcıysanız verileriniz direk Google'a gidiyor bunu öneklemek mümkün mü?

Evet bunu Linux sağlıyor, verileriniz Microsoft'a gitmese bile Google'a gidiyor.
Android kullanıcıysanız verileriniz direk Google'a gidiyor bunu öneklemek mümkün mü?
Zararın neresinden dönersen kardır demişler. Ayrıca Android telefonum olsa da tüm kişisel uygulamalarım iPhone'da yüklü. Bankacılık, sosyal medya vs Android telefonumda yüklü değil.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı