Herkese hayırlı günler.
Benim PC'de Windows kurulu ama bir Linux'a geçmek istiyorum.
Siz hangi Linux dağıtımını kurmamı tavsiye edersiniz? Benim aklımda Kali, Ubuntu veya Deepin var.
Dağıtım seçimi sizin tercihinize kalmış. Kullanım amacınız ne ise ona göre bir dağıtım seçebilirsiniz. Ubuntu en yaygın dağıtımtır. Bende yıllardır Ubuntu kullanıyorum. Sadeliği ve basitliği ile GNU/Linux´a yeni olanlara da tavsiye edilir. Görsellik açısından farklı bir alternatif arıyorsanız Kubuntu, Xubuntu ve Lubuntu´ya bakabilirsiniz.
Elbette Ubuntu dışında da farklı dağıtımlar var. Bunlardan bazıları; Debian, Linux Mint, elementary OS, SteamOS (Valve tarafından geliştiriliyor), Fedora (Linus Torvalds´ın kullandığı dağıtım), openSUSE, CentOS (sunucular için), Linux Lite, Manjaro, Pardus (devlet destekli), Kali Linux (hacking için), Arch Linux (uzmanlar için), Gentoo (uzmanlar için), Trisquel (Richard Stallman´ın kullandığı dağıtım), gNewSense, Raspbian (Raspberry Pi için) vs. şeklinde sayılabilir.
Ayrıca Linux'da driver sorunu oluyor mu?
GNU/Linux dağıtımları işlemciyi ve grafik kartını çalıştırabilen açık kaynak sürücülerle beraber gelir. GNU/Linux ile en uyumlu sistemler Intel sistemlerdir. Çünkü Intel firması işlemcisi ve içinde ki dahili grafik yongası için sürücülerini açık kaynak olarak yayınlar ve Intel´in kendi geliştirdiği sürücüler sistemle beraber kurulu gelir. Resmi üreticisinden geldikleri için en iyi performansı alırsınız.
Harici ekran kartlarında durum farklı. Sistemle beraber resmi olmayan açık kaynak sürücüler yüklü gelir. Bunlar gönüllü programcıların tersine mühendislik yöntemleri ile geliştirdikleri sürücüler oldukları için oyunlarda, 3D grafik işleyen programlarda tam performans veremezler. Hem NVIDIA, hem de AMD firması yeni kartları için kapalı kaynak kodlu sürücüleri yayınlarlar. Daha iyi permormans için bunları kendiniz ayrıca kurabilirsiniz. Ancak ekran kartınızın yeni olması, güncel ve desteklenen bir GNU/Linux dağıtımı kullanmanız gerekir.
Ve son olarak oyun oynanıyor mu?
Oyun oynayacaksanız SteamOS kurabilirsiniz. Her dağıtıma Steam kurulabilir ancak SteamOS, Valve tarafından geliştirilen resmi dağıtımıdır. Oyun çeşitliliği Windows kadar değil maalesef ancak Steam´den GNU/Linux için çıkan oyunlara bakabilirsiniz.