Linux hakkında bilgi edinebileceğim kaynaklar

Güzelmiş. Dış görünüşü Windowsu andırıyor. Gnome ve DDE diye masaüstleride mi varmış?
Evet var ama düşük performanslı bilgisayar için önermiyorlar. Cpu kaynağı kullanmamasına rağmen RAM'i çok fazla kullanıyorlar.

DDE ortamlı Deppin Os'u hiç bir şekilde Windows'a benzetemedim ben. Siz nasıl benzettiniz ?
D'de ve Deep'in OS önerilmez. Güvenlik açıkları bulunuyor ve Çin'li dağıtımı. Bir ara uygulama marketine izleyici yerleştirmişler, fark edilince kaldırmışlar.(Açık kaynaklı olduğu için bir zahmet fark edilsin.)

GNOME favorim. KDE de favorim.

Windows ve Mac'in her tarafında olan bir şey zaten XD.

Evet var ama düşük performanslı bilgisayar için önermiyorlar. Cpu kaynağı kullanmamasına rağmen RAM'i çok fazla kullanıyorlar.

DDE ortamlı Deppin Os'u hiç bir şekilde Windows'a benzetemedim ben. Siz nasıl benzettiniz ?

Windows ve Mac'in her tarafında olan bir şey zaten XD.
Sadece şu video'yu seyrettim.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İşte istediğim cevap. KDE Plasma kullanmak isterim. Güzel gözüküyor. MacOS'a yakın bir şeyler yapmayı düşünüyorum. (Raspberry Pi 4 kuracağım.)

Komut işleri peki zor mu?
Raspberry Pi 4 için doğrudan KDE Plasma kullanan bir dağıtım bilmiyorum ama sonradan istediğiniz masaüstü ortamını kurabildiğiniz gerçeği de var. :)

Komut işleri aşırı kolay. Açıklarım bir ara.

Sadece şu Video'yu seyrettim.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Moda kipi yerine verimlik/günlük kipi kullanmış. O yüzden bu kısmı, Windows görev çubuğuna benziyor biraz.

Tamam sizleri çok meşgul ettim gece gece. Teşekkür ederim tekrar.
Durun hemen açıklıyorum.

Debian/Ubuntu tabanlı dağıtımlar için konuşuyorum;

sudo apt update - Güncellemeleri kontrol eder.
sudo apt upgrade - İşletim sistemini, sürücüleri, kütüphaneleri ve uygulamaları günceller.
sudo apt dist-upgrade - Dağıtımı yükseltir.(Genelde kullanılan bir komut değil çünkü 2 yılda bir ana sürüm çıkıyor. :) )
sudo apt install paketadı - Uygulama kurma.
sudo apt remove paketadı - Uygulama kaldırma.
sudo apt search paketadı - Uygulama arama.
sudo apt autoremove - Kullanılmayan kütüphaneleri kaldırma.
sudo apt install -f - Herhangi bir uygulamanın eksik kütüphanelerini yükleme.(Bir program eksik bağımlılık hatası verdiğinde veya DPKG ile paket kurulduğunda kullanılır.)

DEB uzantılı dosya kurma;

İlgili klasörde uçbirim açılır.
sudo dpkg -i paketadı.deb - Paket kurma. (Kuracağınız yerde birden fazla paket varsa *.deb yazarak toplu yükleme yapabilirsiniz.)
sudo apt install -f - Eksik kütüphane varsa yükleme.

AppImage, RUN, SH veya uzantısız çalıştırılabilir dosyaları açma;

./dosyaadı.varsauzantısı

Eğer yetki ile alakalı hata alırsanız;

sudo ./dosyaadı.varsauzantısı

Eğer program bu şekilde çalışmıyorsa(Tab tuşuna bastığınızda tamamlamazsa anlarsınız.);

Dosya>Özellikler>Yetkiler>"Çalıştırılabilir dosya."nın tikini işaretle veya chmod +x dosyaadı.varsauzantısı.

Tekrar dene.

Bilgilendirme: Komutlardaki sudo komutu bir komutu root/kök/yönetici yetkileri ile çalıştırır. Komutlardaki APT komutu paket yöneticisinin adıdır. APT'den sonra gelenler ise APT'ye verilen parametreler/emirlerdir. DPKG paket kurucudur.

Notlar: Bir komut veya dosya adını yazarken yarıda bırakıp Tab tuşuna basarsanız ve tek seçenek varsa kodu/dosya adını tamamlar. Eğer bir kere Tab tuşuna bastığınızda tamamlamazsa ikinci kez Tab tuşuna basın, bu da olası bütün tamamlamaları listeler.

Son düzenleme:
Durun hemen açıklıyorum.

Debian/Ubuntu tabanlı dağıtımlar için konuşuyorum;

sudo apt update - Güncellemeleri kontrol eder.
sudo apt upgrade - İşletim sistemini, sürücüleri, kütüphaneleri ve uygulamaları günceller.
sudo apt dist-upgrade - Dağıtımı yükseltir.(Genelde kullanılan bir komut değil çünkü 2 yılda bir ana sürüm çıkıyor. :) )
sudo apt install paketadı - Uygulama kurma.
sudo apt remove paketadı - Uygulama kaldırma.
sudo apt search paketadı - Uygulama arama.
sudo apt autoremove - Kullanılmayan kütüphaneleri kaldırma.
sudo apt install -f - Herhangi bir uygulamanın eksik kütüphanelerini yükleme.(Bir program eksik bağımlılık hatası verdiğinde veya DPKG ile paket kurulduğunda kullanılır.)

DEB uzantılı dosya kurma;

İlgili klasörde uçbirim açılır.
sudo dpkg -i paketadı.deb Paket kurma. (İndireceğiniz yerde birden fazla paket varsa *.Deb yazarak toplu yükleme yapabilirsiniz.)
sudo apt install -f Eksik kütüphane varsa yükleme.

AppImage, RUN, SH veya uzantısız çalıştırılabilir dosyaları açma;

/Dosyaadı. Varsauzantısı

Eğer yetki ile alakalı hata alırsanız;

sudo ./dosyaadı.varsauzantısı

Eğer program bu şekilde çalışmıyorsa(Tab tuşuna bastığınızda tamamlamazsa anlarsınız.);

Dosya>Özellikler>Yetkiler>"Çalıştırılabilir dosya."Nın tikini işaretle veya chmod +x dosyaadı.varsauzantısı.

Bilgilendirme: Komutlardaki sudo komutu bir komutu root/kök/yönetici yetkileri ile çalıştırır. Komutlardaki APT komutu paket yöneticisinin adıdır. APT'den sonra gelenler ise APT'ye verilen parametreler/emirlerdir. DPKG paket kurucudur.

Notlar: Bir komut veya dosya adını yazarken yarıda bırakıp Tab tuşuna basarsanız ve tek seçenek varsa kodu/dosya adını tamamlar. Eğer bir kere Tab tuşuna bastığınızda tamamlamazsa ikinci kez Tab tuşuna basın, bu da olası bütün tamamlamaları listeler.

Tıpkı CS 1.3 oynar gibi.

Kde plasma kullanmak isterim. Güzel gözüküyor. MacOS'a yakın bir şeyler yapmayı düşünüyorum.

Sizin için gayet güzel bir kaynak, kanalda GNOME için olan düzenleme videosu da mevcut.
Bir kere denemiştim oldukça başarılı ve Elementary OS'dan daha iyi diyebilirim.

Şu kısaltmaların açılımlarına bayılıyorum. 😂
  • GNU(GNU's Not Unix)
  • Wine(Wine Is Not an Emulator)
Yanlış anlaşılma olmasın diye böyle isimlendirmeler yapmışlar. 😂
XNU örneğini vereyim ben de (x is not unix). Darwin'e ve dolayısıyla iOS ve macOS'a güç veren muazzam çekirdektir kendisi.

Son düzenleme:
Hocam, Mac Os'un görselliği mi yoksa studio (render falan) özelliği için mi isterseniz ?

Studio içinse UBUNTU STUDIO var.
Görsellik ve studio içinse Elemantary var. Dünden beri kullanıyorum. Blender falan yağ gibi akıyor.

Render gücü donanımla alakalı olsa bile, bu Linux sistemler sistemi çok az yorduğu için ( RAM, CPU, Disk kullanımı) render için uygun hale getiriyorlar.

Hocam, MacOS'un görselliği mi yoksa Studio (render falan) özelliği için mi isterseniz?

Studio içinse Ubuntu Studio var.
Görsellik ve Studio içinse elemantary var. Dünden beri kullanıyorum. Blender falan yağ gibi akıyor.

Render gücü donanımla alakalı olsa bile, bu Linux sistemler sistemi çok az yorduğu için ( RAM, CPU, disk kullanımı) render için uygun hale getiriyorlar.

Rasberry sistem için sadece YouTube, Google açsın. Akıcı olsun, fazla sistem harcamasın yeterlidir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı