Linux Mint 20.3 vs LMDE 5 "Elsie"

Linux Mint'ın normal sürümü Ubuntu tabanlıyken LMDE(Linux Mint Debian Edition) Linux Mint distrosunun Debian tabanlı bir versiyonudur. LMDE'yi bir gün Ubuntu'ya bir şey olursa Linux Mint distrosunun geleceğinin garantisi gibi düşünebilirsiniz.

Linux Mint'ın normal sürümü Ubuntu tabanlıyken LMDE(Linux Mint Debian Edition) Linux Mint distrosunun Debian tabanlı bir versiyonudur. LMDE'yi bir gün Ubuntu'ya bir şey olursa Linux Mint distrosunun geleceğinin garantisi gibi düşünebilirsiniz.

Bu bilgiyi sitesinden de edinmiştim açıkçası benim merak ettiğim performans konusu. Acaba bu bağlamda farklarını deneyimlediniz mi?

Bu bilgiyi sitesinden de edinmiştim açıkçası benim merak ettiğim performans konusu. Acaba bu bağlamda farklarını deneyimlediniz mi?
Ölçülemeyecek kadar az. Asıl farkı yaratan masaüstü ortamları. Xcfe ve mate daha hafifken Cinnamon daha ağır. "Boşta 200 MB RAM'cılar" çok takıyor bu farkı ama ölçmesi gerçekten zor.

LMDE 4 kullandım. Ubuntu tabanlı dağıtım bazı bilgisayarlarda boot sorunu yaşarken LMDE aynı bilgisayarlarda sorunsuz kurulabiliyor.
Linux Mint Cinnamon ile LMDE arasında performans açısından fark yok. Onda da Cinnamon masaüstü geliyor.
Kubuntu kullanıyordum bu makinede. Şimdi canım çekti. LMDE 5 kuruyorum. :)

Son düzenleme:
LMDE 4 kullandım. Ubuntu tabanlı dağıtım bazı bilgisayarlarda boot sorunu yaşarken LMDE aynı bilgisayarlarda sorunsuz kurulabiliyor.
Linux Mint Cinnamon ile LMDE arasında performans açısından fark yok. Onda da Cinnamon masaüstü geliyor.
Kubuntu kullanıyordum bu makinede. Şimdi canım çekti. LMDE 5 kuruyorum. :)

Bir önceki konumdaki sorunun ekran donması ve aniden yeniden başlatması gibi kısımları devam ederse sanıyorum ki ben de önce LMDE 5 sonra da Kubuntu'ya geçeceğim :) Vesile oldum sanırım. Deneyimlerinizi de merakla bekliyorum açıkçası :)

Kendim deneyimlememiş olsam da performans açısından driver sürümleri değişmediği sürece linux distroları arasında ciddi farklar gözlemleyeceğinizi düşünmüyorum. Muhtemelen benzer performans alırsınız. Ayrıca Fedora'yı da tatmanızı tavsiye ederim🙂

LMDE ile depo dışından yazılım indirirken Flatpak versiyonlarını indirmenizi tavsiye ederim.
Ubuntu tabanlı dağıtımlar .deb paketlerini direkt tüm bağımlılıkları ile kurarken, Debian tabanlı dağıtımlar, mesela LMDE bağımlılıkları tek tek elinizle kurmanızı isteyebiliyor.
Flatpak paketini ise direkt tüm bağımlılıkları ile kuruyor.

Ubuntu tabanlı dağıtımlar .deb paketlerini direkt tüm bağımlılıkları ile kurarken, Debian tabanlı dağıtımlar, mesela LMDE bağımlılıkları tek tek elinizle kurmanızı isteyebiliyor.

LMDE'de Gdebi varsayılan olarak geliyor, eğer depoda bağımlılıkları olan bir paket kurulacaksa, Linux Mint'ten bir farkı yok.

Geçtiğimiz günlerde LMDE 5 "Elsie" versiyonu duyuruldu. Acaba bu yeni versiyonu deneyen oldu mu? 20.3 versiyon ile farkları nelerdir?

LMDE'nin en önemli farkı Debian tabanlı olması. Bu kimisine göre avantaj, kimisine göre dezavantaj sayılabilir. LMDE bir tık daha performanslı olabilir, ama ana Linux Mint sürümünde, daha Ubuntu tabanı olduğu için daha fazla uygulama ve destek bulunabilir.

LMDE, PPA depolarını desteklemez, ana sürümdeki gibi bir Sürücü Yöneticisi içermez.

Linux Mint sürümleri noktasal güncelleme ile sürüm atlar, ama noktasal güncellemeler LMDE'ye doğrudan gelir.

Not: Nvidia-340 sürücü şu an LMDE 5 deposunda bulunmuyor, daha doğrusu Debian 11'i taban alan hiç bir dağıtım deposunda yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı