Linux ile Windows arasındaki fark nedir?

pabos

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Windows 10 Pro
Intel Core i3-3110M CPU @ 2.40GHz 2.40 GHz
RAM 8 GB
Son zamanlarda Linux'a merak sarmaya başladım ve oldukça eski bir bilgisayarım var. Windows 10 Pro kullanıyorum ve Windows 11'e geçemiyorum. Linux'a geçersem Windows'ta yaptıklarımı Linux'ta da yapabilir miyim? Performans farkı olur mu? Bir de aralarındaki farklar neler, onu merak ediyorum. Mesela Half-Life, GTA SA gibi oyunları çalıştırmama izin verir mi? Bir de bildiğime göre Linux'ta çoğu şeyi yapmak için kod yazmak gerekiyormuş ve açıkçası hiçbir bilgim yok. Sistem özelliklerim: Intel Core i3-3110M işlemci, 8 GB RAM, Intel HD Graphics 4000 ekran kartı.

Son düzenleme:
Windows üzerinden yapabildiğiniz çoğu şeyi Linux üzerinden de yapabilirsiniz. Bahsettiğiniz oyunları Steam'den indirip oynayabilirsiniz.

Kod yazma olayı da zorunluluk değil, güncel çoğu dağıtımda neredeyse her şeyi grafik arayüzünden yapabiliyorsunuz.

Öğrenme merakın ve sabrın yoksa bulaşma diyeceğim ancak belirli bir noktadan sonra kullanmak zorunda kalacağın işletim sistemi diyebilirim.

Kod çok esktrem durumlar harici gerekli değil, bilgisayarının performansından memnun değilsen geçebilirsin bir nebze rahatlar, ama onun harici günlük kullanıcı isen problemlerini sorunlarını çözerken delirmemek elde değil.

Son zamanlarda Linux'a merak sarmaya başladım ve oldukça eski bir bilgisayarım var. Windows 10 Pro kullanıyorum. Linux'a geçersem Windows'ta yaptıklarımı Linux'ta da yapabilir miyim? Performans farkı olur mu? Bir de aralarındaki farklar neler, onu merak ediyorum. Mesela Half-Life, GTA SA gibi oyunları çalıştırmama izin verir mi? Bir de bildiğime göre Linux'ta çoğu şeyi yapmak için kod yazmak gerekiyormuş ve açıkçası hiçbir bilgim yok. Sistem özelliklerim: Intel Core i3-3110M işlemci, 8 GB RAM, Intel HD Graphics 4000 ekran kartı.
Güncel dağıtımlar son kullanıcılar için gayet basitleştirilmiş ortamlar sunuyor. Yani kodlama filan bilmeden direkt kurup kullanmaya başlayabilirsiniz. Oyunlar konusunda da Valve'in oyunları zaten native olarak destekliyor. Aynı Windows'ta yaptığınız gibi Steam'i kurup oyunu indirmeniz yetiyor. GTA gibi oyunlarda da ayarlardan bir seçeneği açıp sorunsuz oynayabilirsiniz. Bazı ekstrem durumlarda donanım desteği yetersiz olduğunda sorun yaşanabiliyor ama verdiğiniz sistem özelliklerine göre böyle bir sorun yaşanma ihtimali çok düşük.

Linux Windows'a göre daha detaylı yani Linux hakkında bilgi edinmeden direkt yazılımı kurarsanız Windows gibi tak diye öğrenemezsiniz,bazı ayrıntılar var ve Linux işletim sistemi genellikle yazılım için kullanılır,bazı iyi oyunlar linux desteklemez genelde yazılım içindir.

Kodlama yapmana gerek yok, CLI uzerinden komut vermek kodlama yapmak degil zaten. Insanlar butona basip, bir seylere sag tiklayarak menulerden islerini halletmeye alistiklari icin ayni isin yapan komutlari yazmak korkutucu geliyor sanirim ilk etapta.

Windows'a cok benzeyen ya da benzemese bile yeni baslayan kimselerin alismakta zorlanmayacagi dagitimlar var. Ancak gecis surecinde sorunlarla bogusmaya da hazir ol, isletim sistemi degistirmek her zaman puruzleriyle birlikte gelir.

Windows 10'dan 11 e gecseydin de bunlarla ugrasiyor olacaktin belirli olcude.

Oyun icin kullaniyorsan cihazi bence maceraya gerek yok aslinda ama yine de biraz emek vererek cok muhtemelen cogu oyunu oynarsin; o konuda da forumda sana yardimci olanlar cikacaktir.

Kodlama yapmana gerek yok, clı uzerinden komut vermek kodlama yapmak degil zaten. Insanlar butona basip, bir seylere sag tiklayarak menulerden islerini halletmeye alistiklari icin ayni isin yapan komutlari yazmak korkutucu geliyor sanirim ilk etapta.

Windows'a cok benzeyen ya da benzemese bile yeni baslayan kimselerin alismakta zorlanmayacagi dagitimlar var. Ancak gecis surecinde sorunlarla bogusmaya da hazir ol, isletim sistemi degistirmek her zaman puruzleriyle birlikte gelir.

Windows 10'dan 11'e gecseydin de bunlarla ugrasiyor olacaktin belirli olcude.

Oyun icin kullaniyorsan cihazi bence maceraya gerek yok aslinda ama yine de biraz emek vererek cok muhtemelen cogu oyunu oynarsin; o konuda da forumda sana yardimci olanlar cikacaktir.

Windows 11'e geçemiyorum yazmayı unutmuşum, zaten sormamın sebeplerinden biriside buydu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı