Linux program formatı nedir?

Çok fazla var. Windows'taki MSI(Microsoft Installer)'in karşılığı DEB ve RPM'dir. Normal çalıştırılabilir dosyalar uzantısız oluyor. Bunun dışında SH uzantılı Bash skriptleri, RUN uzantılı dosyalar, AppImage(Taşınabilir yazılım.) dosyaları diye liste uzar.

Çok fazla var. Windows'taki MSI(Microsoft Installer)'in karşılığı DEB ve RPM'dir. Normal çalıştırılabilir dosyalar uzantısız oluyor. Bunun dışında SH uzantılı Bash skriptleri, RUN uzantılı dosyalar, AppImage(Taşınabilir yazılım.) dosyaları diye liste uzar.
Hocam .tar da vardı sanırım ama bu işin üstadı sizsiniz.

Kerem00 uzun aradan sonra Microsoft'un çıkardığı Windows 10 işletim sistemini kullanırken görüntülendi. Sh*w haber.
1607931568452.png

Hocam .tar da vardı sanırım ama bu işin üstadı sizsiniz.
TAR da ZIP gibi bir arşiv. Önemli olan içindeki. :D

Windows kullanıyorum çünkü masaüstümde dual boot yapacak yerim yok. SSD alsam oyun ve ofis programları dışında geçmem Windows'a. Dizüstümde ise tövbe ettim Windows açmam. Kubuntu kullanıyorum dizüstümde. Çok memnunum.

Debian, Ubuntu tabanlı dağıtımlar .deb kullanırken Red Hat, Fedora, SUSE gibi dağıtımlar da Red Hat Package Manager (.RPM) kullanıyorlar. tar da genelde Arch'ta kullanılır.
Tüm dağıtımlarda bir tık ile çalışan programlar da var, genelde uzantıları RUN ya da AppImage oluyorlar. AppImage taşınabilir bir yazılım yani tüm dağıtımlarda kurmadan çalıştırabilirsiniz, Windows'taki Portable misali.

Anladığım kadarıyla dağıtımların kendine özel formatı var ve @detista'nın söylediği dosya biçimi tüm unix ve benzeri sistemlerin kendine has program formatıymış. Yanlış mı anladım?

@24099 @bitwise @detista @Murat5038 @Kerem00 @illedelinux @cengover_ekin

O nasıl oluyor?
Hocam, yüklenebilir programları diğer hocalarım yazmış zaten.

@Kerem00 hocamın bahsettiği çalıştırılabilir dosya, teknik olarak Linux'taki her dosyadır. Örnek olarak bir metin dosyası yazıp uzantısını .sh yaparsanız bu dosyayı çalıştırabilirsiniz. Sanırım bunu kasdetmiş.

@Kerem00 hocamın bahsettiği çalıştırılabilir dosya, teknik olarak Linux'taki her dosyadır. Örnek olarak bir metin dosyası yazıp uzantısını .SH yaparsanız bu dosyayı çalıştırabilirsiniz. Sanırım bunu kasdetmiş.
Uzantısız dosyalar da var.

O nasıl oluyor?
Bir dosyanın uzantısı o dosyanın gerçekte ne olduğunu belirtmez. Uzantısız çalıştırılabilir dosyalar da karşınıza çıkabiliyor. Örneğin bir CPP dosyasını G++ ile derlerseniz ona bir uzantı vermezsiniz. Uzantısı olmayan çalıştırılabilir dosyalar da diğer çoğu çalıştırılabilir dosya gibi terminale ./dosya yazarak çalıştırılır. Özel bir durum değil yani.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı