Linux detaylı bir şekilde nasıl öğrenilebilir?

566156

Kilopat
Katılım
22 Temmuz 2022
Mesajlar
5.909
Makaleler
19
Çözümler
70
Tüm detayları öğrenmek için ne yapmalıyım? Şu an az çok bir şeyler biliyorum ama halen çok eksik var. Bildiğiniz güzel bir şekilde anlatan yabancı kaynak var mı?
 
Hocam uzun süredir Linux kullanıyorum ben sadece karşılaştığım sorunları çözerek her şeyi öğrenemem ki. Deneyimleyerek öğrenmek biraz mantıksız bence.



Bu tür yerlere girip merak ettiğiniz şeyleri okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
 
Her zaman en iyi seçenek deneyimleyerek öğrenmektir. Ama bunun yanında yardımcı etmenler istersen bir üstteki arkadaşın attığı bağlantılara ek olarak bu bağlantılara da bakabilirsin.

-
-
-
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Hocam uzun süredir Linux kullanıyorum ben sadece karşılaştığım sorunları çözerek her şeyi öğrenemem ki. Deneyimleyerek öğrenmek biraz mantıksız bence.

Hocam her şeyi çözmek isterseniz. Linux from Scratch size Linux'un nasıl çalıştığını çok iyi gösterir, hemde öğretici bir deneyim olur.
 
Hocam uzun süredir Linux kullanıyorum ben sadece karşılaştığım sorunları çözerek her şeyi öğrenemem ki. Deneyimleyerek öğrenmek biraz mantıksız bence.

Öyle demeyin. Severek yapılan her şey kolay öğrenilir. Linux felsefesi de bunu gerektirir. Aramak, araştırmak, sevmek. Çünkü detaylı öğrenmek isteyen birisi sevmediği sürece Linux kolay kolay öğrenemez. Çünkü sevmezseniz içinizden bir şey yapmak araştırmak gelmez. Bunlar size göreyse devam edin. Aksi takdirde Linux'a benzer yapısıyla öne çıkan AtlasOS'i öneririm. Tertemiz özelleştirilmiş bir Windows sürümü.
 
Tüm detayları öğrenmek için ne yapmalıyım? Şu an az çok bir şeyler biliyorum ama halen çok eksik var. Bildiğiniz güzel bir şekilde anlatan yabancı kaynak var mı?

Merhaba,

Öncelikle "tüm detayları öğrenmek" gibi bir kavram ile başlarsan hata olur.
Önce temel bilgileri edinmek lazım. Yani işletim sistemi nedir gibi bir ikili kelimenin oluşturduğu manayı bilmek ile.

Akabine Linux'ün kullanıcı arayüzü için hazırlanmış yapıyı ve beraberinde komut sistemini öğrenebilirsiniz. Bunu da ancak ve ancak deneyimleyerek olabilir. Ve her karşınıza yeni bir sorun veya bilmediğiniz kısım çıktığında öncelikle internetten araştırmak güzel olacaktır. Her sorunun cevabını bu forumdan bekleyemzsiniz. Çünki herkes herşeyi bilemez veya size anlık yardım edemezler.

Linux babası olan UNIX'in temel kod yapısı ve çalışma prensipleri ile geliştirildi. Dersem de bu cümlemi tamamen kabul etmeyin. UNIX dünyası da kendi içinde farklı özellikleri bulunuyor.

Ama her şekilde Linux'ün diğer işletim sistemlerinden farkını - mimarisini - dosyalama yapısını - kullanıcı arayüzleri gibi konuları bilmek gerekiyor. Yani öncelikle bir kullanıcı olarak başlamanız deneyimlemeniz gerek.

Şu an web ve internet dünyası Linux mimarisi ile çalışıyor. Bunların içlerinde özel modifiye olanlar olduğu gibi senin ISO'sunu indirip de kurabileceklerin de var.

Kusura bakma da "deneyimleyerek öğrenmek biraz mantıksız bence." kullandığın cümle yapısından dolayı kaba olmak zorundayım. Cümlen ve düşünme şeklin mantıksız.
Örnek vereyim; Oracle Türkiye'den eğitim alıyordum. Eğitimlerinde bir sıralama var ve tepeden inme "Backup & Recovery" kursuna seni almıyorlar. PL/SQL - DBA gibi eğitimleri alman veyahut bildiğini iddia ediyorsan bunu onların sınavına girerek isbat etmen gerekiyordu. Eskiden böyle idi. Ben parasını öder istediğim kursu kafama veya mantığıma göre alırım. Para benim değilmi dediğinde adamların cevabı kapı orada oluyordu.

Neyse Oracle DBA eğitimini de aldım. Ve ne zaman "Backup & Recovery" kursuna başlarız diye sorduğumuz da, eğitimci bize "öğrendiklerinizi 3-5 ay deneyimledikden sonra gelin".

Microsoft kursları ve sıralaması nasıl hatırlamıyorum. Ama onlarında bir sıralaması olması gerek. Yani MSSQL server dba eğitimini direk alabileceğini sanmıyorum. Önce System admin eğitimini soracaklardır sana.

Ayrıca Linux veya UNIX dünyasında her şeyi detaylıca bilen birine henüz denk gelmedim.
Çünkü hangi işletim sistemi olursa olsun çok farklı dallara ayrılmış durumda bugün.

Ben bu işe başladığımda Windows diye bir şletim sistemi yoktu ve personal computer mantığı yeni oluşuyordu.

Eskiden admin kelimesi o işletim sistemini kullanan ve sorun çıktığında müdahale edip çözen kimseye denir idi. Şimdi admin kelimesinin tek başına anlaşılır bir manası kalmadı.

Çünkü System admin; DB admin; Network admin; Backup admin; Web admin; Security admin gibi çok farklı branşlar oluştu ve tamamen birbirlerinin yerlerini ikame edemiyorlar maalesef. Bundan 10 yıl sonra ise yepyeni admin görevleri çıkacaktır.

Öncelikle kendinize bir Linux kurmanız gerekiyor. Windows'tan tamamen ayrılamıyorsanız sanal sistem olarak çalıştırabilirsiniz ama kesinlikle W11 ile gelen alt yapıyı kullanmayın. Orada yapacağınız bir deneyim esnasında W11'i kurtarılamayacak hale getirebilir veya alt sistem olduğu için o işlemi yapamayabilirsiniz.

Sanal bir sisteme Debian'ın kendi ISO'sundan bir kurulum yapın. Yükleme aşamasında tercihen desktop olarak kurulumu seçersiniz. Arabirim olarak da Xfce4 daha uygun olabilir.
Çalışma şeklini, dosyalama yapısını ve dizin hiyerarşisini, sistem yedekleme gibi işlemleri yaptıkdan sonra baktınız yeterli gelmiyor. O zaman ya Windows'u tamamen siler ya da diskde Linux çalıştırabileceğiniz kadar bir alan açarak (2. disk de çalışmanız daha uygun olabilir) gerçek bir sistemi deneyimlemeniz iyi olur. Sanal sistemlerin hardware yapısı genel olarak ve maalesef sorunsuzdur. Gerçek bir sistemi kullanmaya başladığınızda bunu net anlarsınız.

Başarılar.
 

Geri
Yukarı