- Çünkü Linux zordur.
- Bol bol komut girmeliyiz.
- Bazı dağıtımların kurulum için grafik arayüzü yok.
- Driver desteği spesifik donanimlar için yok (Wireless, e-imza, ekran kartı, barkod yazıcı projeksiyon cihazı...)
- Çok kullanılan bir işletim sistemi değil.
- Oyun desteği yok güncel oyunları oynayamazsınız (driver desteği olmadigi için).
- Ücretsiz yani fazla uğraşılmamıştır yazılımıyla.
- Destekleyen firma çok az.
- Programlama çok az yapılır.
- Ortak bir standardı yok. Binlerce dağıtım var birbirinden bağımsız. Birinde çalışan diğerinde çalışmayabilir.
- Yazilim desteği çok azdır.
- Bir Microsoft değil.
- Devletler kullanmıyor.
- Zordur basit hiç değildir.
- Neden kullanalım ki?
- İkide bir çöker stabil değil.
- Ikinci işletim sistemi kuramazsın kesinlikle.
- Başka başka sebepler.
Saydığım nedenlerden kaçına katılıyorsunuz? Yazın, paylaşın.
Merhabaa! Beni özlediniz mii!! En sevdiğiniz troll pengueeenn!

Nereden başlasak acaba? Bir yerden başlayalım.
1- Linux terminali bir yabancı dilden farksızdır. Eğer okulda İngilizce dersinden hep düşük not alıyorsan başlama. Syntax'den anlaman için kafa yapını komple değiştirmen gerek ki zor.
2- Komut girmenin zorunlu olduğu dağıtımlar var ama Linux Mint gibi hiç gerekmeyen dağıtımlar da var
3- O zaman grafik arayüzü olan dağıtımlardan birini seç?

Linux Mint 20.1 Cinnamon sürümü gayet güzel bir arayüze sahip. I use Arch BTW.
4- 2012'den beri sadece 1 kez driver sorunu çektim, o da yeni çıkan bir laptop'u bodoslama almıştım. Wifi kartı çalışmamıştı başta. Güncel kernel yükleyince düzeldi.
5- Bütün işlerimi Arch Linux üzerinden hallediyorum. 2012'den beri.
6- Oyun desteği hayvan gibi var. DOOM Eternal gibi AAA oyunları bile oynarsın. Steam'de artık Linux desteklemeyen Windows oyunları bile Proton sayesinde Linux destekler hale getirildi. Valve Linux gaming'e hayvan gibi para yatırıyor.
7- Nükleer deniz altılarda kullanılacak kadar güvenli ve sapa sağlam bir işletim sistemi. Evet, bugün deniz altıların işletim sistemi olarak RHEL kullanılıyor. İnternetin ise %99'u Linux ile çalışıyor. Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Apple gibi büyük şirketlerle BMW, Mercedes gibi araba markaları Linux teknolojilerini kullanıyor. Kesinlikle fazla düşünülmeden yazmıştır yazanlar

8- Yukarıya zaten liste yazdım ama Linux'u destekleyen bütün büyük firmaları yazmaya çalışsam uzun sürer ve anlamsız olur. Eğer daha da fazla kim destekliyor bakmak istiyorsan araştırmanı kendin yap

9- Programcıların büyük çoğunluğu Ubuntu, Fedora gibi işletim sistemlerini tercih ediyor. Cent OS Stream gelene kadar Ubuntu ve Cent OS en çok kullanılan server işletim sistemleri idi. Şimdi sanırım Ubuntu'ya bir eğilim var. Cloud Ready eğer Alma Linux'u yada eski Cent OS geliştiricisi abimiz Rocky Linux'u adam ederse tabi yeni RHEL alternatifi server işletim sistemi doğabilir.
10- Bu sorunu deneyimli kullanıcılar çözebiliyor. Eğer çözebilecek deneyimin yoksa Ubuntu tabanlı bir şey kullan. Ubuntu bütün işi senin yerine yapıyor zaten. Çoğu şirket de direk Ubuntu'yu de-facto standart olarak almış vaziyette.
11- Adobe ürünlerini desteklememek yazılım azlığı anlamına mı geliyor? Şahsen ben youtube-dl, vim gibi bir sürü sadece Linux'ta bulabildiğim program kullanıyorum ve bunları düzgün şekilde Windows'ta kullanmam Linux'tan daha zor oldu. Bazı Linux programlarının ise direk Windows muadili yok. Bu yüzden Windows üzerinde resmen acı çektiğimi hatırlarım. Ama katılıyorum, daha fazla yazılıma ihtiyacımız var. Kimi kullanıcı Linux'un bu yanını seviyor. Büyük şirketlerin Linux'a girmesini Linux'un özgürlüğünü kısıtlayacağını düşünüyorlar ama ben pragmatik bir adamım.
12- Microsoft'tan az bütçe ile adamlar daha kaliteli yazılım yapabiliyorlar. Biraz saygı!

Şaka bir yana, Microsoft Windows 10'dan artık elini çekiyor çünkü masaüstü pazarından yeterince para alamıyorlar. AI, XBOX, IOT ve Cloud'a yatırım yapmayı tercih ediyorlar ki mantıklısı da bu. Adamlar Windows 10'dan daha az para elde ediyorlar. Bu yüzden Windows 10'un bitirilmesi konuşuluyor. Yakın zamanda olacak bir şey değil ama Microsoft da DOS'dan kurtulup Apple gibi UNIX diyarlarına geçmeyi istiyor.
13- Aslında kullanılıyor ama son kullanıcı katip abimiz "Bu LibreOffice ne böyle, bana Word'ü geri verin. Bunun menülerini öğrenmek istemiyorum!" diye ağlayınca ve Microsoft da çok cazip fiyatlarla gelince geri dönmek zorunda kaldılar bir kaç yerde. Şu an ama Türkiyede çeşitli yerlerde Pardus kullanılıyor. Kimi insan yeni şeyler öğrenemiyorlar. Yaşlı bir kediye yeni numaralar öğretemiyorsun. Ama yeni şeyler denemekten korkmayan, esnek insanlarımız da var.
Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ülkemizin milli ve yerli işletim sistemi PARDUS'u kullanmaya başladı.
www.haberturk.com
14- Tam aksini Windows 10 için söyleyebilirim. Bir Wifi sorunu yaşayan arkadaşımın wifi sorununu nasıl çözdüğümüzü anlatayım mı? Kız hayatı boyunca eline terminal sürmemiş ve bilgisayardan pek anlamayan biriydi. Komut satırını admin yetkisiyle açtırdım. Telefondan konuşuyoruz. Whatsapp'tan yazdım, bunları komut satırına aynen geçir dedim.
netsh winsock reset
netsh int ip reset
ipconfig /release
ipconfig /renew
ipconfig /flushdns
Bilgisayarı yeniden başlattık ve internet çalışır hale geldi geri. Windows 10'da bu sorunu çözmenin bir grafik arayüz yolunu bulamadım. Linux altında en azından ne yaptırdığımdan daha iyi anlardım.
15- Kararlılık, güvenlik, hız, seçimlerine saygı, gizlilik, bütçe, daha sayayım mı?
16-Sanırım çok KDE kullandın sen?

KDE Plasma evet, çöküyor. Hatta ona isim taktık "Krash Desktop Environment" GNOME yada Cinnamon kullanmanı tavsiye ederim.
17- Triple boot yada quad boot bile yaparsın. Aynı anda 6 tane işletim sistemini bile bilgisayarında bulundurabilirsin. Windows'un ama şöyle bir şeyi var. Windows'u kuracaksan diskin başında olmak istiyor. Eğer diskin ilk girdisi bir Windows install değilse Windows kurulmuyor. Üstelik Windows eğer Windows Boot Loader BIOS ayarlarında birinci sırada değilse yada Windows'un kurulu olduğu disk birinci sırada değilse yeniden başlatmayı baya uzatıyor. Yeniden başlama bitince ne görüyorsun? Windows kendi kafasına göre BIOS ayarlarını silmiş ve Windows Boot Loader'ı başa almış. Benim öyle ayarlamamın bir sebebi var. Her iki işletim sistemini de açabilelim bu bilgisayarda ki Windows ile işi olan olursa bulunsun. Aile bilgisayarı sonuçta.
18- Başka başka sebepler.
Linux herkes için bir işletim sistemi değildir. Kimisi ne yaparsa yapsın kullanamaz. Aynı şey macOS için de geçerli. Kendimi macOS sevmek için ne kadar zorladım bilemezsin. Çünkü o Macbook Air'da başka sistem kullanma dediler bana. Sonunda dayanamadım, Arch Linux'u çaktım SSD'ye. Şimdi bilgisayar uçuyor. MacOS aşırı hantal ve fonksiyonları eksik bir işletim sistemi. Linux'taki dosya gezginlerini misal örnek vereyim. Nautilus ile Finder'ı kıyaslayınca Finder çok yüzeysel ve kötü bir yazılım gibi görünüyor. Hiç ergonomik bir işletim sistemi değil. Bu dediğimi tamamen reddedecek, macOS piyasadaki en iyi işletim sistemi diyecek de bir sürü adam vardır eminim ki. Bu onların deneyimi çünkü. Her işletim sistemi farklı kişilere farklı deneyimler sunar. Biri kötü demek zır cahillekten başka bir şey değil.