Linux için kaç GB yer ayrılmalı?

Kaisey

Hectopat
20 GB'lik bir ayrılmış disk bölümü Linux için yeterli olur mu? Sadece tarayıcıya girmek için kullanacağım.

Herhangi bir OS için 32GB bile yeterli olur, sonradan başka uygulamalar yüklemek istemeyeceğinize eminseniz. 20GB az kalabilir swap vs. de bulunacaksa, ki otomatik kurulum yaparsanız distrolar swap oluşturuyor.

Çünkü Linux'un pil tüketimi daha az, evde olmadığımda video izlemek için kullanacağım.

Hangi dağıtım benim isteğimi karşılar? Pil tüketimi açısından kuracağım, ona göre cevaplarsanız güzel olur.
Deneyimlerime göre Linux daha çok pil tüketiyor. Hem de feci bir biçimde. Ancak bazı programlar kullanarak önüne geçilebilir.

Xfce'den daha mı az kaynak tüketiyor?

antiX icewm ile geliyor. Ondan dolayı da boşta 100-200 MB civarı bir tüketimi var ama her ne kadar Xfce'den hafif olsa da onun kadar kullanıcı dostu değil.

Deneyimlerime göre Linux daha çok pil tüketiyor. Hem de feci bir biçimde. Ancak bazı programlar kullanarak önüne geçilebilir.

Gerekli ayarlamaları yapmayınca dediğiniz durum oluyor çünkü çoğu dağıtımda batarya optimizasyonu için yüklü gelen bir araç yok.

Linux'un pil tüketimi bilgisayarın güncelliğine de bağlı, eski nesil işlemcilerde amd-pstate, intel-pstate gibi sürücüler olmadığından veya eski nesile tam manasıyla destek olmadığından o işlemcilerde her türlü verimlilik ayarını yapmak mümkün olmayabiliyor. Bu konuda biraz araştırma yapmak ve deneyip gözle görmek lazım, i7-12700H ve TLP ayarları yapılmış Gnome ile saf, arka plan programları çalışmayan bir Windows kadar pil ömrü almam mümkündü. TLP yükleyip config dosyası içerisinde yazılanları detaylıca okuyarak kendinizce bir ayar oluşturabilirsiniz, büyük ihtimalle çoğu şeyi değiştirmenize gerek bile olmayacaktır, hatta Ubuntu Fedora gibi dağıtımlarda gelen power-profiles-daemon (TLP ile çakışır ve beraber kullanılmamalıdır.) üzerinden güç tasarrufunu aktif etmek bile yeterli olur, (Bu işlem arka planda governoru powersave olarak ayarlar.) tabii dediklerim görece güncel sistemler için geçerli, daha eski laptoplarda deneyimleme fırsatım olmadı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı