Linux kullanmaya başlayıp Windows'a geri dönme

Merhaba, başlıktan anlaşılacağı gibi Linux kullanmak istesem bile sürekli bir şey oluyor (bottles & Wine kulanmakta zorluk çekmem, DPI ayarları, Windows masaüstü gibi dosya yönetimi yapmakta zorluk çekmem vb.) Ve Windows'a geri dönmek zorunda kalıyorum. Biraz alışkanlık durumu ama Linux kullanmak istiyorum. Herhangi bir öneriniz var mı?

Hocam eğer yeterli alanınız varsa ana diske Linux yan diske Windows 11 kurun birkaç ay kullanın alışırsınız.

GNU gayet güzel bir işletim sistemi; ancak herkesin bunu kullanması olası ve mantıklı değildir. Öncelikle kullanıcının bilgisayar okur yazarlığı, kullanım amacı ve öğrenme isteği göz önünde bulundurulmalıdır. GNU/Linux kullanmak için, öncelikle şu sorulara cevap vermelisiniz:
Son zamanlarda Windows'un bir "öcü", Linux'un ise bir "cennet" olduğunu söyleyenlerin sayısı artmaya başladı. Ancak kimse Linux kullanmanın zorluklarından bahsetmiyor ya da bahsetmek istemiyor. Hızlıca birkaç örnek vereyim: Linux, açık kaynak kodlu ve iyi bir işletim sistemi olsa da, dağıtımların arkasında büyük şirketler olmadığı ya da bu şirketlerin yeterince güçlü ve küresel olmadığı durumlarda, spesifik konularda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntıları çözebilmek için kendinizi ".... doesn't launch on Linux (Ubuntu, Linux Mint veya Arch Linux)" şeklinde aramalar yaparken bulabilirsiniz. Bazen saatlerce forumlarda dolaşıp, "non-specific", yani belirli olmayan çözümleri denemeye çalışır ve saatlerinizi harcarsınız. Bir diğer örnek ise oyunlar ve oyun performansıdır. Evet, Linux’ta oyun, Valve’ın yaptığı atılımlar sayesinde oldukça iyi bir seviyeye ulaştı; ancak hâlâ istenen düzeyde değil. Bazı oyunları hâlâ oynayamıyorsunuz ya da oynarken çeşitli problemlerle karşılaşıyorsunuz. Örneğin, basit bir Dead by Daylight oyununu oynamak için bile Proton’un farklı sürümlerini kurmanız, başlangıçta konuyla ilgili bazı kodları yazmanız gerekebilir. Kullanıcı deneyimlerini öğrenmek için şu siteyi inceleyebilirsiniz: https://www.protondb.com/app/381210 Son olarak değinilmesi gereken bir diğer konu, bazı endüstriyel programların Linux’ta çalışmamasıdır. Adobe ürünleri ve türevleri buna en büyük örneklerden biridir. Elbette, alternatif programlarla bu sorunları çözebilirsiniz; ancak hem zaman hem de maddi anlamda kayıplar yaşayabilirsiniz. Belki de yeni yazılımınızı kullanabilmek için yeniden bir eğitim almanız gerekecek. Tüm bunlar, sadece bu kısa yazıda verdiğim küçük örneklerden ibarettir.
Kısacası: Eğer oyun oynuyorsanız, spesifik endüstriyel uygulamalar kullanıyorsanız ve sorunları çözmek için zaman ayırmak istemiyorsanız, Linux kullanmayın.

Merhaba, başlıktan anlaşılacağı gibi Linux kullanmak istesem bile sürekli bir şey oluyor (bottles & Wine kulanmakta zorluk çekmem, DPI ayarları, Windows masaüstü gibi dosya yönetimi yapmakta zorluk çekmem vb.) Ve Windows'a geri dönmek zorunda kalıyorum. Biraz alışkanlık durumu ama Linux kullanmak istiyorum. Herhangi bir öneriniz var mı?

Linux'un en büyük nimetlerinden biri olan "özelleştirme"yi yapmaya çalışabilirsiniz. Sistemi kendinize göre özelleştirmek, kısayollar falan atamak size Windows'tan bile daha iyi bir deneyim sağlayacaktır.

Linux'ta her uygulamaya ve sistemdeki neredeyse bütün işlemlere klavye kısayolu atayabilirsiniz. Mesela ben Win+Z ile tarayıcı, Win+D ile dosya yönetici, Win+S ile ayarları falan açabiliyorum; bu şekilde atadım.

Tabii kullanım zorluğu çekmeniz kullandığınız dağıtım ve masaüstü ortamına göre de değişebilir. Mesela ben Kubuntu kullanıyorum ve KDE masaüstü ortamının nimetlerini sonuna kadar kullanıyorum.

Ben de günlük hayatta linux kullanmaktan aşırı keyif alıyorum ama akademik çalışmalar sebebiyle office uygulamalarını aktif kullanmam gerekiyor, libre vb. uygulamalarla ms office kadar profesyonel çalışamadığım için bir türlü sabit olarak linuxta kalamıyorum.
Geçersem aynı problemleri yaşayacağım yüksek ihtimalle. Seneye yüksek lisansa başlayacağım.

Hocam eğer yeterli alanınız varsa ana diske Linux yan diske Windows 11 kurun birkaç ay kullanın alışırsınız.
Maalesef yok hocam 256 gigabyteçık.

Kendini safe place'e cekme istegin cok normal. Kafaya takip "ben bunda kalacagim" demeli, alisana kadar kullanmalisin. Bana da ilk zamanlar Windows'un dosya yoneticini aratiyordu, su an ise cok fazla derecede memnunum. Istedigim gibi ozellestirebiliyor, at kosturabiliyor, verilerimi Microsoft gibi bir tekele kaptirmiyor olmak beni icten ice mutlu ediyor.

Ayrica Windows'ta calisan cogu uygulama Linux'ta da calisiyor, spesifik olarak ne calismiyor, Wine'a ihtiyac duyuyorsun cok merak ettim. Eger bu calistirmak istedigin uygulama iyi performans istiyorsa Dual-Boot yap Windows'ta o uygulamayi kullan. Main'de Linux olsun her zaman.

Ubuntu + Windows guzeldir, deneyebilirsin.
Çalışmıyor değil hocam ben beceremiyorum 🥲 ama bu aralar biraz biraz alışıyorum.

Son düzenleme:
Linux'un en büyük nimetlerinden biri olan "özelleştirme"yi yapmaya çalışabilirsiniz. Sistemi kendinize göre özelleştirmek, kısayollar falan atamak size Windows'tan bile daha iyi bir deneyim sağlayacaktır.

Linux'ta her uygulamaya ve sistemdeki neredeyse bütün işlemlere klavye kısayolu atayabilirsiniz. Mesela ben Win+Z ile tarayıcı, Win+D ile dosya yönetici, Win+S ile ayarları falan açabiliyorum; bu şekilde atadım.

Tabii kullanım zorluğu çekmeniz kullandığınız dağıtım ve masaüstü ortamına göre de değişebilir. Mesela ben Kubuntu kullanıyorum ve KDE masaüstü ortamının nimetlerini sonuna kadar kullanıyorum.

Disk 250 GB olunca dualboot yapılmıyor mu?

Yapılır sadece kullandığım alan çok fazla. Yanımda sürekli harici SSD ve USB bellek taşıyorum aslında, Dual boot olmadan da kurabilirim.

Öncelikle Önerileriniz ve katkılarınız için minnettarım. Kullandığım bilgisayarları ve amaçlarını anlatırsam aslında daha iyi olabileceğini düşünüyorum;

Lenovo V14 G4 Notebook
Disk: 256 GB SSD
RAM: 8GB LPDDR5 5500 MT/s
CPU: AMD Ryzen 5 7520U Temel hız 2.8 GHz
GPU: AMD Radeon 610M

• Minecraft ve bazı basit oyunlar.
  • Basit düzey tasarımlar.
  • Hafif video editleri.
  • Akademik çalışmalar için kullanıyorum.

Toplama Kasa (Uzakta olduğum için özellikleri tam hatırlamıyorum)
Disk: 512 GB SSD, 1TB HDD
RAM: 16GB DDR4 3200 MT/s
CPU: İ3 13th gen
GPU: Asus Dual 3060 8gb

• Daha yüksek grafik isteyen oyunlar (Satisfactory vb.)
  • Video editleri.

-Windows'ta boşta işlemci sıcaklığım 50+, Linux'ta ise 35.
-Windows'ta kullanılan RAM 8 GB'ta 4-6 GB. Linux'ta 800 MB - 1 GB.
-Kaynak tüketimi çok minimum olduğu için laptop şarjım 5 saat gidiyor, Windows'ta bu süreyi almamın imkanı yok.
-Hyprland (ya da i3WM gibi) ile sadece klavye kullanarak bilgisayarı günlük kullanımda çok hızlı ve rahat yonetebilirim, sürekli mouse çıt çıt çıt yapmam (KDE'de de klavye tuşu atayabilirsin ama ben pencere yöneticilerini daha başarılı buldum).
-Windows'ta kullandığım tüm uygulamaları/oyunları Linux'ta da oynayabiliyorum.
-Sistemi kurduğunda Linux 8 GB, Windows 20 GB (belki daha fazla) alan kaplar.
-Verilerimi Microsoft'a vermeyi sevmiyorum.

Daha çok şey yazabilirim de umarım bunlar açıklayıcı olmuştur.

Hocam şarj konusunda dediğinizi daha önceki notebookta deneyimleyemedim modelleri şu an kullandığımla aynı. Lenovo V14 i5-8520u NVIDIA MX110 vardı onda şu an G4 versiyonunu kullanıyorum sırf AMD olduğu için.

Son düzenleme:
Geçersem aynı problemleri yaşayacağım yüksek ihtimalle. Seneye yüksek lisansa başlayacağım.

Maalesef yok hocam 256 gigabyteçık.

Çalışmıyor değil hocam ben beceremiyorum 🥲 ama bu aralar biraz biraz alışıyorum.
Ben de yüksek lisans yapıyorum, o sebeple linux çok istesem de beni kısıtlıyor ms office yüzünden. Libre de çok iş görüyor ancak hocalar ms office kullandığı için doğrudan docx dosyası attığımızda sayfalar ve görsellerde kaymalar vs. yaşanabiliyor.

Yapılır sadece kullandığım alan çok fazla. Yanımda sürekli harici SSD ve USB bellek taşıyorum aslında, Dual boot olmadan da kurabilirim.

Öncelikle önerileriniz ve katkılarınız için minnettarım. Kullandığım bilgisayarları ve amaçlarını anlatırsam aslında daha iyi olabileceğini düşünüyorum;

Lenovo V14 G4 notebook.
Disk: 256 GB SSD.
RAM: 8 GB LPDDR5 5500 MT/s
CPU: AMD Ryzen 5 7520U temel hız 2.8 GHz.
GPU: AMD Radeon 610M.

• Minecraft ve bazı basit oyunlar.
  • Hafif video editleri.

Toplama kasa (uzakta olduğum için özellikleri tam hatırlamıyorum)
Disk: 512 GB SSD, 1TB HDD.
RAM: 16 GB DDR4 3200 MT/s
CPU: i3 13th gen.
GPU: ASUS Dual 3060 8 GB.

• Daha yüksek grafik isteyen oyunlar (Satisfactory vb.)
  • Video editleri.

Hocam şarj konusunda dediğinizi daha önceki notebookta deneyimleyemedim modelleri şu an kullandığımla aynı. Lenovo V14 i5-8520u NVIDIA MX110 vardı onda şu an G4 versiyonunu kullanıyorum sırf AMD olduğu için.

Linux kurmak eziyetli oldu ama kurdum. BitLocker'la uğraşmaktan mivrosoft hesabım 30 günlüğüne askıya alındı ama Linux kurdum sonuç olarak.

Linux kurmak eziyetli oldu ama kurdum. BitLocker'la uğraşmaktan mivrosoft hesabım 30 günlüğüne askıya alındı ama Linux kurdum sonuç olarak.

GoodbyeDPI gibi bir şey kurabiliyor muyuz acaba?

Güncelleme;

Aktif olarak kullanmaya çalışıyorum bazı eksikleri tamamlıyorum ya da tutorial izleyip halletmeye çalışıyorum. Hafif rice denen şeylere giriştim.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü - 2025-06-08 01-25-53.png
    Ekran Görüntüsü - 2025-06-08 01-25-53.png
    59 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı