Linux, oyun ve güç yönetimi konusunda Windows'tan daha mı iyi?

Makaleler
1
Daha fazla  
ASUS'un yeni el konsolları çıkmış. İncelemede donanımları birebir aynı iki model var biri Windows kullanıyor, diğeri SteamOS kullanıyor Linux tabanlı.
Şu videoda incelemişler:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dikkat çeken noktalar şunlar:

Screenshot 2025-05-26 at 13.23.44.png

FPS olarak direkt %5 - %15 bir fark var.
Pil tüketimi de dikkat çekici:

Screenshot 2025-05-26 at 13.26.10.png

Özellikle Hades ve Dead Cells gibi çok az kaynak tüketen oyunlardaki pil tüketimi farkı çok dikkat çekici. Windows boştayken ne yapıyor da böyle oluyor. Telemetri bu kadar fazla mı kaynak tüketiyor? Çok ciddi fark var arada.

Videoda anlatılan bir diğer konu da uyku halindeki güç yönetimi konusu. Cihazlar uyku moduna alındığında Windows'ta çok pil tükettiğini Steam versionunda ise bu sorunun olmadığını ve ayrıca uykudan uyanırken tuşa basıldığı anda hemen cihazın tekrar oyuna devam ettiğini söylüyor ve gösteriyor. Yani iki cihaz da da uyku/sleep modu karşılaştırılıyor askıya alma/hibernate değil. Buna rağmen Steam cihaz çok çok daha iyi verim gösteriyor.

Ben bu güç sleep modundaki farkın Windows'tan değil x86/ARM işlemci farkından kaynaklandığını sanıyordum çünkü aynı durum Windows Laptoplar/Mac laptoplar arasında da var. Windows laptopları gece uykuda bırakırsanız sabah çok pil kaybediyor, Mac'te ise hemen hemen aynı kalıyor. Fakat bu inceleme gösteriyor ki sorun işlemcide değil Windows'ta. Güç yönetimini Windows nasıl yapamıyor aklım almıyor, çok temel bir özellik gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
SteamOS oyunlar için yapılmış bir işletim sistemi olduğu için diye düşünüyorum. Tek bir noktaya odaklanınca daha başarılı olabiliyor. Bir de Linux'un en büyük problemlerinden biri reklam ve büyük bir maddi destek, Steam bunu sağlıyorsa daha başarılı olması kaçınılmaz. Gerçi bazı oyunlar Linux'ta daha da performanslı çalışabiliyor oyundan oyuna değişken bir durum.

Boştayken güç tüketiminin bu kadar fazla fark etmesi daha temel bir sorunu gösteriyor bence. Linux Ultrabook'lar görmedik onun için bilmiyorum ama Qualcomm/ARM Windows ultabooklar var örneğin yine de Mac'in yanına yaklaşamıyor. İkisi de ARM tabanlı olmasına rağmen. Benzer donanımlarda MacOS'un ve SteamOS'un yaptığı güç yönetimini Windows yapamıyor gibi duruyor. Sistem boştayken ya da uykudayken bu kadar güç tüketmemeli. Windows burada çok sorunlu.

Boştayken güç tüketiminin bu kadar fazla fark etmesi daha temel bir sorunu gösteriyor bence. Linux Ultrabook'lar görmedik onun için bilmiyorum ama Qualcomm/ARM Windows ultabooklar var örneğin yine de Mac'in yanına yaklaşamıyor. İkisi de ARM tabanlı olmasına rağmen. Benzer donanımlarda MacOS'un ve SteamOS'un yaptığı güç yönetimini Windows yapamıyor gibi duruyor. Sistem boştayken ya da uykudayken bu kadar güç tüketmemeli. Windows burada çok sorunlu.
Windows hem genel kullanım hem de oyunlar için iyi bir işletim sistemi değil. Windows'un oyunlar için hâlâ kullanılabilir olma nedeni Microsoft değildir, oyun şirketleridir. Oyun şirketleri Windows, Linux ve Mac için aynı özeni gösterseydi Windows'un yüzüne bakan oyuncu olmazdı. Ölü bir işletim sistemi, ölü bir çekirdek. Windows'u Microsoft değil oyun şirketleri ayakta tutuyor. Saf işletim sisteminin performansı olarak bakarsak Linux da Mac de daha önde. Yalnızca gerekli desteği almıyorlar.

Steam OS yerine Bazzite kurulduğunda el konsolları daha iyi bu arada. Bazzite, Fedora tabanlı oyun amaçlı bir distro. Steam OS'in aksine Steam dışı oyun kurmak daha basit. Genelde crack oynamak isteyenler Steam OS'i kaldırıp Bazzite kursa da Epic Games, Prime, GOG oyunlarını oynamak isteyenler de Bazzite kullanıyor. Steam OS ile benzer yapısı var ama kullanıcıya daha özgür bir ortam sunuyor.

Birkaç nedeni olabilir. Chat GPT'ye sordum, dedi ki mesela özel çekirdek sürümü varmış. Bu belki oyun performansı, pil performansı için ideal olabilir.

GPU olarak da AMD GPU'nun Vulkan performansı iyi. Çünkü tüm oyunları aslında Vulkan API ile oynuyorsunuz Linux'ta. Normal halleriyle de oynanır ama performansı çok kötü olur. Ondan Vulkan API'ye dönüştürürmek daha iyi.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı